Ухвала
від 19.03.2024 по справі 533/119/24
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19.03.2024 року КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 533/119/24

Провадження № 2-о/533/5/24

УХВАЛА

19 березня 2024 року Козельщинський районний суд Полтавської області

у складі: головуючого судді - Оксенюк М. М.,

за участю: секретаря судового засідання - Шуліки Л. Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Козельщинська громада в особі Козельщинської селищної ради про встановлення факту проживання чоловіка та жінки однією сім`єю без реєстрації шлюбу,

В С Т А Н О В И В

08.02.2024 заявниця ОСОБА_1 звернулася до Козельщинського районного суду із заявою про встановлення факту проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 однією сім`єю, як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу та ведення спільного господарства у період з 05 квітня 2002 року до дня смерті ОСОБА_2 .

Ухвалою Козельщинського районного суду Полтавської області від 19.02.2024 справа призначити до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 09 год. 00 хв. 19.03.2024.

Учасники справа в судове засідання не з`явилися, належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи.

19.03.2024 представником заявника адвокатом Гавриш Б.В. подано клопотання про залучення в якості заінтересованої особи ОСОБА_3 .

Клопотання обґрунтоване тим, що спадщину після померлого ОСОБА_2 прийняв його рідний син ОСОБА_3 , тому існують підстави для залучення останнього в якості заінтересованої особи.

Згідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, в зв`язку з неявкою сторін, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, встановив наступне.

На виконання ухвали суду від 19.02.2024 Козельщинською державною нотаріальною конторою надано до суду інформаційну довідку зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 20.02.2024 згідно якої вбачається, що 29 листопада 2023 року приватним нотаріусом Ганночкою В.М. після смерті ОСОБА_2 заведена спадкова справа № 23/2023. Місцезнаходження спадкової справи: АДРЕСА_1 .

Оскільки ЦПК України не містить норм, що регулюють питання залучення заінтересованої особи, тому згідно з ч. 9 ст. 10 ЦПК України у такому випадку підлягає застосуванню аналогія закону, зокрема ст. 53 ЦПК України.

Згідно ч. 3 ст. 53 ЦПК України передбачено, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до ч. 3 ст. 42 ЦПК України у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Згідно зі ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб. Під час розгляду цих справ, суд зобов`язаний вжити заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи.

Отже, враховуючи вищевикладене, суд вважає, що клопотання представника заявника про залучення заінтересованої особи підлягає до задоволення, оскільки рішення суд може вплинути на права та обов`язки спадкоємця ОСОБА_3 , який проживає в АДРЕСА_2 .

Окрім цього, суд вважає за необхідно зобов`язати заявника направити залученій до участі у справі заінтересованій особі ОСОБА_3 копію заяви з додатками. Докази про направлення зазначених документів надати суду до початку судового засідання.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Згідно з ч. 2 ст. 294 ЦПК України з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Отже, з метою повного та об`єктивного розгляду справи, а також враховуючи інформація щодо відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне витребувати від приватного нотаріуса Ганночки В.М. копію спадкової справи після померлого спадкодавця.

На підставі викладеного та керуючись статтями 42, 53, 223, 240, 247 ЦПК України, суд,

постановив

Клопотання представника заявника адвоката Гавриш Богдана Вадимовича про залучення в якості заінтересованої особи ОСОБА_3 до участі в справі - задовольнити повністю.

Залучити в якості заінтересованої особи ОСОБА_3 (проживає за адресою: АДРЕСА_2 ) до участі у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Козельщинська громада в особі Козельщинської селищної ради про встановлення факту проживання чоловіка та жінки однією сім`єю без реєстрації шлюбу.

Роз`яснити заінтересованій особі ОСОБА_3 , що має право подати свої пояснення по справі до початку розгляду справи. Інформацію щодо справи, що розглядається, має право отримати на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/sud0701/.

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 впродовж 5 (п`яти) днів направити до суду заяву з урахуванням залученої до участі у справі заінтересованої особи, а також підтвердження про направлення копії заяви з додатками заінтересованій особі.

Витребувати від приватного нотаріуса Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області Ганночки Олександра Вікторовича (місцезнаходження: вулиця Соборна, 32/29, місто Кременчук, Полтавської області, 39600, електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_4 ):

- належним чином завірену копію спадкової справи № 23/2023, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Зобов`язати приватного нотаріуса Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області Ганночку Олександра Вікторовича надати Козельщинському районному суду Полтавської області вищевказану інформацію до 10.04.2024.

Відповідно до ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі не повідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Відкласти розгляд справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Козельщинська громада в особі Козельщинської селищної ради, ОСОБА_3 про встановлення факту проживання чоловіка та жінки однією сім`єю без реєстрації шлюбу до 09 години 00 хвилин 16.04.2024 про що повідомити учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя М.М. Оксенюк

СудКозельщинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117740290
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —533/119/24

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні