Рішення
від 11.04.2024 по справі 621/857/24
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 621/857/24

Провадження № 2-о/621/36/24

РІШЕННЯ

Іменем України

11 квітня 2024 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області у складі:

головуючого - судді Вельможної І.В.,

присяжних: Максименко Л.В., Селеткова В.М.,

секретар судового засідання - Лацько А.В.,

заявник - ОСОБА_1 ,

представник заявника - адвокат Доценко Н.В.,

заінтересована особа 1 - ОСОБА_2

заінтересована особа 2 - Служба у справах дітей Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області,

представник заінтересованої особи 2 - Міндарь Н.,

заінтересована особа 3 - Служба у справах дітей Чугуївської районної військової адміністрації Харківської області,

представник заінтересованої особи 3 - Альхімович О.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про усиновлення, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області, Служба у справах дітей Чугуївської районної військової адміністрації Харківської області,

в с т а н о в и в:

15.03.2024 ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою в якій просив визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, усиновлювачем малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; внести до актового запису про народження № 267 складеного 04 листопада 2011 року Мереф`янською міською радою Харківського району Харківської області про народження ОСОБА_3 наступні зміни: в графі "прізвище" замість " ОСОБА_4 " вказати " ОСОБА_5 ", в графі "по батькові" замість " ОСОБА_6 " вказати " ОСОБА_7 ", в графі "батько" замість " ОСОБА_8 " вказати " ОСОБА_1 ", інші записи залишити без змін.

На обґрунтування заяви зазначено, що з 27 грудня 2023 року ОСОБА_1 перебуває у шлюбі з ОСОБА_2 .

Дружина ОСОБА_1 має сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В свідоцтві про народження ОСОБА_3 , відомості про батька дитини зроблені відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України.

ОСОБА_1 виховує сина дружини ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з десятирічного віку, любить його, піклується про нього, матеріально утримує, вважає його своїм сином, а він його батьком.

ОСОБА_1 має задовільний стан здоров`я, достатній дохід, до кримінальної відповідальності не притягувався, має житло, а тому вважає, що здатний забезпечити дитині стабільні та гармонійні умови її життя та розвитку.

Дружина ОСОБА_1 - ОСОБА_2 не заперечує проти усиновлення ним дитини ОСОБА_3 .

З урахуванням усіх зазначених обставин вважав, що може бути гарним батьком для ОСОБА_9 і усиновлення відповідає його інтересам, у зв`язку з чим звернувся до суду з вказаною заявою.

Ухвалою Зміївського районного суду Харківської області від 19 березня 2024 року провадження у справі відкрито, зобов`язано уповноважений орган надати висновок про доцільність усиновлення дитини та призначено судовий розгляд справи на 04.04.2024.

04.04.2024 у зв`язку з перебуванням судді у відпустці судове засідання відкладено до 11.04.2024.

11.04.2024 належним чином повідомлені учасники справи в судове засіданя не прибули.

Представник заявника ОСОБА_1 - адвокат Доценко Н.В. до канцелярії суду надала заяву відповідно до якої просила проводити розгляд справи за відсутності заявника та його представника, на задоволенні заяви наполягала в повному обсязі з підстав викладених в ній.

Заінтересована особа ОСОБА_2 до канцелярії суду надала заяву відповідно до якої просила проводити розгляд справи за її відсутності, просила задовольнити заяву ОСОБА_1 в повному обсязі.

Від служби у справах дітей Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області надійшов лист за підписом начальника Служби Міндарь Н., відповідно до якого остання просила проводити розгляд справи за відсутності представника служби, вимоги викладені в заяві підтримали та просили їх задовольнити.

Від служби у справах дітей Чугуївської районної військової адміністрації Харківської області, надійшов лист відповідно до якого начальник служби ОСОБА_10 просила проводити розгляд справи за відсутності представник служби, вимоги викладені в заяві підтримала, заперечень не висловлювала.

Відповідно до частини 3 статті 211 Цивільного процесуального кодексу України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до частини 1 статті 223 Цивільного процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

У зв`язку з неявкою осіб, які беруть участь у справі, відповідно до положень частини 2 статті 247 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглянув цивільну справу без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального запису.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, прийшов до наступного висновку.

Частинами 1, 3 статті 13 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Відповідно до статей76-81 Цивільного процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом.

Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

ОСОБА_1 та ОСОБА_11 перебувають в зареєстрованому шлюбі з 27 грудня 2023 року - копія Свідоцтва про шлюб, серії НОМЕР_1 , виданого 27 грудня 2023 року Зміївським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Чугуївському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, актовий запис № 317 (а.с. 19, 67).

Згідно із копією Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданого Мереф`янською міською радою Харківського району Харківської області 01 листопада 2011 року, копією Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, № витягу 00043349114, дата формування 30 січня 2024 року, батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_8 та ОСОБА_12 , відомості про батька в актовому записі про народження дитини зазначені відповідно до частини 1 статті 135 Сімейного кодексу України (а.с. 14, 21, 74, 76).

Відповідно до положень частин 1, 5 статті 217 Сімейного кодексу України, усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом.

З оригіналу заяви ОСОБА_2 складеної в присутності приватного нотаріуса Чугуївського районного нотаріального округу Харківської області Кожушної Л.М., яка засвідчила справжність підпису ОСОБА_2 вбачається, що ОСОБА_2 усвідомлюючи значення своїх дій та маючи можливість керувати ними, розуміючи обставини, які мають для неї істотне значення, без застосування до неї фізичного та психологічного тиску з боку інших осіб, вільно володіючи українською мовою, за своєю справжньою волею, діючи не внаслідок тяжких обставин, усвідомлюючи правові наслідки подання та підписання цієї заяви надала вільну і безумовну згоду на усиновлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , свого сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ( а.с. 77).

Відповідно до статті 207 Сімейного кодексу України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Приписами статті 211 Сімейного кодексу України визначено, що усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

З матеріалів справи вбачається, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є дієздатною особою, перебуває на військовій службі в ІНФОРМАЦІЯ_3 , та на момент розгляду справи ОСОБА_1 виповнилося 51 рік (а.с. 8-12, 51, 58-59, 70).

Приписами статті 224 Сімейного кодексу України визначено, що суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема:

1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини;

2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину;

3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення;

4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною;

5) особу дитини та стан її здоров`я;

6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

З висновку про стан здоров`я вбачається, що ОСОБА_1 є здоровою людиною, функції опіки здійснювати може (а.с. 20,50, 51, 68).

Відповідно до Витягу з інформаційно-аналітичної системи "Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості", № ВР-002219613, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 станом на 27.02.2024 незнятої чи непогашеної судимості не має в розшуку не перебуває (а.с. 69).

З акту обстеження умов проживання, складеного 26.03.2024 начальником ССД Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області Міндарь Н.В., спеціалістом ССД Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області ОСОБА_13 , вбачається, що ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 , разом з ним у вказаному будинку проживають також: дружина - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , син дружини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , син дружини - ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_7 . Умови проживання задовільні, будинок приватизований з господарськими будівлями, в будинку наявне теплопостачання (власний котел), водопостачання, водовідведення, електропостачання та газопостачання. Діти мають окремі кімнати, обладнані усім необхідним для задоволення індивідуальних потреб. Стосунки у родині доброзичливі, діти відкриті до спілкування, ввічливі та врівноважені, з повагою відносяться до матері та її чоловіка. Житло за вказаною адресою відповідає нормам (а.с. 85).

Як встановлено судом, ОСОБА_1 мешкає разом зі своєю дружиною ОСОБА_2 , оселя має всі необхідні для виховання дітей житлові та побутові умови, заявник отримує стабільний заробіток та має добрий стан здоров`я.

З висновку Чугуївської військової адміністрації Харківської області від 01.04.2024 № 01-40/1565 про доцільність усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та відповідність його інтересам дитини вбачається, що за результатами розгляду заяви ОСОБА_1 , щодо надання висновку про доцільність усиновлення дитини своєї дружини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , акту обстеження житлово-побутових умов проживання сім`ї, документами справи стосовно справи, служба у справах дітей Чугуївської районної військової адміністрації вважає, що усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_1 є доцільним та відповідає інтересам дитини (а.с. 89-91).

Крім того, до матеріалів наданих до суду разом з висновком Чугуївської військової адміністрації Харківської області від 01.04.2024 № 01-40/1565 про доцільність усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та відповідність його інтересам дитини, додано заяву написано власноручно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 26.03.2024, відповідно до якої останні зазначив, що хоче, щоб його батьком був ОСОБА_1 (а.с. 78).

Судом не встановлено передбачених статтею 212 Сімейного кодексу України обставин, які б перешкоджали ОСОБА_1 бути усиновлювачем.

Дослідивши у відповідності до статті 224 Сімейного кодексу України обставини по справі в цілому, враховуючи мотиви, на підставі яких заявник бажає усиновити дитину, мати дитини надала згоду на усиновлення дитини, суд дійшов висновку, що ОСОБА_1 за своїм станом здоров`я, матеріальним становищем, сімейним станом та умовами проживання, ставленням до усиновлюваної дитини, здатний забезпечити стабільні та гармонійні умови її життя.

Згідно статті 229 Сімейного кодексу України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу.

Зміна прізвища, імені та по батькові, особи яка усиновлена, провадиться у відповідності з положеннями статті 231 Сімейного кодексу України.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне задовольнити заяву ОСОБА_1 про усиновлення малолітнього ОСОБА_3 із внесенням відповідних змін до актового запису про народження, оскільки усиновлення малолітнього буде відповідати його інтересам та моральним засадам суспільства.

Згідно зі положеннями статті 233 Сімейного кодексу України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини державний орган реєстрації цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

На підставі викладеного, керуючись статтями 13, 19, 76-81, 89, 223, 293, 310-314, 352, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 про усиновлення, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області, Служба у справах дітей Чугуївської районної військової адміністрації Харківської області - задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Пришиб Балаклійського району Харківської області, РНОКПП НОМЕР_3 , громадянина України, зареєстрованого в АДРЕСА_2 , усиновлювачем малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Внести зміни до актового запису № 267 складеного 04 листопада 2011 року Мереф`янською міською радою Харківського району Харківської області по народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 наступні зміни: в графі "прізвище" замість " ОСОБА_4 " записати " ОСОБА_5 ", в графі "по батькові" замість " ОСОБА_6 " записати " ОСОБА_7 ", в графі "відомості про батька" замість " ОСОБА_8 " записати " ОСОБА_1 ", інші записи залишити без змін.

Рішення може бути оскаржено повністю або частково в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення або в порядку ч. 2 ст. 354 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Повний текст рішення складено 11.04.2024.

Заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 .

Заінтересована особа 1 - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , фактичне місце проживання, як внутрішньо переміщеної особи: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 .

Заінтересована особа 2 - Служба у справах дітей Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області, вул. Миру, буд. 7, смт Слобожанське Чугуївський район, Харківська область, 63460, ЄДРПОУ 43974142,

Заінтересована особа 3 - Служба у справах дітей Чугуївської районної військової адміністрації, вул. Старонікольська, буд. 29, м. Чугуїв, Харківська область, 63503,ЄДРПОУ 26203663.

Головуючий: І.В. Вельможна

Присяжні: Л.В. Максименко

В.М. Селетков

СудЗміївський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118283455
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —621/857/24

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Вельможна І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні