Рішення
від 13.03.2024 по справі 902/99/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" березня 2024 р. Cправа № 902/99/24

Господарський суд Вінницької області у складі судді Маслія І.В., при секретарі судового засідання Глобі А.С.,

За участю представників:

позивача Жуков Д.О., ордер серії АІ №1533189 від 22.01.2024 (в режимі ВКЗ);

відповідача1 не з`явився;

відповідача2 не з`явився.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНТЕР-ТЕКСТ" (площа Соборна, буд. 12, м. Могилів-Подільський, Вінницька обл., 24000)

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС МОНТАЖПРОЕКТ" (вул. Соборна, 88а, м. Гнівань, Вінницький район, Вінницька обл., 23310)

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "ВТ ДЕВЕЛОПМЕНТ" (вул. Подільська, 1В, Вінницький район, Вінницька обл., 23337)

про: солідарне стягнення 64118144,06 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ІНТЕР-ТЕКСТ" звернулось до Господарського суду Вінницької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС МОНТАЖПРОЕКТ" та до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВТ ДЕВЕЛОПМЕНТ" про солідарне стягнення 64 118 144,06 грн заборгованості.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачами взятих на себе зобов`язань за договором поставки №14/12/23 від 14.12.2023 забезпеченого Договором поруки від 14.12.2023.

Ухвалою суду від 24.01.2024 відкрито провадження у справі № 902/99/24 за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 19.02.2024.

24.01.2024 до суду від позивача надійшла заява про забезпечення позову №б/н від 23.01.2024.

Ухвалою суду від 24.01.2024 відмовлено у задоволенні заяви представника Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНТЕР-ТЕКСТ" №б/н від 23.01.2024 (вх. канцелярії суду 01-48/4/24 від 24.01.2024) про забезпечення позову, з підстав викладених у відповідній ухвалі.

25.01.2024 до суду від представника позивача надійшли заява про проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та клопотання про долучення доказів.

Ухвалою суду від 26.01.2024 задоволено заяву представника позивача про проведення судових засідань в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

У визначену судом дату в судовому засіданні 19.02.2024 приймав участь представник позивача в режимі ВКЗ, відповідачі правом участі своїх представників не скористались, про час та дату судового засідання повідомлені належним чином, що стверджується наявними в справі доказами.

За наслідками судового засідання, суд протокольною ухвалою закрив підготовче провадження та призначив розгляд справи по суті на 13.03.2024 о 10:00 год.

Враховуючи неявку у судове засідання представників відповідачів, суд ухвалою від 20.02.2024 повідомив останніх про дату, час та місце наступного судового засідання у порядку визначеному ст. 120, 121 ГПК України.

На визначену судом дату в судове засідання 13.03.2024 в режимі відеоконференції з`явився представник позивача.

Відповідачі правом участі своїх представників в судовому засіданні не скористались, вимог ухвал суду щодо подачі відзивів не виконали. Про дату час та місце розгляду справи повідомлені належним чином та в установленому законом порядку, що стверджується наявними в матеріалах справи доказами.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 202 ГПК України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Відзиву, будь-яких письмових заяв і клопотань на день розгляду справи (13.03.2024) від відповідачів до суду не надходило. Подальше ж відкладення розгляду справи призведе до затягуванню судового процесу і є порушенням приписів статті 42 ГПК України, зокрема, стосовно виявлення поваги до суду та до інших учасників судового процесу; сприяння своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

У зв`язку з вищезазначеним, справа розглядається у відповідності до ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 ГПК України за наявними в ній матеріалами.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги в повному обсязі та просив суд їх задовольнити.

Відповідно до ст. 219 Господарського процесуального кодексу України, рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті.

Після виходу суду з нарадчої кімнати, у судовому засіданні 13.03.2024 судом проголошено вступну та резолютивну частину рішення та повідомлено, що повне рішення буде складено у термін, передбачений ч. 6 ст. 233 ГПК України.

Розглянувши надані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

14.12.2023 між Товариством з обмеженою відповідальністю "ІНТЕР-ТЕКСТ" (позивач і договорі Постачальник) та ТОВ «БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС МОНТАЖПРОЕКТ» (відповідач1, в договорі Покупець) було укладено договір поставки № 14\12\23 (далі Договір), за умовами п. 1.1. якого Постачальник зобов`язався поставити, а Покупець прийняти і сплатити речове майно, що надалі іменується Товар. Найменування, асортимент, номенклатура, кількість, ціна, умови і терміни постачання Товару вказані в Специфікаціях, оформлених у вигляді Додатків до цього Договору, що є невід`ємною його частиною.

По взаємній домовленості Сторін в процесі виконання цього Договору можуть бути змінені конкретні дані (найменування, асортимент, номенклатура, кількість, умови і терміни постачання Товару), внесені до положень цього Договору і Додатка до нього. Постачальник гарантує відповідність Товару згідно вимогам діючих стандартів, технічних умов, згідно з чинним законодавством України протягом всього гарантійного строку експлуатації та зберігання, відповідно до умов нормативної або/та технічної документації на Товар та діючих нормативно-правових актів, при дотриманні споживачем умов та правил експлуатації та зберігання Товару. Гарантійні строки на Товар встановлені у нормативній або/та технічній документації на Товар. Товар, що постачається, повинен відповідати вимогам нормативної або/та технічної документації на Товар та робочому зразку. Товар, що не відповідає вимогам, встановленим у нормативній або/та технічній документації на Товар, та робочому зразку, прийманню не підлягає (п. 1.2. Договору).

Будь-які зміни і доповнення мають бути оформлені у вигляді додаткових угод до цього Договору і підписані повноважними представниками Сторін, після чого вони стають невід`ємною частиною цього Договору (п. 1.3. Договору).

Сторони гарантують, що є зареєстрованими користувачами сервісу обміну документів за посиланням https://vchasno.ua (далі - Сервіс) та зобов`язуються бути зареєстрованими користувачами Сервісу протягом строку дії Договору. Покупець зобов`язується використовувати Сервіс для отримання відповідних документів, відправлених Постачальником на умовах Договору (п. 1.4. Договору).

Ціна Товару, що поставляється за цим Договором, визначається в гривнях і вказана в Специфікаціях до цього Договору, розмір ПДВ встановлений Податковим Кодексом України. Ціна Товару визначена з урахуванням умов постачання (згідно Інкотермс 2020), передбачених відповідною Специфікацією до цього Договору. Ціна Товару, вказана в Додатках до цього Договору, є фіксованою і не підлягає зменшенню, якщо інше не передбачене відповідною Специфікацією до цього Договору. Сума Договору складається з сум Специфікацій, що є невід`ємною часткою Договору (п. 2.1.-2.4. Договору).

Товар за цим Договором поставляється на умовах, вказаних в Специфікаціях до цього Договору, згідно Інкотермс 2020. Товар поставляється партіями в терміни, узгоджені сторонами в Специфікаціях. Постачальник сповіщає Покупця про готовність Товару до відвантаження по телефону, на офіційну електронну адресу Покупця або шляхом направлення відповідного документу в електронному вигляді за допомогою Сервісу. Разом з Товаром Постачальник передає Покупцю наступні документи: - рахунок-фактуру; -видаткову накладну - додаткові документи, які визначені відповідною Специфікацією до Договору (п. 3.1.-3.4. Договору).

Постачальник також надає Покупцю податкову накладну, складену в електронній формі з дотриманням умови, щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої Постачальником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних. Датою постачання Товару і датою переходу права власності є дата підписання Сторонами Видаткової накладної або дата, зазначена Покупцем на видатковій накладній при прийманні Товару. Сторони у відповідній Специфікації можуть обумовити інші умови визначення дати постачання і дати переходу права власності на Товар. Увесь документообіг за цим Договором здійснюється шляхом направлення відповідного документу в електронному вигляді за допомогою Сервісу, при цьому такий документ вважається отриманим Покупцем з моменту присвоєння Сервісом статусу документу «Відправлений». Доказом належного отримання документів за допомогою Сервісу є відповідна роздруківка повідомлення з Сервісу з поміткою зазначеного статусу документа або лист відповідної особи, що здійснює надання послуг за Сервісом з відповідним підтвердженням (п. 3.5.-3.7. Договору).

Розрахунки за цим Договором проводяться Покупцем шляхом перерахування грошових коштів у розмірі вартості партії Товару на рахунок Постачальника на умовах часткового авансування за рахунком Продавця. Решта суми оплати товару вказаного в Специфікаціях до договору протягом 10 (десяти) календарних днів з моменту постачання товару. При проведенні розрахунків за цим Договором, Сторони зобов`язалися при заповненні платіжних документів вказувати скорочено номер і дату рахунку по якому здійснюється платіж (п. 4.1.-4.2. Договору).

Згідно зі ст. 546 ЦКУ забезпечення виконання зобов`язань оплати за цим Договором здійснюється за Договором поруки №14/12/23-2 від 14.12.2023 року (п. 6.2. Договору).

Цей Договір набуває чинності з дати підписання його повноважними представниками Сторін і діє до 31 грудня 2023 року, а в частині не виконаних зобов`язань за Договором - до повного виконання Сторонами прийнятих на себе зобов`язань (п. 9.1. Договору).

Також до договору підписано Додаток №1 Специфікація № 1 на постачання швейних виробів, в якій сторони погодили, що предметом поставки будуть 37500 комплектів костюма літнього польового та 15000 штук штанів костюма літнього польового на загальну суму 72 001 350,00 грн. Термін постачання Товару - до 28.12.2023 включно.

Договір та Додаток№1 до нього між сторонами підписані в електронному форматі у сервісі «ВЧАСНО», відповідні докази наявні в матеріалах справи.

14 грудня 2023 року, на виконання п. 6.2. Договору поставки №14\12\23 від 14.12.2023, між Товариством з обмеженою відповідальністю «Інтер-Текст» (позивач, в договорі Кредитор та Товариством з обмеженою відповідальністю «БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС МОНТАЖПРОЕКТ» (відповідач1, в договорі Боржник), та Товариством з обмеженою відповідальністю «ВТ ДЕВЕЛОПМЕНТ» (відповідач2, в договорі Поручитель) укладено Договір поруки №14/12/23-2 (далі Договір поруки), відповідно до п. 1.1. якого Поручитель поручається перед Кредитором за виконання обов`язку Товариством з обмеженою відповідальністю «БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС МОНТАЖПРОЕКТ», код ЄДРПОУ 42297001 (Боржник) щодо забезпечення виконання зобов`язань стосовно оплати поставленого товару, а саме: швейних виробів (Костюм літній польовий, штани костюму літнього польового) за Договором поставки №14\12\23 від 14.12.2023 р, передбаченим ст. 2 цього Договору (надалі іменується Основний договір).

Порукою забезпечується виконання зобов`язань Боржника в повному обсязі (п.1.2 Договору поруки).

Під основним договором в цьому Договорі розуміють Договір поставки №14\12\23 від 14.12.2023 р, укладений між Кредитором (в основному договорі іменується Постачальник) та Боржником (в основному договорі іменується Покупець). Термін «основний договір» також включає всі рахунки-фактури, накладні, специфікації та додатки до договору, які були узгоджені в порядку, передбаченому договором, та, відповідно, є підставою для виникнення обов`язку Боржника стосовно оплати поставленого товару на користь Кредитора, що були попередньо укладені на момент підписання даного Договору та/або будуть узгоджені Сторонами протягом дії основного Договору (п. 2.1. Договору поруки).

Поручитель зобов`язаний у разі порушення Боржником обов`язку за основним договором, що передбачений п. 1.1 цього Договору, самостійно виконати зазначений обов`язок Боржника перед Кредитором на підставі письмової вимоги Кредитора шляхом перерахунку коштів за зобов`язанням на розрахунковий рахунок Кредитора. Поручитель відповідає перед Кредитором у тому ж обсягу, як і Боржник, включаючи виконання основного обов`язку, процентів, неустойки, стягнення збитків та інших виплат, передбачених основним договором. У випадку виконання Поручителем обов`язку Боржника за основним договором, що передбачений п.1.1 цього Договору, Кредитор зобов`язується передати Поручителю копію всіх документів, що підтверджують обов`язок Боржника у п`ятиденний строк з дня виконання обов`язку. У випадку виконання Поручителем обов`язку Боржника за основним договором, що передбачений п.1.1 цього Договору, Поручитель набуває усі права Кредитора щодо обов`язку Боржника за основним договором, у тому числі й ті, що забезпечували його виконання. Поручитель та Боржник відповідають за виконання обов`язку, забезпеченого порукою, перед Кредитором як солідарні боржники. Поручитель не може висувати проти вимог Кредитора заперечення на підставі того, що Кредитор попередньо не звернувся з вимогою до Боржника (п. 3.1.-3.4. Договору поруки).

Поручитель згоден з порядком та умовами, передбаченими основним договором, і зобов`язується за цим договором виконувати всі зобов`язання Боржника. Поручитель не може заперечувати проти збільшення обсягу його відповідальності, якщо воно відбувається при зміні або виникненні зобов`язань Боржника в порядку, визначеному основним договором. Якщо Поручитель добровільно не погашає зобов`язання Боржника, Кредитор може звернутись до відповідних органів на звернення стягнення. При цьому Поручитель несе витрати на збір боргу та інші супутні витрати. Поручитель гарантує сплату боргового зобов`язання за відсутності грошових коштів майном компанії (п. 3.5.-3.7. Договору поруки).

Цей Договір набуває чинності з моменту його підписання і втрачає чинність через п`ять років з моменту його укладення, але в будь-якому разі не раніше закінчення строку дії основного договору (п. 4.1. Договору поруки).

Договір поруки між сторонами підписаний в електронному форматі у сервісі «ВЧАСНО», відповідні докази наявні в матеріалах справи.

25.12.2023 між позивачем та відповідачем1 було укладено Додаткову угоду №1 до договору поставки №14/12/23 від 14.12.2023, відповідно до умов якої сторони внесли зміни до Додатку 1 «Специфікація №1 на постачання швейних виробів» та виклали її в наступній редакції: предметом поставки будуть 38683 комплектів костюма літнього польового та 11600 штук штанів костюма літнього польового на загальну суму 71 174 037,66 грн. Термін постачання Товару - до 28.12.2023 включно.

На виконання умов Договору поставки та Додатку №1 (специфікації) до нього, з урахуванням змін внесених Додатковою угодою №1, що є невід`ємною частиною договору, позивач поставив відповідачу1 товар на загальну суму 74 118 144,06 грн, а саме: 19.12.2023 на суму 24 097 901,22 грн, що стверджується видатковою накладною № 1812-2023 від 18.12.2023, податковою накладною №8 від 18.12.2023 та товаро-транспортною накладною ( далі ТТН) №64 від 19.12.2023; 20.12.2023 на суму 13120164,00 грн, що підтверджується видатковою накладною № 2012-2023, податковою накладною № 12 та ТТН № 66 від 20.12.2023; 21.12.2023 на суму 23840298,00 грн, що підтверджується видатковою накладною № 2112-2023, податковою накладною № 16 та ТТН № 69 від 21.12.2023; 21.12.2023 на суму 835210,44 грн, що підтверджується видатковою накладною №2112-2023/2, податковою накладною № 16 та ТТН № 70 від 21.12.2023; 27.12.2023 на суму 11136556,00 грн, що підтверджується видатковою накладною № 2712-2023, податковою накладною № 21 та ТТН № 75 від 27.12.2023; 30.12.2023 на суму 1088013,60 грн, що підтверджується видатковою накладною № 3012-2023, податковою накладною № 24 та ТТН №78 від 30.12.2023 (а.с. 18-32).

Відповідно до п. 4.1. Договору поставки відповідач1 мав здійснити розрахунок за поставлений товар протягом 10 (десяти) календарних днів з моменту поставки.

Відповідач1 на виконання умов договору здійснив часткову оплату товару на суму 10 000 000,00 грн, що підтверджується платіжною інструкцією №16982 від 18.12.2023 (а.с. 33).

Разом з тим, відповідач1, у визначені договором строки, не виконав в повному обсязі взяті на себе зобов`язання по оплаті отриманого Товару.

В зв`язку з не виконанням відповідачем1 взятих на себе зобов`язань за договором поставки та невиконанням відповідачем2 взятих на себе зобов`язань за договором поруки (відповідно до вимоги позивача від 23.01.2024), щодо оплати поставленого відповідачу1 товару, позивач був змушений звернутись з позовом до суду в якому просить стягнути солідарно з відповідачів 64 118 144,06 грн - заборгованості за поставлений але не оплачений товар.

З врахуванням встановлених обставин суд дійшов наступних висновків.

Приписами статей ст. 173, 175 Господарського кодексу України унормовано, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 193 ГК України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

У відповідності до ч. 2 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 цього Кодексу, у тому числі і з договорів. Згідно з ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до положень ст.ст. 662, 664 ЦК України продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу. Продавець повинен одночасно з товаром передати покупцеві його приналежності та документи (технічний паспорт, сертифікат якості тощо), що стосуються товару та підлягають переданню разом із товаром відповідно до договору або актів цивільного законодавства. Обов`язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов`язок продавця доставити товар.

Зобов`язання, в свою чергу, згідно вимог ст.ст. 525, 526 ЦК України, має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу. Одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару. Договором купівлі-продажу може бути передбачено розстрочення платежу.

В силу положень ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтями 610, 612 ЦК України встановлено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як встановлено статтею 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

З матеріалів справи вбачається, що відповідачем1, в порушення прийнятих на себе зобов`язань за Договором поставки №1/12/23 від 14.12.2023, не було здійснено остаточної оплати вартості поставленого позивачем товару на суму 64 118 144,06 грн.

Таким чином, враховуючи, що заборгованість відповідача1 за договором поставки № 14/12/23 від 14.12.2023 в розмірі 64 118 144,06 грн підтверджується матеріалами справи, та не спростована відповідачем1, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог.

При цьому, суд зазначає, що з огляду на пред`явлення позову про солідарне стягнення заборгованості з боржника та поручителя, судом при прийнятті рішення враховано наступні норми матеріального права.

Згідно до ч.1 ст.546 ЦК України виконання зобов`язання може забезпечуватися, у тому числі порукою.

Статтею 553 ЦК України унормовано, що за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі. Поручителем може бути одна особа або кілька осіб.

Згідно зі ст.554 ЦК України у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

За приписами ст.543 ЦК України у разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Кредитор, який одержав виконання обов`язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників. Солідарні боржники залишаються зобов`язаними доти, доки їхній обов`язок не буде виконаний у повному обсязі. Виконання солідарного обов`язку у повному обсязі одним із боржників припиняє обов`язок решти солідарних боржників перед кредитором.

Відповідно до п. 3.1. Договору поруки Поручитель зобов`язаний у разі порушення Боржником обов`язку за основним договором, що передбачений п. 1.1 цього Договору, самостійно виконати зазначений обов`язок Боржника перед Кредитором на підставі письмової вимоги Кредитора шляхом перерахунку коштів за зобов`язанням на розрахунковий рахунок Кредитора. Поручитель відповідає перед Кредитором у тому ж обсягу, як і Боржник, включаючи виконання основного обов`язку, процентів, неустойки, стягнення збитків та інших виплат, передбачених основним договором.

З огляду на викладене слідує, що оскільки зобов`язання відповідача1 перед позивачем не виконані, отже поручитель відповідач2 як солідарний боржник відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником у тому ж обсязі, що і боржник.

Таким чином, вимога позивача про солідарне стягнення заборгованості з відповідачів є обґрунтованою.

Як визначає ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно із ч.ч. 1, 3 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до ст.ст. 76, 77, 78, 79 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Виходячи з встановлених обставин справи та наведених вище законодавчих приписів, суд вважає вимоги позивача правомірними та обґрунтованими, доказів, спростовуючих викладене, відповідачами суду надано не було, з огляду на що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати зі сплати судового збору за подання позовної заяви покладаються на відповідачів відповідно до приписів ст. 129 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 232 233, 236-238, 240-242, 326, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДІВЕЛЬНИЙ АЛЬЯНС МОНТАЖПРОЕКТ" (вул. Соборна, 88а, м. Гнівань, Вінницький район, Вінницька обл., 23310, код ЄДРПОУ 42297001) та Товариства з обмеженою відповідальністю "ВТ ДЕВЕЛОПМЕНТ" (вул. Подільська, 1В, Вінницький район, Вінницька обл., 23337, код ЄДРПОУ 43413041) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНТЕР-ТЕКСТ" (площа Соборна, буд. 12, м. Могилів-Подільський, Вінницька обл., 24000, код ЄДРПОУ 39109065) 64 118 144,06 грн - заборгованості та 961 772,16 грн - витрат пов`язаних зі сплатою судового збору.

3. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

4. Примірник повного судового рішення сторонам в зареєстровані електронні кабінети в підсистемі Електронний суд ЄСІТС, крім того, на відомі суду адреси електронної пошти: позивача - tovitmp@ukr.net , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідача1 - montazhproekt@ukr.net , відповідача2 - development_vt@ukr.net .

Апеляційна скарга на рішення подається протягом двадцяти днів з дня складання повного судового рішення (ч.1 ст.256 ГПК України).

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано (ч.1 ст.241 ГПК України).

Апеляційна скарга подається відповідно до ст. 256, 257 ГПК України.

Повне рішення складено 18 березня 2024 р.

Суддя Ігор МАСЛІЙ

віддрук. прим.:

1 - до справи

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117715835
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/99/24

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Грязнов В.В.

Рішення від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Рішення від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Постанова від 13.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Маслій І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні