Ухвала
від 14.03.2024 по справі 372/1355/24
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1355/24

Провадження 1-кс-344/24

ухвала

Іменем України

14 березня 2024 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання прокурора Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей і документів,

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Обухівського районного суду Київської області із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів.

На обґрунтування клопотання прокурор зазначив, що СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області за процесуального керівництва Обухівської окружної прокуратури Київської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42024112340000049 від 07.03.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Відповідно до матеріалів досудового розслідування встановлено, що службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 та ФОП « ОСОБА_4 » під час проведення поточного ремонту приміщення спорткомплексу (аварійне приміщення), що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , вчинено розтрату державних коштів, які перебували у їх віданні, в умовах воєнного стану..

Так, в ході моніторингу електронної системи публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_2 », встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі ІНФОРМАЦІЯ_3 ) оголошено процедуру відкритих торгів по предмету «Поточний ремонт приміщення спорткомплексу (аварійне приміщення), що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 », за номером UA-2023-09-20-010719-a, очікуваною вартістю закупівлі 3 977 168,00 грн.

За результатом проведення вказаної процедури відкритих торгів ІНФОРМАЦІЯ_3 з Фізичною особою-підприємцем « ОСОБА_4 » (далі ФОП « ОСОБА_4 ») укладено договір про закупівлю від 12.10.2023 № 205-10 вартістю 3 838 357,00 грн.

Поряд з цим, є достатні підстави вважати, що службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_3 та ФОП « ОСОБА_4 » допущено порушення ДСТУ Б Д.1.1.-1:2013 «Правил визначення вартості будівництва», затвердженого наказом ІНФОРМАЦІЯ_4 від 05.07.2013 Л293, а саме: завищено вартість та обсяг виконаних ремонтно-будівельних робіт, що в свою чергу призвело до розтрати бюджетних коштів.

Відтак,на данийчас уході досудовогорозслідування виникланеобхідність встановитифактичні обставинивчинення кримінальногоправопорушення,перевірити відомості,отримані вході досудовогорозслідування шляхомдослідження документів,які пов`язаніз вчиненнямпротиправних дійпід часздійснення поточногоремонту приміщенняспорткомплексу (аварійнеприміщення),що розташованеза адресою: АДРЕСА_1 ,які перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), іншим способом вказані документи отримати неможливо, а тому прокурор звернувся до суду з даним клопотанням.

Прокурор Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, у поданому клопотанні просив розглядати його без його участі.

Розгляд клопотання відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України проводився за відсутності осіб, у віддані яких знаходяться документи, оскільки прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що доступ до вказаної інформації та документів мають значення для швидкого, повного та неупередженого розслідування, а також наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення інформації.

Згідно норми ч. 4 ст. ст. 107 КПК України, у разі неприбуття у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи у разі, якщо відповідно до положень цього кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що СВ Обухівського РУП ГУНП в Київській області за процесуального керівництва Обухівської окружної прокуратури Київської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42024112340000049 від 07.03.2024 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Відповідно до ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення, вид і розмір шкоди, завданої кримінальним, а також розмір процесуальних витрат. Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Також, відповідно до ст. 92 КПК України обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Згідно з вимогами п. 5 ч. 1 ст.131КПК України визначено, що одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів. Порядок реалізації повноважень (правова процедура) слідчого (органу досудового розслідування) щодо витребування документів від підприємств, установ та організацій визначений главою 15КПК України і здійснюється у формі отримання тимчасового доступу до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом вилучити їх (здійснити їх виїмку). При цьому ч. 2 ст.159КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною першою статті 86КПК України визначено, що доказ визнається допустимим, якщо він отриманий у порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до частини другої статті 86КПК України недопустимий доказ не може бути використаний при прийнятті процесуальних рішень, на нього не може посилатися суд при ухваленні судового рішення.

За змістом рішення Конституційного Суду України № 12 рп/2011 від 20.10.2011, визнаватися допустимими і використовуватися як докази в кримінальній справі можуть тільки фактичні дані, одержані відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства. Перевірка доказів на їх допустимість є найважливішою гарантією забезпечення прав і свобод людини і громадянина в кримінальному процесі та ухвалення законного і справедливого рішення у справі.

Внесене прокурором клопотання відповідає вимогам ст. 160 КПК України, матеріалами клопотання, доведено достатність даних про здійснення досудового розслідування вказаного кримінального правопорушення, а також те, що документи, про тимчасовий доступ до яких просить надати прокурор, перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), необхідні для перевірки обставин вчинення кримінального провадження, повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, які підлягають дослідженню та доказуванню, іншим способом довести ці обставини неможливо, а отже клопотання прокурора є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 40, 131, 132, 159-160, 162 КПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей і документів, - задовольнити.

Надати прокурорамОбухівської окружноїпрокуратури Київськоїобласті,які входятьдо складугрупи прокурорів,а такожслідчим Обухівськогорайонного управлінняполіції Головногоуправління Національноїполіції вКиївській області,які входятьдо складугрупи слідчиху кримінальномупровадженні №42024112340000049від 07.03.2024за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.4ст.191КК Українидозвілна тимчасовийдоступ доречей ідокументів,з можливістювилучення їхоригіналів,які перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_2 , ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), щодо поточного ремонту приміщення спорткомплексу (аварійне приміщення), що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- тендерної документації у повному обсязі щодо відкритих торгів по предмету «Поточний ремонт приміщення спорткомплексу (аварійне приміщення), що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 », за номером UA-2023-09-20-010719-a, очікуваною вартістю закупівлі 3 977 168,00 грн.;

-договору про закупівлю від 12.10.2023 № 205-10 укладеного між ІНФОРМАЦІЯ_1 та Фізичною особою-підприємцем « ОСОБА_4 » та додатки до нього у повному обсязі (договірна ціна, календарний графік виконання робіт, розрахунок ціни договору, пояснювальні записки, зведений кошторис, підсумкові відомості ресурсів, дефектні акти, локальні кошториси, відомості про прямі та загальновиробничі витрати, додаткові угоди тощо);

-проектно-кошторисної документації до договору про закупівлю від 12.10.2023 № 205-10;

-узгодженої виконавчої документації про проведені роботи (загальні журнали робіт, журнали технічного та авторського нагляду, акти закриття прихованих робіт, акти огляду прихованих робіт тощо) в повному обсязі до договору про закупівлю від 12.10.2023 № 205-10;

-розрахунків загальновиробничих витрат та локальних кошторисів та актів форми КБ-2в до договору про закупівлю від 12.10.2023 № 205-10;

-узгодженої проектно-кошторисної документації у повному обсязі до договору про закупівлю від 12.10.2023 № 205-10;

-розрахунків до договірної ціни до договору про закупівлю від 12.10.2023 № 205-10;

-товарних чеків, накладних на придбані будівельні матеріали в повному обсязі до договору про закупівлю від 12.10.2023 № 205-10;

-оборотно-сальдових відомостей до договору про закупівлю від 12.10.2023 № 205-10;

-підтверджуючої документації щодо використання будівельних машин та механізмів за переліком відомостей ресурсів до актів форми КБ-2В, до договорів (балансової довідки, свідоцтва про реєстрацію машин, договорів оренди машин та механізмів з актами виконаних робіт до них тощо), якщо їх було використано при проведенні робіт до договору про закупівлю від 12.10.2023 № 205-10;

-документів про перерахунок оплати вартості виконаних робіт за договором про закупівлю від 12.10.2023 № 205-10;

-інформаційного блоку даних (ІБД) на електронному носії (бажано флеш-пам?ять) з розширенням ___.bds, ___.bdd, ___.bsdu, ___.bedu для імплементації ІБД до кошторисного програмного комплексу (ІБД сформувати окремо для кошторису в складі локального кошторису, окремо для договірної ціни, окремо для актів за формою КБ-2в) до договору про закупівлю від 12.10.2023 № 205-10;

-будь-яких інших документів, пов`язаних з виконанням робіт за договором про закупівлю від 12.10.2023 № 205-10;

-статут ІНФОРМАЦІЯ_1 у всіх редакціях та інших нормативних документів, які регулюють діяльність управління;

-накази (рішення) про створення тендерного комітету/внесення змін до його складу, посадових обов`язків всіх членів тендерного комітету та відомостей про ознайомлення їх з наказами/рішеннями та посадовими обов`язками;

-рішень про внесення змін до річного плану та річний план на 2023 рік;

-службові записки щодо закупівлі за номером UA-2023-09-20-010719-a за предметом - «Поточний ремонт приміщення спорткомплексу (аварійне приміщення), що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 », за номером UA-2023-09-20-010719-a, очікуваною вартістю закупівлі 3 977 168,00 грн.;

-протоколи засідань тендерного комітету щодо закупівлі за номером UA-2023-09-20-010719-a за предметом - «Поточний ремонт приміщення спорткомплексу (аварійне приміщення), що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 », за номером UA-2023-09-20-010719-a, очікуваною вартістю закупівлі 3 977 168,00 грн.;

-особову справу у повному обсязі (рішення про призначення, копія паспорта громадянина України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) біографічна довідка, послужний список (трудова книжка), довідка про відсутність судимості, відомості про освіту, контактний телефон тощо) щодо начальника ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 ;

-посадові (функціональні) обов`язки ОСОБА_5 ;

-оригінали документів (накази, листи, договори тощо) підписані ОСОБА_5 з 01.10.2023 по 15.01.2024.

Строк дії ухвали визначити до 13 травня 2024 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст.166КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117686184
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —372/1355/24

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Сташків Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні