Ухвала
від 19.03.2024 по справі 621/857/24
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 621/857/24

Провадження № 2-о/621/36/24

Ухвала

про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

19 березня 2024 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області:

головуючий - суддя Вельможна І.В.,

заявник - ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ,

заінтересована особа - ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ,

фактичне місце проживання, як внутрішньо переміщеної особи: АДРЕСА_2 ,

заінтересована особа 1 - Служба у справах дітей Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області, місцезнаходження: вул. Миру, буд. 7, смт Слобожанське Чугуївський район, Харківська область, 63460,

заінтересована особа 2 - Служба у справах дітей Чугуївської районної військової адміністрації Харківської області, місцезнаходження: вул.. Старонікольська, буд. 29, м. Чугуїв, Харківська область, 63503,

у справі за заявою про усиновлення,

у с т а н о в и в:

15.03.2024 ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просив визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, усиновлювачем малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; внести до актового запису про народження № 267 складеного 04 листопада 2011 року Мереф`янською міською радою Харківського району Харківської області про народження ОСОБА_3 наступні зміни: в графі "прізвище" замість " ІНФОРМАЦІЯ_3 " вказати " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", в графі "по батькові" замість " ІНФОРМАЦІЯ_3 " вказати " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", в графі "батько" замість " ОСОБА_8 " вказати " ОСОБА_1 ", інші записи залишити без змін.

У відповідністю з п. 1 ч. 1 ст. 187 ЦПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 310 ЦПК України заява про усиновлення дитини або повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування, подається до суду за місцем їх проживання.

Подана заява відповідає вимогам статей 310, 311 ЦПК України. Підстави для залишення заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження відсутні.

Згідно ч. 3 ст. 313 ЦПК України для забезпечення таємниці усиновлення у випадках, встановлених Сімейним кодексом України, суд розглядає справи в закритому судовому засіданні.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 226 Сімейного кодексу України особа має право на таємницю перебування на обліку тих, хто бажає усиновити дитину, пошуку дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення та її розгляду, рішення суду про усиновлення. Дитина, яка усиновлена, має право на таємницю, в тому числі і від неї самої, факту її усиновлення.

За таких обставин, цивільну справу про усиновлення малолітньої дитини належить розглядати в закритому судовому засіданні.

Разом із тим, суд звертає увагу на те, що згідно із ст. 312 ЦПК України, суддя під час підготовки справи про усиновлення дитини до розгляду вирішує питання про участь у ній як заінтересованих осіб відповідного органу опіки та піклування.

Орган опіки та піклування повинен подати суду висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

До висновку органу опіки та піклування мають бути додані: 1) акт обстеження умов життя заявника, складений за місцем його проживання; 2) свідоцтво про народження дитини; 3) медичний висновок про стан здоров`я дитини, про її фізичний і розумовий розвиток; 4) у випадках, встановлених законом, згода батьків, опікуна, піклувальника дитини, закладу охорони здоров`я або навчального закладу, а також самої дитини на усиновлення.

До заяви, що надійшла до суду, відповідного висновку органу опіки і піклування про доцільність усиновлення дитини не додано, а тому, відповідно до ст.ст. 84, 312 ЦПК України, такі документи суд вважає за необхідне витребувати в органу опіки і піклування.

Керуючись ст. ст. 187, 310, 311, 313 ЦПК України,

у х в а л и в:

Прийняти заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 про усиновлення, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області, Служба у справах дітей Чугуївської районної військової адміністрації Харківської області.

Призначити судовий розгляд справи у порядку окремого провадження у закритому судовому засіданні в залі суду на 10:00 годину 04 квітня 2024 року в приміщенні Зміївського районного суду Харківської області (вул. Адміністративна, буд. 6, м. Зміїв, Чугуївський район, Харківська область, 63404).

Зобов`язати Службу у справах дітей Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області, надати висновок щодо доцільності усиновлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та відповідність його інтересам дитини, який повинен відповідати вимогам ст. 312 ЦПК України.

До початку судового розгляду учасники справи можуть подати докази, а заінтересовані особи можуть подати відзив на заяву про усиновлення.

Згідно ч. 1 ст. 313 ЦПК України, суд розглядає справу про усиновлення дитини за обов`язковою участю заявника, органу опіки та піклування або уповноваженого органу виконавчої влади, з викликом заінтересованих та інших осіб.

Направити заінтересованим особам копію заяви з копіями поданих до неї документів та запропонувати подати до суду до розгляду справи пояснення щодо заяви з посиланням на докази, якими воно обґрунтовується. Одночасно з надісланням пояснення до суду копії пояснення та доданих до нього документів надсилаються заінтересованою особою заявнику.

Учасник справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/sud2014/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та апеляційному оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудЗміївський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117732675
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —621/857/24

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні