Ухвала
від 15.03.2024 по справі 2-2362/10
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 2-2362/10

Провадження № 6/643/83/24

УХВАЛА

15.03.2024 м. Харків

Московський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді: Новіченко Н.В.,

за участю секретаря судового засідання: Єрмакової А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс»

про заміну стягувача у виконавчому провадженні, відкритому на підставі

виконавчого листа щодо боржника ОСОБА_1 ,

виданого на виконання рішення Московського районного суду м.

Харкова у справі № 2-2362/10 від 15.06.2010

за позовом Публічного акціонерного товариства «УкрСиббанк»

до 1. ОСОБА_1

2. ОСОБА_2

про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» (далі - заявник) звернулося до Московського районного суду м. Харкова із заявою (з урахуванням уточнень), відповідно до змісту якої просить суд замінити стягувача Товариство з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» у виконавчому провадженні, відкритому на підставі виконавчого листа щодо боржника ОСОБА_1 , виданого на виконання рішення Московського районного суду м. Харкова у справі № 2-2362/10 від 15.06.2010 за позовом Публічного акціонерного товариства «УкрСиббанк» до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

Ухвалою Московського районного суду м. Харкова від 12.01.2024 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» прийнято до розгляду, судове засідання призначено на 14.02.2024 року.

14.02.2024 року розгляд справи відкладено на 15.03.2024 року.

Учасники справи у судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе розглянути подану заяву за відсутності учасників справи на підставі наявних у справі доказів.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подану Товариством з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» заяву, суд зазначає наступне.

Відповідно до частин 1, 2 статті 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України).

Відповідно до пункту 1 частини 1статті 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою, внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином відступлення права вимоги.

Статтею 514 ЦК України передбачено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі та на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зі змісту статті 55 ЦПК України вбачається, що заміна особи на правонаступника можлива у таких випадках: у разі смерті фізичної особи; у разі припинення юридичної особи; у разі заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні; в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник.

У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив (ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження».

Отже, процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженні - це заміна на будь-якій стадії виконавчого провадження стягувача або боржника іншою особою у зв`язку з вибуттям правопопередника після постановлення щодо нього судового рішення i заміни його правонаступником, тобто підставою заміни кредитора внаслідок правонаступництва, в тому числі й у виконавчому провадженні, є настання певних обставин, які мають юридичне значення і в результаті яких виникають цивільні права та обов`язки, або пряма вказівка акта цивільного законодавства, що не залежить від умов та порядку здійснення виконавчого провадження органами і посадовими особами.

Зазначений правовий висновок викладено в постанові Великої Палати Верховного Суду від 12 жовтня 2022 року у справі № 183/4196/21 (провадження № 14-36цс22).

На підтвердження заявлених вимог Товариство з обмеженою відповідальністю «Бебт Форс» надало суду:

-Договір № 20/01-20 про відступлення (купівлю - продаж) прав вимоги від 20.01.2020 року, за умовами якого Товариство з обмеженою відповідальністю «Вердикт Фінанс» відступило, а Товариство з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» прийняло право вимоги до боржника ОСОБА_2 за кредитним Договором № 11172733000 від 20.06.2007;

-Договір № 24/02-23 про відступлення (купівлю - продаж) прав вимоги від 24.02.2023 року, за умовами якого Товариство з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» відступило, а Товариство з обмеженою відповідальністю «Кампсіс Фінанс» прийняло право вимоги до боржника ОСОБА_2 за кредитним Договором № 11172733000 від 20.06.2007;

-Договір № 19/05-23 про відступлення (купівлю - продаж) прав вимоги від 19.05.2023 року, за умовами якого Товариство з обмеженою відповідальністю «Кампсіс Фінанс» відступило, а Товариство з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» прийняло право вимоги до боржника ОСОБА_2 за кредитним Договором № 11172733000 від 20.06.2007.

Тобто, зі змісту означених договорів та додатків до них вбачається, що заявнику передано право вимоги за кредитним Договором № 11172733000 від 20.06.2007 лише до боржника ОСОБА_2 .

Однак, матеріали справи не містять жодних доказів на підтвердження того, що заявник набув право вимоги до боржника ОСОБА_1 за кредитним договором № 11172733000, як він стверджує про це у поданій заяві.

При цьому, суд зазначає, що відповідно до вимог ч. 3 ст. 12, ч. 1 ст. 81 ЦПК кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Згідно з ч. 2 ст. 12 ЦПК учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Вказані положення означають, що закон встановлює рівні можливості сторін і гарантує їм право на захист своїх інтересів. Принцип рівності учасників судового процесу перед законом і судом є важливим засобом захисту їх прав і законних інтересів, що унеможливлює будь-який тиск однієї сторони на іншу, ущемлення будь-чиїх процесуальних прав. Це дає змогу сторонам вчиняти передбачені законодавством процесуальні дії, реалізовувати надані їм законом права і виконувати покладені на них обов`язки

У відповідності до ч. 1 ст. 12 ЦПК цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Принцип змагальності тісно пов`язаний з процесуальною рівністю сторін і забезпечує повноту фактичного й доказового матеріалу, наявність якого є важливою умовою з`ясування обставин справи. Відповідно до вказаного принципу, особи, зацікавлені в результаті справи, вправі відстоювати свою правоту у спорі шляхом подання доказів; участі в дослідженні доказів, наданих іншими особами шляхом висловлення своєї думки з усіх питань, що підлягають розгляду у судовому засіданні. Змагальність є різновидом активності зацікавленої особи (сторони). Особи, які беруть участь у справі, вправі вільно розпоряджатися своїми матеріальними і процесуальними правами й активно впливати на процес з метою захисту прав і охоронюваних законом інтересів.

Положеннями ч. ч. 1 та 3 ст. 83 ЦПК унормовано, що сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч. 4 ст. 83 ЦПК).

Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом (ч. 7 ст. 81 ЦПК).

При цьому, за приписами ч. 4 ст. 12 ЦПК кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

За таких обставин, оскільки заявником не надано доказів на підтвердження того, що він набув право вимоги до боржника ОСОБА_1 за кредитним договором № 11172733000, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні заяви ТОВ «Дебт Форс» про заміну сторони стягувача Товариство з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» у виконавчому провадженні, відкритому на підставі виконавчого листа щодо боржника ОСОБА_1 , виданого на виконання рішення Московського районного суду м. Харкова у справі № 2-2362/10 від 15.06.2010 за позовом Публічного акціонерного товариства «УкрСиббанк» до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

Керуючись ст. ст. 81, 260, 261, 442 ЦПК Суд, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» залишити без задоволення.

2. Відповідно до ст. 261 ЦПК дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена протягом 15 днів до Харківського апеляційного суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 15.03.2024 року.

Суддя Н.В. Новіченко

СудМосковський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117710593
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —2-2362/10

Ухвала від 22.08.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Афанасьєв В. О.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Новіченко Н. В.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Новіченко Н. В.

Ухвала від 03.01.2024

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Новіченко Н. В.

Ухвала від 13.08.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Слободян Г. М.

Рішення від 06.04.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Олефіренко Н. О.

Ухвала від 25.03.2019

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Тьор Є. М.

Ухвала від 26.12.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Слободян Г. М.

Ухвала від 26.12.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Слободян Г. М.

Ухвала від 30.07.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Пархоменко О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні