Ухвала
від 12.03.2024 по справі 554/12210/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 12.03.2024Справа № 554/12210/22 Провадження № 1-кс/554/3284/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про тимчасовий доступ до речей і документів

12 березня 2024 року м. Полтава

Слідчий суддяОктябрського районногосуду містаПолтави ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,розглянувши клопотання слідчого СВ ВП №2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, погоджене прокурором, за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022170000000463 від 22.09.2022 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із вище зазначеним клопотанням, яке мотивує наступним.

Слідчими СУ ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 12022170000000463, за заявою ОСОБА_4 про те, що на початку літа 2021 року останній передав ОСОБА_5 , який є директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (кодЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) основним видом діяльності якого є оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин, грошові кошти в сумі 400000 доларів США, що підтверджується розпискою від 02.06.2021 року.

В подальшому за рахунок вказаних грошових коштів ОСОБА_5 використовуючи підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) мав здійснити закупівлю зернової продукції врожайності 2021 року, серед яких соя, пшениця та кукурудза, в подальшому вказану зернову продукцію вказаним підприємством буде покладено на зберігання на один з елеваторів та після зростання цін на вказану продукцію на ринку України реалізувати її та отримати прибуток.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що в подальшому підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » почало скуповувати зернові культури у фермерських господарств на території Сумської області, після чого вказана продукція поміщалась на зберігання до зерносховищ ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) про що складались документи відповідно до укладеного договору складського зберігання зерна №21/07/02 від 02 липня 2021р., строком зберігання до 31 травня 2022 р.

За умовами Договору, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » прийняло для зберігання в зерносховищі за адресою: АДРЕСА_1 від поклажодавця (ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») зерно:

-сою (врожаю 2021р) в кількості 228020 кг. відповідно до складської квитанції на зерно № 38 від 30 вересня 2021 року (бланк серії БА№275109);

-пшеницю 3кл. (врожаю 2021р.) в кількості 140160 кг. відповідно до складської квитанції на зерно № 36 від 31 серпня 2021 року (бланк серії БА №275107);

-пшеницю 4кл. (врожаю 2021р.) в кількості 229880 кг. відповідно до складської квитанції на зерно № 37 від 31 серпня 2021 року (бланк серії БА №275108);

-кукурудзу 3кл. кормові потреби (врожаю 2021р.) 558180 кг. відповідно до складської квитанції на зерно № 41 від 29 жовтня 2021 року (бланк серії БА №275114)

Факт знаходження на зберіганні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » належного зерна ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » станом на 29 жовтня 2021 року підтверджується актом огляду наявних зернових культур №1 від 29 жовтня 2021 року.

Так, в подальшому на протязі жовтня - листопада 2021 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » звернулось до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » із вимогою про відвантаження (повернення поклажодавцю) зерна, яке знаходилось на його зберіганні відповідно до договору складського зберігання зерна №21/07/02 від 02.07.2021р. Ця вимога ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » також не була виконаною.

На теперішній час ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не повернуло вище вказані зернові культури, які були покладені на зберігання.

Тому, в ході досудового розслідування встановивши, всіх учасників кримінального провадження які користуються номерами мобільного зв`язку, а саме: ОСОБА_6 - НОМЕР_3 ; ОСОБА_7 - НОМЕР_4 ; ОСОБА_8 НОМЕР_5 ; ОСОБА_9 - НОМЕР_6 ; ОСОБА_10 - НОМЕР_7 ; ОСОБА_11 - НОМЕР_8 ; ОСОБА_5 - НОМЕР_9 .

Відтак, у слідства виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до інформації, яка перебуває у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), АДРЕСА_2 .

З метою процесуального документування злочинної діяльності та перевірки причетності осіб необхідно отримати у оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » інформацію про з`єднання абонентських номерів з яких могли здійснювалися дзвінки, а також про спрацювання в мережі їх мобільних терміналів.

Отримати зазначену інформацію у інший спосіб неможливо, тому необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаної інформації. Зазначена інформація у подальшому може бути використана з метою розшуку та встановлення осіб, які вчинили дане кримінальне правопорушення.

Беручи до уваги вище викладене, тяжкість та обставини скоєння даного кримінального правопорушення та обставини, які можуть сприяти проведенню слідчих (розшукових) дій, враховуючи, що іншим шляхом на теперішній час неможливо отримати інформацію оператора стільникового зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », а також враховуючи наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин в ході подальшого досудового розслідування та майбутнього судового розгляду, необхідно отримати тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

На підставі викладеного, слідчий просить задовольнити заявлене клопотання.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, зазначених у клопотанні, розгляд даного клопотання слідчий вважав за необхідне проводити відповідно до ч. 2 ст.163 КПК України без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, клопотання підтримав, просив задовольнити.

У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, встановив, що клопотання підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Судом встановлено,що слідчими СУ ГУНП в Полтавській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 12022170000000463, за заявою ОСОБА_4 про те, що на початку літа 2021 року останній передав ОСОБА_5 , який є директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (кодЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) основним видом діяльності якого є оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин, грошові кошти в сумі 400000 доларів США, що підтверджується розпискою від 02.06.2021 року.

Статтею 160КПКУкраїни передбачено право сторони кримінального провадження звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Частина 5 статті 163КПКУкраїни передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п.7 ч.1 ст.162КПКУкраїни до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, відноситься інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі, отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Таким чином, інформація, до якої просить дозволити доступ і її вилучити слідчий, є документами, які містить охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.6 ст.163КПКУкраїни слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Вивчивши матеріали кримінального провадження, суть клопотання, суд дійшов до висновку про наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх даних, що дають підстави вважати, що вищевказані документи, питання про проведення тимчасового доступу до яких ставиться в клопотанні органу досудового слідства, містять дані, що мають значення для встановлення істини, а також з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, суд вважає клопотання слідчого таким, що підлягає задоволенню.

Особа, зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана згідно з ч. 1 ст. 165 КПК надати тимчасовий доступ до визначених в ухвалі речей або документів особі, вказаній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 40, 107, 110, 131, 132, 159-166 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні, а саме: ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , дозвіл на тимчасовий доступдо речейі документів,які містятьохоронювану закономтаємницю,з можливістюзробити їхкопії (знятикопію інформації), до інформації та документів, що перебувають у володінні ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », про зв`язок мобільних терміналів споживачів телекомунікаційних послуг з абонентськими номером НОМЕР_3 ; НОМЕР_4 ; НОМЕР_5 ; НОМЕР_6 ; НОМЕР_7 ; НОМЕР_8 ; НОМЕР_9 з іншими абонентами, СМС-повідомлень у період часу з 00:00 год. з 01.05.2021 по дату винесення ухвали, із зазначенням їх належності, часу здійснення, абонентських номерів телефонів, що використовувалися при роботі відповідного терміналу та їх IMEI.

Зобов`язати ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » виготовити на паперовому та електронному носії документ за вказаними вище абонентськими номерами, та період часу з наступними відомостями: адреси розташування та номери базових станцій, які забезпечували зв`язок кінцевого обладнання з відповідним абонентським номером; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання з відповідним абонентським номером: унікальний ідентифікатор сім-карти, міжнародний ідентифікатор кінцевого обладнання (далі ІМЕІ), тощо, тип з`єднання кінцевого обладнання з відповідним абонентським номером: вхідні та вихідні дзвінки, sмs, ммs, gprs, переадресація, тощо, дата, час, тривалість з`єднання у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті виклики) кінцевого обладнання з відповідним абонентським номером, ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання споживачів телекомунікаційних послуг з якими відбувався сеанс зв`язку кінцевого обладнання з відповідним абонентським номером, за наявності контрактної угоди (або відповідної реєстрації) з абонентом із вказаним абонентським номером надати відомості про його особу.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження.

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення.

Після виконання слідчим ухвали повідомити слідчого суддю про дату її виконання.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл про проведення обшуку згідно з положеннями кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених документів.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117705447
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, погоджене прокурором, за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022170000000463 від 22.09.2022 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 КК України

Судовий реєстр по справі —554/12210/22

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 15.05.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Черняєва Т. М.

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 21.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 21.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 01.12.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні