Ухвала
від 15.03.2024 по справі 372/714/24
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/714/24

Провадження 2-943/24

ухвала

Іменем України

15 березня 2024 року Обухівський районний суд Київської області в складі:

головуючого Проць Т.В.

при секретарі Лимаренко О.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні Обухівського районного суду Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Обухівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки про визнання членом сім`ї військовослужбовця,-

ВСТАНОВИВ:

В лютому 2024 року позивачка звернулась до суду із позовом до відповідача, в якому просила визнати її членом сім`ї військовослужбовця. Свої вимоги мотивує тим, що вона проживала зі своєю родиною та братом з 1983 року в приватному будинку, де вели спільне господарство. 24.02.2022 року ОСОБА_2 був призваний по мобілізації у відповідності до Указу Президента «Про введення воєнного стану» та на підставі наказу командира військової частини НОМЕР_1 . З 24.02.2022 року ОСОБА_2 постійно перебував в даній частині. 08.07.2022 року внаслідок мінно-вибухового поранення та попадання осколку в голову поблизу населеного пункту Спірне Донецької обл., ОСОБА_2 , загинув. В середині листопада 2022 року позивачка відповідача із заявою про виплату одноразової грошової допомоги у зв`язку із смертю брата. Однак, ІНФОРМАЦІЯ_1 своїм листом №4/1562 від 28.11.2022 року відмовив з тих підстав, що позивачка не є членом його родини, а тому не має права на отримання такої допомоги, тим самим поставивши під сумнів спільне проживання з братом та її права на отримання допомоги.

13.02.2024 року ухвалою суду прийнято позовну заяву, відкрито загальне позовне провадження, призначено підготовче засідання.

Учасники в судове засідання не з`явились.

Згідно вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, ознайомившись з матеріалами справи, приходить до висновку що провадження у справі слід закрити, виходячи з наступних висновків.

За змістом частини першої статті 1 ЦК України цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини, засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників (цивільні відносини). Тобто цивільними є відносини, які відповідають наведеним критеріям.

Вимоги позивачки пов`язані з доведенням наявності підстав для визнання (підтвердження) за нею певного соціально-правового статусу, не пов`язаного з будь-якими цивільними права та обов`язками, їх виникненням, існуванням та припиненням.

Відповідно, за своїм предметом та можливими правовими наслідками такі вимоги пов`язані з публічно-правовими відносинами заявниці з державою,а отже, не підлягають вирішенню у порядку цивільного судочинства.

Верховний суд у своїй постанові від 22.03.2023 року у справі №290/289/22-ц зазначив, що такий спір пов`язаний з доведенням наявності підстав для підтвердження за заявником певного соціально-правового статусу щодо призначення та виплати одноразової грошової допомоги сім`ї військовослужбовця, не пов`язаного з будь-якими цивільними права та обов`язками заявника, їх виникненням, існуванням та припиненням.

Отже, за предметом та можливими правовими наслідками цей спір існує у сфері публічно-правових відносин, а отже, не підлягає вирішенню у порядку цивільного судочинства.

Тож у спірних правовідносинах суд повинен врахувати правову мету звернення позивачки до суду, яка полягає у підтвердженні її певного соціального статусу. Такий статус має правове значення виключно у публічно-правових відносинах, оскільки впливає на підтвердження та можливість реалізації прав у сфері соціального забезпечення.

З урахуванням наведеного, вимога про визнання членом сім`ї військовослужбовцяне підлягає вирішенню у порядку цивільного судочинства.

За таких обставин необхідно закрити провадження у справі, оскільки цей спір підлягає розгляду в порядку адміністративного, а не цивільного судочинства.

Аналогічні по суті висновки викладені у постанові Об`єднаної Палати Верховного Суду від 23 травня 2022 року у справі № 539/4118/19.

На підставі викладено, керуючись п. 1 ч. 1 ст.255 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 доОбухівського районноготериторіального центрукомплектування тасоціальної підтримкипро визнаннячленом сім`ївійськовослужбовця закрити.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Т.В.Проць

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117704648
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання членом сім`ї військовослужбовця

Судовий реєстр по справі —372/714/24

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Левенець Борис Борисович

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Проць Т. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Проць Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні