Рішення
від 14.03.2024 по справі 606/349/24
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/349/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2024 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого суддіМарціцкої І.Б.

при секретаріПасько І.Б.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Теребовля цивільну справу за позовом адвоката Вийванко Наталії Петрівни, яка діє в інтересах позивача ОСОБА_1 до Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, третя особа Приватний нотаріус Тернопільського районного нотаріального округу Гордєєва Людмила Іванівна про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В :

Адвокат ВийванкоНаталія Петрівна,яка дієв інтересахпозивача ОСОБА_1 звернулася досуду ізпозовом до Золотниківськоїсільської ради Тернопільськогорайону Тернопільськоїобласті,третя особаПриватний нотаріусТернопільського районногонотаріального округуГордєєва ЛюдмилаІванівна про визначення додаткового трьохмісячного строку для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування вимог представник позивача вказує, що 25.04.2007 року ОСОБА_2 на випадок своєї смерті склала заповідальне розпорядження, яким заповіла належну їй земельну ділянку. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла . Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно. У встановлений законом шестимісячний строк позивачка не прийняла спадщину, у зв"язку із тим, що не знала про наявність заповіту. Посилаючись на наведене, поважність причин, представник позивача просить задовольнити позов.

У підготовче судове засідання представник позивача не з"явилася, однак надала заяву згідно якої просить розгляд справи проводити за її відсутності, позовні вимоги підтримує та просить задоволити позов.

Представник відповідача Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області у підготовче судове засідання не з"явилася, однак надала заяву згідно якої просить розгляд справи проводити за їх відсутності, позовні вимоги визнають.

Третя особаПриватний нотаріусТернопільського районногонотаріального округуГордєєва ЛюдмилаІванівна у підготовче судове засідання не з`явилася, однак просить розгляд справи проводити за її відсутності.

Відповідно до вимог ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Судом встановлено, що 25.04.2007 року ОСОБА_2 на випадок своєї смерті склала заповідальне розпорядження, яким заповіла ОСОБА_1 належну їй земельну ділянку і грошові вклади з нарахованими процентами.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим виконавчим комітетом Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, про що зроблено актовий запис за №24 від 01.03.2021 року.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належне їй майно.

Відповідно до довідки виданої виконкомом Золотниківської сільської ради від 19.10.2021 року №187, ОСОБА_2 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 проживала і була зареєстрована в АДРЕСА_1 , на день смерті проживала одна.

ОСОБА_1 у встановлений законом строк спадщини після смерті ОСОБА_2 не прийняла у зв"язку із тим, що не знала про наявність заповіту. Заяву про відмову від спадщини позивач не подавала.

За нормами ст.1223 Цивільного кодексу України право на спадкування мають особи визначені у заповіті.

В силу вимог ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно з вимогами ст.ст. 1269, 1270 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пленум Верховного Суду України в п. 24 Постанови № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснив, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. У резолютивній частині рішення суд повинен вказати відповідно певний період часу з моменту набрання судовим рішенням законної сили, протягом якого спадкоємець може подати заяву про прийняття спадщини, а не конкретну календарну дату, до якої спадкоємець може подати заяву про прийняття спадщини. Додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, не може перевищувати шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 ЦК України для прийняття спадщини.

Таким чином, судом встановлено та підтверджено наявними у справі доказами, що позивач пропустила встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки на момент смерті не проживала разом із спадкодавцем та із заявою про прийняття спадщини протягом шестимісячного строку до нотаріуса не зверталася, у зв`язку із рядом поважних на те причин.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та приймаючи до увагу поважність причин пропуску позивачем строку для прийняття спадщини, суд приходить до переконання, що позивач пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин, а тому їй слід визначити додатковий трьохмісячний строк для подання заяви у нотаріальну контору про прийняття спадщини за заповітом, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

При цьому, судом враховано, що невизначення судом додаткового строку для прийняття спадщини порушуватиме права позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1268, 1269, 1270, 1272 Цивільного кодексу України, ст.ст.4,5,89, 200, 264,265,268,354,355 Цивільного процесуального кодексу України,суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов адвоката ВийванкоНаталії Петрівни,яка дієв інтересахпозивача ОСОБА_1 до Золотниківськоїсільської ради Тернопільськогорайону Тернопільськоїобласті,третя особаПриватний нотаріусТернопільського районногонотаріального округуГордєєва ЛюдмилаІванівна провизначення додатковогостроку дляприйняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк три місяці з дня набрання рішенням законної сили для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 Цивільного процесуального кодексу України.

Головуючий суддя І.Б. Марціцка

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117699615
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —606/349/24

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Марціцка І. Б.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Марціцка І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні