Рішення
від 18.03.2024 по справі 539/114/24
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/114/24

Провадження № 2/539/296/2024

РІШЕННЯ

іменем України

18 березня 2024 року Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

в складі : головуючого судді - Бєссонової Т.Д.,

за участю секретаря - Джадан І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Лубни цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, Комунального підприємства «Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації», третя особа приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Гусинська Любов Василівна про визнання права власності на майно в порядку спадкування за заповітом, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, Комунального підприємства «Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації», третя особа приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Гусинська Любов Василівна про визнання права власності на майно в порядку спадкування за заповітом.

В позові вказано, що 29.04.2020 року ОСОБА_2 склала заповіт, яким все належне їй майно заповіла їй - ОСОБА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, яка складалася із 1/2 частини житлового будинку, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

При зверненні з заявою про прийняття спадщини до приватного нотаріусу Лубенського районного нотаріального округу Гусинської Л.В. їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на 1/2 частини житлового будинку, оскільки між поданими спадкоємцем документами та зареєстрованими правами на об`єкт нерухомого майна наявні розбіжності, а отже не можливо визначити склад спадкового майна, видати свідоцтво про право на спадщину та провести державну реєстрацію прав, оскільки під час державної реєстрації відкривається розділ на цілісний об`єкт нерухомого майна, а не на його частку.

Відповідно до довідки №646, виданої 02.05.20234 КП «Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації», за ОСОБА_2 зареєстрована 1/2 частини житлового будинку згідно вищевказаного документа, а решта будинку складають квартира АДРЕСА_2 та квартира АДРЕСА_3 і зареєстровані співвласниками як окремі об`єкти нерухомого майна.

Під час технічної інвентаризації була проведена інвентаризація 1/2 частини житлового будинку, на іншу 1/2 частину інвентаризація не проводилася, так як під час приватизації право власності було оформлене на квартиру АДРЕСА_2 і на квартиру АДРЕСА_3 .

ОСОБА_2 дійсно належала квартира АДРЕСА_4 , виходячи з того, що в даному житловому будинку АДРЕСА_1 зареєстровані квартири АДРЕСА_2 і АДРЕСА_3 за відповідними власниками, що підтверджує належність ОСОБА_2 квартири АДРЕСА_5 і відповідає 1/2 частині даного житлового будинку.

27.01.1997 року в Лубенському МБТІ був оформлений Технічний паспорт на квартиру АДРЕСА_4 , в якому також вказано і 1/2 частина житлового будинку і на підставі запису БТІ на 1/2 частину будинку і було видане відповідне Свідоцтво про право на спадщину ОСОБА_2 на 1/2 частину будинку, а не на квартиру АДРЕСА_6 .

Належність ОСОБА_2 квартири АДРЕСА_4 , а не 1/2 частини на праві власності по спадщині дає можливість провести державну реєстрацію цього спадкового майна, про що вказує і нотаріус у своїй Постанові про відмову.

Прохає суд ухвалити рішення, яким визнати за нею право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на квартиру АДРЕСА_7 Березоточа, Лубенського району, Полтавської області, а саме: 1/3 ч. сарай «Б», прибудова «б», вбиральня «», літній душ «Г», 1/2 ч. огорожа №1, огорожа №2, водогін №3, вигрібна яма №4. Зобов`язати КП «Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації» виготовити відповідні документи, а саме Технічний паспорт та довідки на її ім`я, що підтверджують її право приватної власності на квартиру АДРЕСА_4 з відповідними належними до неї будівлями та спорудами.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, надала суду заяву з проханням розглядати справу без її участі, позов підтримує.

Представник відповідача Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області в судове засідання не з`явився, надав суду заяву згідно якої прохає справу розглядати за його відсутності, проти позову не заперечує.

В судове засідання представник КП «Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації» не з`явився, прохав розглядати справу за його відсутності.

Третя особа приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Гусинська Л.В. в судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, покладається на розсуд суду.

Суд вирішив можливим розглянути справу у відсутності сторін на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ст. 247 ч. 2 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши обставини справи на підставі доказів, наданих учасниками справи, суд вважає за необхідне позов задовольнити частково.

Судом встановлено, що 29.04.2020 року ОСОБА_2 склала заповіт, яким на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження: все належне їй майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось, і взагалі все те, що їй буде належати і на що вона за законом матиме права, заповіла - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 62).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла в с. Березоточа Лубенського району Полтавської області, що підтверджується Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 03.12.2021 року. (а.с. 64)

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, яка складалася із 1/2 частини житлового будинку, що знаходиться в АДРЕСА_1 , що належить ОСОБА_2 на підставі Свідоцтва про право на спадщину від 04.02.1997 року. (а.с. 63)

Відповідно довідки ЦНАП виконавчого комітету Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області №14-18/6/760 від 10.12.2021 року останнім місцем реєстрації ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , було АДРЕСА_8 . (а.с. 71)

Станом на 29.12.2012 р. 1/2 частина житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 в КП «Лубенське МЕТІ» зареєстровано в книзі №3 за реєстровим №880 за:

ОСОБА_2 1/2 частина житлового будинку згідно Свідоцтва про право на спадщину видане завідуючою Першої Лубенської державної нотаріальної контори 04 лютого 1997 року за реєстровим №1- 367;

ОСОБА_3 - квартира АДРЕСА_2 в цілому згідно Свідоцтва на право власності на житло видане Дослідною станцією лікарських рослин 07 грудня 2000 року;

ОСОБА_4 - квартира АДРЕСА_3 в цілому згідно Свідоцтва про право власності на житло виданого Інститутом лікарських рослин 21 серпня 1995 року, що підтверджується довідкою КП «Лубенське МБТІ» №646 від 02.05.2023 року. (а.с. 55)

В матеріалах справи наявна Інформаційна довідка ФОП ОСОБА_5 , відповідно до якої житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , що належить ОСОБА_2 , складається з: житлового будинку «А-1», загальною площею 61,5 кв. м., житлова площа 26,6 кв. м., 1/3 ч. сараю «Б», прибудови «б», вбиральні «В», літнього душу «Г», 1/2 ч. огорожі №1, огорожі №2, водогону №3, вигрібної ями №4. (а.с. 57)

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 12.10.2023 року приватного нотаріусу Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Гусинської Л.В. позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на 1/2 частку у праві спільної часткової власності на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 відмовлено, в зв`язку з тим, що між поданими спадкоємцем документами та зареєстрованими правами на об`єкт нерухомого майна наявні розбіжності, а отже не можливо визначити склад спадкового майна, видати свідоцтво про право на спадщину та провести державну реєстрацію прав, оскільки під час державної реєстрації відкривається розділ на цілісний об`єкт нерухомого майна, а не на його частку.

Крім того зазначено, що спадкоємцем подано документи, які посвідчують право власності на 1/2 частку у праві спільної часткової власності на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме Свідоцтво про право на спадщину, видане 04 лютого 1997 року Першою Лубенською державною нотаріальною конторою Полтавської області, зареєстроване у реєстрі за номером 1-367, зареєстроване Лубенським міжрайонним бюро технічної інвентаризації 06.02.1997 в реєстрову книгу № 3, номер запису 880.

Відповідно до довідки №646, виданої 02.05.2023 КП «Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації» Полтавської області, за ОСОБА_2 зареєстрована 1/2 частина житлового будинку згідно вищевказаного документа, а решта будинку складають квартиру АДРЕСА_2 та квартиру АДРЕСА_3 і зареєстрований співвласниками як окремі об`єкти нерухомого майна: за ОСОБА_3 - квартира АДРЕСА_2 в цілому згідно Свідоцтва на право власності на житло, виданого Дослідною станцією лікарських рослин 07 грудня 2000 року; за ОСОБА_4 - квартира АДРЕСА_3 в цілому згідно Свідоцтва про право власності на житло, виданого Інститутом лікарських рослин 21 серпня 1995 року.

Відповідно до інформаційної довідки №1617, виданої 03.05.2023 ФОП ОСОБА_5 , під час проведення технічної інвентаризація була проведена інвентаризація 1/2 частини житлового будинку, на іншу 1/2 частину інвентаризація не проводилася, так як під час приватизації право власності було оформлене на квартиру АДРЕСА_9 .

При перевірці з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно було встановлено, що за вищевказаною адресою будь-які відомості відсутні.

Крім того з вказаної постанови вбачається, що у приватного нотаріусу Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області заведена спадкову справу №26/2022 на майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . Спадкоємцем згідно заповіту є ОСОБА_1 .. Інших заяв про прийняття/відмову у справі не має. Відповідно до довідки №14-18/6/760, виданої 10.12.2021 ЦНАП ВК Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, на час смерті спадкодавця разом з нею був зареєстрований ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який не є спадкоємцем згідно ст. 1241 Цивільного кодексу України. (а.с. 20-21)

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до приписів ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Ст. 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи, а часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється термін у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Пунктом 23 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 р. за № 7 роз`яснено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду з правилами позовного провадження.

Згідно з п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 р. №7 при відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Відповідно до ст. ст. 1233 і 1234 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Право на заповіт здійснюється особисто. Вчинення заповіту через представника не допускається.

Згідно ст. 1235 ЦК України, заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Судом встановлено, що позивач є спадкоємцем за заповітом, тому має право на спадкування.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦПК України позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Згідно ст.13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбаченим цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

На підставі вищевикладеного, позовна заява ОСОБА_1 підлягає до часткового задоволення, а саме суд вважає за необхідне визнати за нею право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на 1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , що складається з: житлового будинку «А-1», загальною площею 61,5 кв. м., житлова площа 26,6 кв. м., 1/3 ч. сараю «Б», прибудови «б», вбиральні «В», літнього душу «Г», 1/2 ч. огорожі №1, огорожі №2, водогону №3, вигрібної ями №4, оскільки матеріали справи не містять доказів того, що спадкодавцю ОСОБА_2 належала квартира АДРЕСА_6 розташована за вищевказаною адресою. В іншій частині позовних вимог слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 3, 4, 5, 12, 13, 19, 23, 76, 81, 263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, Комунального підприємства «Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації», третя особа приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Гусинська Любов Василівна про визнання права власності на майно в порядку спадкування за заповітом задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , на 1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що складається з: житлового будинку «А-1», загальною площею 61,5 кв.м., житлова площа 26,6 кв.м., 1/3 частини сараю «Б», прибудови «б», вбиральні «В», літнього душу «Г», 1/2 частини огорожі №1, огорожі №2, водогону №3, вигрібної ями №4, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

В іншій частині позовних вимог відмовити.

З текстом рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст.265 ЦПК України:

- позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса проживання: АДРЕСА_10 .

- відповідач Лубенська міська рада Лубенського району Полтавської області, місце знаходження: Полтавська область, м. Лубни, вул. Я. Мудрого, 33.

- відповідач Комунальне підприємство «Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації», місце знаходження: Полтавська область, м. Лубни, Володимирський майдан, 4/1.

- третя особа приватний нотаріус Лубенського районного нотаріального округу Полтавської області Гусинська Любов Василівна, місце знаходження: Полтавська область, м. Лубни, Володимирський майдан, 4/1.

Суддя Т.Д. Бєссонова

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117720362
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —539/114/24

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Бєссонова Т. Д.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Бєссонова Т. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні