Ухвала
від 14.03.2024 по справі 908/2539/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 14/2/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

14.03.2024 Справа № 908/2539/22

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Сушко Л.М. розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Нова Пошта, 03026, м. Київ, Столичне Шосе, 103, корпус 1, поверх 9

до банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю Скайторг, 69035, м. Запоріжжя, вул. Жаботинського, 50, код ЄДРПОУ 38954216

ліквідатор Сєдова Наталя Іванівна, 69005, м. Запоріжжя, вул. Гагаріна, 8, офіс 69

про визнання грошових вимог в розмірі 47 728,03 грн.

Учасники процесу: від заявника Воловик С.С.

Ліквідатор Сєдова Н.І.

УСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 22.11.2022. відкрито провадження у справі 908/2539/22 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Скайторг, 69035, м. Запоріжжя, вул. Жаботинського, 50, код ЄДРПОУ 38954216. Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Введено процедуру розпорядження майном, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Сєдову Наталю Іванівну.

03.02.2023. за №70014 у встановленому законодавством порядку оприлюднено повідомлення про відкриття справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Скайторг, 69035, м. Запоріжжя, вул. Жаботинського, 50, код ЄДРПОУ 38954216.

Постановою господарського суду Запорізької області від 04.04.2023. Товариство з обмеженою відповідальністю Скайторг визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Сєдову Наталю Іванівну.

01.03.2024. до господарського суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю Нова Пошта з грошовими вимогами до банкрута в загальному розмірі 47 728,03 грн.

Ухвалою суду від 06.03.2024. заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Нова Пошта прийнято та призначено до розгляду в засіданні господарського суду 14.03.2024. о/об 10-40.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, судом встановлено наступне:

Згідно ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до ч. 4 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства для кредиторів, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, усі дії, вчинені у судовому процесі, є обов`язковими так само, як вони є обов`язковими для кредиторів, вимоги яких були заявлені протягом встановленого строку.

Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, задовольняються в порядку черговості, встановленої цим Кодексом.

Кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Так, свої грошові вимоги до боржника Заявник обгрунтовує наступними обставинами:

ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «НОВА ПОШТА» (надалі Кредитор, ТОВ «Нова Пошта» або Експедитор) надані послуги з організації перевезення відправлень ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «СКАЙТОРГ» (надалі боржник, ТОВ «СКАЙТОРГ» або Замовник).

Надання послуг з організації перевезень відправлень та надання комплексу інших послуг, пов`язаних із організацією перевезення відправлення (надалі послуги), здійснювалось відповідно до укладеного між сторонами договору про надання послуг з організації перевезень відправлень (надалі договір), шляхом приєднання Замовника до договору в цілому у відповідності до статті 634 Цивільного кодексу України (надалі ЦК України). Договір про надання послуг з організації перевезень відправлень є публічним договором в розумінні статті 633 ЦК України.

Замовник, який діє на законних підставах, підписавши заяву про приєднання (надалі заява), уклав з експедитором договір, розміщений на веб-сайті експедитора https://novaposhta.ua/ (надалі сайт експедитора), шляхом приєднання до всіх його умов в цілому. З моменту прийняття експедитором заяви, замовник та експедитор набули прав та обов`язків, визначених договором та несуть відповідальність за їх невиконання та/або неналежне виконання.

Підписавши заяву Замовник засвідчив:

- ознайомлення з усіма положеннями Договору та Умовами надання послуг;

- повне розуміння змісту Договору, Умов надання послуг, значень термінів і понять;

- вільне волевиявлення укласти Договір, відповідно до всіх його умов, шляхом приєднання до нього в повному обсязі.

Заяву про приєднання до договору про надання послуг з організації перевезення відправлень прийнято експедитором 31.10.2018, та їй присвоєно індивідуальний номер 243986.

Згідно пунктів 2.2 та 2.4 договору про надання послуг з організації перевезень відправлень, Експедитор зобов`язується за плату та за рахунок Замовника організувати перевезення відправлення та надання комплексу інших послуг, пов`язаних із організацією перевезення відправлення, а Замовник зобов`язується їх прийняти й оплатити на умовах, визначених договором. За надані Експедитором послуги Замовник сплачує Експедитору винагороду згідно з чинними тарифами Експедитора, розміщеними на офіційному сайті Експедитора novaposhta.ua.

Шляхом надання заяви про приєднання Замовник підтвердив, що він ознайомлений та погоджується з умовами, чинними на момент укладення договору та розміщеними на офіційному сайті Експедитора, і зобов`язується їх виконувати (пункт 2.7 договору).

У відповідності до пункту 5.3 договору, Експедитор щомісячно складає акти наданих послуг на підставі фактично наданих послуг і надсилає Замовнику одним із способів на власний вибір: 5.3.1. шляхом направлення підписаних та скріплених печаткою актів наданих послуг у двох паперових примірниках для підписання Замовником; 5.3.2. шляхом направлення актів в електронному вигляді, з накладенням електронних цифрових підписів. Підписання актів наданих послуг в електронному вигляді здійснюється Сторонами з урахуванням порядку та строків, що визначені умовами п. 5.4. Договору. Адреса електронної пошти Замовника для обміну електронними документами вказується Замовником в заяві про приєднання.

Пунктом 5.4 договору визначено, що Замовником упродовж 2 (двох) робочих днів з дати отримання наданих послуг від Експедитора підписує надані Експедитором 2 (два) примірники актів наданих послуг та повертає Експедитору 1 (один) примірник підписаного акту або в той самий строк надає Експедитору письмову мотивовану відмову від підписання актів. Не підписання Замовником актів упродовж 2 (двох) робочих днів з дати отримання актів від Експедитора без надання відповідних письмових пояснень є фактом визнання Замовником повного виконання Експедитором своїх зобов`язань за договором. У такому разі вважається, що акти погоджено, послуги Експедитора надано в повному обсязі та відповідно до умов договору, претензії Замовника відсутні й Замовник зобов`язаний здійснити оплату послуг згідно з отриманими документами для оплати наданих послуг.

У відповідності до умов пункту 5.1 договору, Оплата вартості наданих Експедитором послуг відбувається за чинними тарифами Експедитора на підставі акту наданих послуг, шляхом перерахування Замовником на поточний рахунок Експедитора коштів у розмірі 100% вартості послуг упродовж 2 (двох) банківських днів з моменту погодження актів наданих послуг Експедитора.

На виконання умов підпункту 3.1.3 пункту 3.1, пункту 5.3 договору Експедитор надав Замовнику послуги, які були відображені в актах здачі-прийняття робіт (надання послуг).

Акти та рахунки було направлено Замовнику за допомогою сервісу електронного документообігу "Вчасно" про що є відмітка на актах та рахунках.

Пізніше ТОВ «Нова Пошта» направило ще їх на адресу яка вказана в Договорі та ЄДР цінним листом з описом вкладення 14.05.2021 за № 0500387774109.

З урахуванням вищенаведеного та умов, передбачених пунктом 5.4 договору, вказані акти здачі прийняття робіт (надання послуг) свідчать про повне, своєчасне та належне виконання Експедитором зобов`язань з надання послуг за договором, відсутність претензій зі сторони замовника.

Укладений між ТОВ «Нова Пошта» та боржником договір за своєю правовою природою є договором про надання послуг, а правовідносини сторін, відповідно, врегульовано нормами глав 63 65 ЦК України, статтями 306 316 Господарського кодексу України, Законом України «Про транспортно експедиторську діяльність».

Відповідно до частини 1 статті 67 Господарського кодексу України (надалі ГК України) відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів. Підприємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов`язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України (частина 2 статті 67 ГК України).

Частиною 1 статті 509 ЦК України передбачено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право имагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до частини 2 статті 509 ЦК України зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Господарське зобов`язання виникає, зокрема, із господарського договору (стаття 174 Господарського кодексу України).

У відповідності до частини 2 статті 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є, зокрема, договори та інші правочини.

Частиною 1 статті 626 ЦК України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частиною 1 статті 193 ГК України передбачено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 929 ЦК України, за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов`язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов`язаних з перевезенням вантажу.

Частиною 1 статті 903 ЦК України передбачено, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Статтями 525, 526 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

За змістом статті 527 ЦК України боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Згідно частини 1 статті 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Боржник в порушення умов договору не виконав свої зобов`язання з повної та своєчасної оплати наданих послуг, внаслідок чого за ним утворилась заборгованість в розмірі 20797,47 грн.

Аналіз зазначених норм права та фактичних обставин справи свідчить про те, заявлені грошові вимоги щодо оплати наданих Заявником послуг з організації перевезення відправлень у сумі 20 797,47 грн. є доведеними, обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Крім того, частиною 1 статті 612 ЦК України зазначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом. Згідно з приписами частини 2 статті 193 ГК України кожна сторона повинна вжити

У п. 6.3.1 договору передбачено, що за несвоєчасну та/або неповну оплату наданих Експедитором послуг Замовник сплачує Експедитору пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожен день прострочення платежу та 30% річних від суми заборгованості. Строк нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язань є більшим, ніж це передбачено ч. 6 ст. 232 ГКУ, і становить 1 рік від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Отже, враховуючи факт прострочення Боржником виконання грошового зобов`язання щодо сплати за отримані послуги, Товариством з обмеженою відповідальністю Нова Пошта нараховані - пеня у розмірі 1196,57 грн., 30% річних у розмірі 15721,82 грн., інфляційних збитків у розмірі 10012,17 грн.

Суд не погоджується з такими розрахунками Заявника та зазначає наступне:

Відповідно до ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Як зазначено вище, у п. 6.3.1 договору сторони встановили строк нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язань є більшим, ніж це передбачено ч. 6 ст. 232 ГКУ, і становить 1 рік від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Днем, коли Боржником мало бути виконано зобов`язання з оплати наданих послуг, є дата 27.09.2020. За таких обставин, строк нарахування пені за прострочення виконання спірного зобов`язання становить з 27.09.2020 по 27.09.2021.

А отже, вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Нова Пошта по пені за період з 27.09.2020 по 27.09.2021 визнаються судом у розмірі 2848,33 грн.

Крім того, суд звертає увагу Заявника, що ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що мораторій на задоволення вимог кредиторів - зупинення виконання боржником грошових зобов`язань і зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов`язань та зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію.

Мораторій на задоволення вимог кредиторів вводиться одночасно з відкриттям провадження (проваджень) у справі про банкрутство, про що зазначається в ухвалі господарського суду.

Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, зокрема, не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов`язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій, не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов`язання, три проценти річних від простроченої суми тощо.

Дія мораторію припиняється з дня закриття провадження у справі про банкрутство.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Запорізької області від 22.11.2022. відкрито провадження у справі №908/2539/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Скайторг, 69035, м. Запоріжжя, вул. Жаботинського, 50, код ЄДРПОУ 38954216, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Таким чином, враховуючи наведені вище факти та з врахуванням відповідних правових норм, заявник не мав правових підстав для здійснення нарахування 30% річних та інфляційних збитків після 22.11.2022.

Тому, вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Нова Пошта в частині заявлених 30% річних та інфляційних збитків підлягають частковому задоволенню за період по 22.11.2022., а саме 30% річних визнаються в сумі 13 431,29 грн., інфляційні збитки в сумі 8898,74 грн.

Орім того, слід зазначити, що конкурсні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Нова Пошта до боржника, мали бути заявлені кредитором протягом 30-ти днів після оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство (ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства). Однак заява про грошові вимоги подана кредитором з пропуском цього строку.

Згідно п. 3 ч. 4 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Керуючись ст. ст. 2, 45 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Визнати грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Нова Пошта, 03026, м. Київ, Столичне Шосе, 103, корпус 1, поверх 9 до Товариства з обмеженою відповідальністю Скайторг, 69035, м. Запоріжжя, вул. Жаботинського, 50, код ЄДРПОУ 38954216 на суму 6056,00 грн. 1 черга задоволення вимог кредиторів, на суму 43 127,50 грн. 4 черга задоволення вимог кредиторів, на суму 2848,33 грн. 6 черга задоволення вимог кредиторів (без права вирішального голосу на зборах та комітету кредиторів).

Копію ухвали надіслати кредитору, ліквідатору.

Ухвала господарського суду набирає законної сили негайно після її оголошення, відповідно до ч.1 ст.235 ГПК України. Повний текст ухвали буде складено протягом 5-ти днів з дня оголошення вступної та резолютивної частин ухвали.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 10 днів з дня її проголошення за правилами, визначеними ст. ст. 256-259 ГПК України.

Повний текст ухвали, відповідно до ст. 233 ГПК України, складено 18.03.2024.

Суддя Л.М. Сушко

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117716405
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання грошових вимог в розмірі 47 728,03 грн. Учасники процесу: від заявника Воловик С.С. Ліквідатор Сєдова Н.І

Судовий реєстр по справі —908/2539/22

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні