Ухвала
від 18.03.2024 по справі 922/474/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"18" березня 2024 р.м. ХарківСправа № 922/474/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Жельне С.Ч.

розглянув матеріали

позовної заяви Харківської міської ради, м.Харків до Товариства з обмеженою відповідальністю "СТАРСКРІМ", м.Київ про стягнення коштів 424 426,82

ВСТАНОВИВ:

Харківська міська рада звернулась до Господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "СТАРСКРІМ" про стягнення безпідставно збережених коштів у розмірі орендної плати у сумі 493 426,82 грн. за використання земельної ділянки загальною площею 0,0738 га по вул. Валентинівській, 2-А у м.Харкові з кадарстровим номером 6310136600:09:015:0075 за період з 17.03.2019 по 09.04.2020.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 19.02.2024 позовну заяву залишено без руху, встановлено позивачу десятиденний строк з дня вручення копії даної ухвали для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду уточненої прохальної частини позову та за необхідності докази доплати судового збору (у разі заявлення вимог у розмірі 493 426,82 грн)

12.03.2024 позивачем заявою (Сформована в системі "Електронний суд" 11.03.2024 вх.№6713) усунено недоліки, які були підставою для винесення ухвали від 19.02.2024, в прохальній частині позову зазначена сума, яка підлягає стягненню з відповідача - 424 426,82 грн. Також у вказаній заяві просить суд визнати поважними причини пропуску строку на усунення недоліків позовної заяви, зазначених в ухвалі господарського суду Харківської області від 19.02.2024.

В обгрунтування цього клопотання позивач посилається на те, що у зв`язку із введенням воєнного стану в Україні Харківська міська рада працює в умовах кадрового дефіциту та надмірного навантаження, з урахуванням значної кількості документів, що надходять до міської ради та великої кількості судових справ. З цих підстав вважає причини пропуску строку на усунення недоліків позовної заяви поважними та просить суд відкрити провадження у справі.

Суд констатутє,що копію ухвали суду від 19.02.2024 позивач отримав 19.02.2024, що підтверджується відповідною довідкою про доставку електронного листа. Отже з урахуванням вказаного позивач мав подати до суду докази усунення недоліків позовної заяви до 29.02.2024 включно.

Відповідно до ст.118 Господарського процесуального кодексу України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Ч. 2 ст. 119 ГПК України передбачено, що встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Здійснюючи правосуддя, суд забезпечує захист гарантованих Конституцією України та законами України прав і свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства і держави.

Гарантуючи судовий захист з боку держави, Конституція України, водночас, визнає право кожного будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань і це конституційне право не може бути скасоване або обмежене (ч.5 ст.55 Конституції України).

Суд створює такі умови, за яких кожному учаснику судового процесу гарантується рівність у реалізації наданих процесуальних прав та у виконанні процесуальних обов`язків, визначених процесуальним законом (ч.2 ст.9 Закону України "Про судоустрій і статус суддів").

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе продовжити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви, зазначених в ухвалі господарського суду Харківської області від 19.02.2024 .

Подані матеріали позовної заяви та документи, надані позивачем разом з заявою від 12.03.2024 про усунення недоліків (вх.№6713) на виконання вимог ухвали суду від 19.02.2024, господарський суд вважає достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

У позовній заяві позивач просить здійснювати розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

За приписами ч. 1, 5 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Для цілей цього Кодексу малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Згідно з ч. 1 ст. 250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Розглянувши клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін, суд вважає за можливе задовольнити його та визначити строк відповідачу для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

За приписами ч. 5 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи викладене, суд призначає розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Згідно з ч. 1 ст. 176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Керуючись статтями 12, 80, 120, 174, 176, 232 - 235, 247, 250, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Продовжити позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви по справі.

2.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №922/474/24.

3.Задовольнити клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

4. Розгляд справи № 922/474/24 здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами.

5. Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для подання до Господарського суду Харківської області: відзиву на позов, який повинен відповідати вимогам ст. 165 ГПК України; заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження; клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін. В разі подання відзиву, надати суду докази його направлення іншій стороні у справі.

6. Встановити позивачу строк у п`ять календарних днів з дня отримання відзиву на позовну заяву для подання до суду відповіді на відзив. У зазначений строк позивач має право подати суду відповідь на відзив, яка повинна відповідати вимогам статті 166 ГПК України. Копію відповіді на відзив та доданих до неї документів позивач має надіслати іншим учасникам справи. Докази надіслання надати суду.

7. Встановити відповідачу строк у п`ять календарних днів з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення. У зазначений строк відповідач має право надати суду заперечення, які повинні відповідати вимогам статті 167 ГПК України. Копію заперечень та доданих до них документів відповідач має надіслати іншим учасникам справи. Докази надіслання надати суду.

8. Суд звертає увагу, що відповідно до положень частини 6 статті6та частини 7 статті42 ГПК Україниучасники справи зобов`язані зареєструвати свій електронний кабінет в системі "Електронний суд". З 18.10.2023 р. вступив в діюЗакон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" від 29.06.2023 №3200-IX. Зокрема, приписами частини 6статті 6 ГПК України(у редакції Закону з урахуванням змін) унормовано, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

9. Повідомити відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "СТАРСКРІМ" про обов`язок зареєструвати свій Електронний кабінет в підсистемі Електронний суд Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

10. Суд звертає увагу сторін, що розгляд справи по суті почнеться через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, без проведення судового засідання.

11. Звернути увагу учасників справи, що заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати статтям 169-170 Господарського процесуального кодексу України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою https://hr.arbitr.gov.ua/sud5023/, а також мають можливість ознайомитися з матеріалами справи за допомогою підсистем (модулів) "Електронний суд" та "Електронний кабінет" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

СуддяС.Ч. Жельне

Примітка: У зв`язку з початком тестової експлуатації підсистеми «Електронний суд» з 01.01.2019, відповідно до Розділу XI «Положення про автоматизовану систему документообігу суду» приймання та реєстрація надісланих учасниками судових процесів електронних процесуальних документів повинна здійснюватися з Електронних кабінетів, які вони мають створити в «Електронному суді» за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua. Після запровадження роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи приймання через офіційну поштову скриньку суду процесуальних документів та документів, що стосуються розгляду справ здійснюватися не буде.

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117717821
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів 424 426,82

Судовий реєстр по справі —922/474/24

Рішення від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жельне С.Ч.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні