Ухвала
від 15.03.2024 по справі 911/3471/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"15" березня 2024 р. м. Київ Справа № 911/3471/23 (911/194/24)

Господарський суд Київської області у складі судді Гребенюк Т.Д.

за участю секретаря судового засідання Оксенюк А.О.,

розглянувши клопотання Акціонерного товариства "Банк Альянс" про перехід до загального провадження та залучення співвідповідача (вх.№2485/24 від 22.02.2024; вх.№3402/24 від 12.03.2024) у справі

за позовом Акціонерного товариства "Банк Альянс" (04053, м.Київ, вул. Січових Стрільців, буд.50, код ЄДРПОУ:14360506)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Істейт" (07405, Київська обл., м.Бровари, вул. Київська, буд. 261-А, код 40930697),

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Аграрні системні технології" (08666, Київська обл., Васильківський район, с. Соколівка, вул. Урожайна, буд. 4, код 03568089), арбітражний керуючий Франко Олег Павлович (33001, м.Рівне, вул. Любомира Гузара, 13)

про визнання правочину недійсним

в межах справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Істейт" (07405, Київська обл., м. Бровари, вул. Київська, буд. 261-А, код 40930697)

за участі:

представник позивача Данилевич В.С.; представник відповідача - Щербак С.В.; представник третьої особи Сядро О.В.; розпорядник майна боржника - Франко О.П.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Київської області перебуває справа №911/194/24 за позовом Акціонерного товариства "Банк Альянс" (04053, м.Київ, вул. Січових Стрільців, буд.50, код ЄДРПОУ:14360506) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Істейт" (07405, Київська обл., м.Бровари, вул. Київська, буд. 261-А, код 40930697) про визнання правочину недійсним, яка розглядається в межах справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Істейт" (07405, Київська обл., м. Бровари, вул. Київська, буд. 261-А, код 40930697).

Від Акціонерного товариства "Банк Альянс" надійшло клопотання про перехід до загального провадження (вх.№2485/24 від 22.02.2024), за змістом якого позивач з огляду на складність справи, кількість учасників вважає за доцільне розглянути справу №911/194/24 у порядку загального позовного провадження.

Також від представник позивача надійшло клопотання (вх.№3402/24 від 12.02.2024), відповідно до якого представник просить залучити в якості співвідповідача ТОВ "Аграрні Сиситемні Технології " з огляду на його статус як сторони правочину; здійснити перехід до загального позовного провадження, оскільки у розумінні ст. 12 ГПК вказана справа не є малозначною.

У судовому засіданні 15.03.2024 учасники справи не заперечували проти задоволення клопотання про залучення співвідповідача та про перехід до розгляду справи у порядку загального позовного провадження.

Суд, розглянувши клопотання про залучення співвідповідача та перехід до загального позовного провадження (вх.№2485/24 від 22.02.2024; вх.№3402/24 від 12.03.2024), заслухавши представників сторін, дійшов наступних висновків.

Щодо клопотання про перехід до загального позовного провадження.

Частиною 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 7 КУзПБ, спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивач має право в позовній заяві заявити мотивоване клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Якщо суд за результатами розгляду клопотання позивача дійде висновку про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, він зазначає про це в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ГПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частиною 1 ст. 247 ГПК України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно ч.ч. 3,4 ст. 247 ГПК України, при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

З огляду на те, що сторони та інші учасники провадження у справі висловили спільну думку щодо розгляду справи за правилами загального позовного провадження, а також враховуючи категорію та складність справи, що пов`язано з ймовірним значним обсягом доказів у справі, Суд доходить висновку про задоволення клопотання позивача та перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Згідно ч. 6 ст. 250 ГПК України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Згідно приписів статті 181 ГПК України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

За змістом статті 182 ГПК України визначено, що підготовче засідання проводиться з повідомленням учасників справи, а також наведено дії, які здійснює суд у підготовчому засіданні з метою забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Враховуючи викладене, Суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання суду, про що повідомити всіх учасників справи.

Щодо клопотання про залучення співвідповідача.

Визначення особи відповідача чи відповідачів є прерогативою особи, яка звертається до суду з позовом (позивача чи прокурора).

Відповідно до положень ч.ч. 1, 4 ст. 48 Господарського процесуального кодексу України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, залучити до участі у ній співвідповідача. Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Заявлені позивачем вимоги стосуються визнання недійсним договору поставки №12/06/2023 від 12.06.2023, укладеного ТОВ "Аграрні системні технології" та ТОВ "Агро Істейт". У справі за позовом заінтересованої особи про визнання недійсним договору як відповідачі мають залучатись всі сторони правочину, а тому належними відповідачами є сторони оспорюваного договору, а не одна із них. Наведене відповідає правовій позиції Верховного Суду у постанові від 30.07.2020 у справі №670/23/18.

Враховуючи те, що ТОВ "Аграрні системні технології" є стороною правочину, питання про недійність якого ставить позивач, з огляду на необхідність виконання завдань та досягнення мети господарського судочинства, враховуючи, що клопотання позивача надійшло до початку першого судового засідання у справі, Суд виснує про задоволення клопотання позивача про залучення до участі у справі співвідповідача та залучити до участі у справі у якості співідповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Аграрні Системні Технології».

Керуючись статтями 48, 172, 177, 183, 233, 235 ГПК України, КУзПБ Суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Клопотання Акціонерного товариства "Банк Альянс" про перехід до загального позовного провадження (вх.№2485/24 від 22.02.2024; вх.№3402/24 від 12.03.2024) -задовольнити.

2.Здійснити перехід до розгляду справи №911/194/24 за правилами загального позовного провадження.

3.Розгляд справи почати зі стадії відкриття провадження у справі.

4.Підготовче засідання у справі призначити на 05.04.2024р. о 12:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Київської області за адресою: м.Київ, вул.Симона Петлюри, 16/108 зал судових засідань №7.

5. Клопотання Акціонерного товариства "Банк Альянс" про залучення співвідповідача (вх.№3402/24 від 12.03.2024) - задовольнити.

6. Залучити до участі у справі в якості співвідповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Аграрні Системні Технології» (08666, Київська обл., Васильківський район, с. Соколівка, вул. Урожайна, буд. 4, код 03568089).

7.Зобов`язати позивача надати співвідповідачу - Товариству з обмеженою відповідальністю «Аграрні Системні Технології» копію позовної заяви з додатками у строк протягом 2 днів з дня проголошення вказаної ухвали.

8.Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю «Аграрні Системні Технології» строк для подання відзиву на позов протягом 15 днів з дня отримання вказаної ухвали суду та строк для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо такі будуть подані) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив.

9.Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив Товариства з обмеженою відповідальністю «Аграрні Системні Технології» протягом 5 днів з дня його отримання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в порядку та у строки, передбачені ст.ст. 256-257 ГПК України з урахуванням особливостей, встановлених Кодексом України з процедур банкрутства.

Повний текст ухвали складено 18.03.2024р.

Суддя Т.Д. Гребенюк

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117717005
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Агро Істейт" (07405, Київська обл., м. Бровари, вул. Київська, буд. 261-А, код 40930697)

Судовий реєстр по справі —911/3471/23

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Жуков С.В.

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Доманська М.Л.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Гребенюк Т.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні