Ухвала
від 16.04.2024 по справі 533/119/24
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16.04.2024 рокуКОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙСУД ПОЛТАВСЬКОЇОБЛАСТІ

Справа №533/119/24

Провадження №2-о/533/5/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2024 року Козельщинський районний суд Полтавської області

в складі: головуючого судді - Оксенюк М. М.,

за участю: представника заявника ОСОБА_1 ,

заінтересована особа ОСОБА_2 ,

секретаря судового засідання - Шуліки Л. Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Козельщина справу за заявою ОСОБА_3 , заінтересовані особи: Козельщинська громада в особі Козельщинської селищної ради, ОСОБА_2 про встановлення факту проживання чоловіка та жінки однією сім`єю без реєстрації шлюбу,

УСТАНОВИВ

Заявник ОСОБА_3 звернулась до суду із заявою про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу та просила встановити факт проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , однією сім`єю, як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу та ведення спільного господарства у період з 05 квітня 2002 року по день смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Заяву обґрунтувала тим, що вона з 2002 року перебувала у фактичних шлюбних відносинах без реєстрації шлюбу із ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , спільно проживали та вели домашнє господарство за адресою: АДРЕСА_1 .

Далі заявник зазначила, що підтвердження факту шлюбних відносин їй необхідно для оформлення спадщини.

Ухвалою Козельщинського районного суду Полтавської області від 09.02.2024 вищезазначені заяву залишено без розгляду та надано час на усунення недоліків.

19.02.2024 недоліки усунуто.

Ухвалою Козельщинського районного суду Полтавської області від 19.02.2024 справа призначена до розгляду в порядку окремого провадження 19.03.2024 о 09 год 00 хв.

Ухвалою суду від 19.03.2024 задоволено клопотання представника заявника про залучення до участі в розгляді справи в якості заінтересованої особи ОСОБА_2 . Розгляд справи відкладено до 09 год 00 хв 16.04.2024.

Заявник в судове засідання не з`явилася, належним чином повідомлена про дату, час та місце розгляду справи, клопотання про відкладення або про перенесення розгляду справи до суду не направила.

Представник заявника в судовому засідання заяву заявника підтримав та прохав задовольнити.

Представник заінтересованої особи Козельщинської селищної ради в судове засідання не з`явився, але направив заяву про розгляд справи у відсутність представника територіальної громади. Проти задоволення заяви ОСОБА_3 заперечував та прохав відмовити, оскільки заявник спільно з померлим громадянином ОСОБА_4 однією сім`єю не проживала.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні проти задоволення заяви заявника заперечував, оскільки за життя, його батько ОСОБА_4 спільно із заявником ОСОБА_3 однією сім`єю не проживав, проживали періодично.

Заслухавши пояснення заявника, представника заявника та заінтересовану особу, дослідивши та оцінивши в сукупності матеріали справи, суд встановив наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , актовий запис №77 (а.с.21).

Як вбачається з інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) 29.11.2023 приватним нотаріусом Ганночкою В.М. відкрито спадкову справу № 23/2023 після померлого спадкодавця ОСОБА_4 .

Окрім цього, заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні пояснив, що спадкову справу відкрито на підставі його заяви.

Далі судом встановлено, що підтвердження факту шлюбних відносин заявнику ОСОБА_3 необхідно для оформлення спадщини після померлого ОСОБА_4 .

Отже, із матеріалів справи, наданих заявником письмових документів та пояснень заінтересованої особи ОСОБА_2 вбачається, що між заявником та заінтересованою особою виникає спір про право (право на спадкове майно), тобто існує спір матеріально-правового характеру, який повинен вирішуватися в порядку позовного провадження.

Згідно з ч.6 ст.294 ЦПК України, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Частиною 4 ст.315 ЦПК України також передбачено, що суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, залишає заяву без розгляду.

Згідно п.2 листа Верховного Суду України від 01.01.2012 «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» та ч.3 постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» у тому разі, коли буде виявлено, що встановлення підвідомчого судові факту пов`язане з вирішенням спору про право, суд відмовляє в прийнятті заяви до розгляду в окремому провадженні, а якщо це буде виявлено під час розгляду справи, залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

З огляду на викладене, суд зазначає, що визначальною обставиною під час розгляду заяви про встановлення певних фактів у порядку окремого провадження є те, що встановлення таких фактів не пов`язане з наступним вирішенням спору про право.

Отже, за таких обставин, зважаючи на характер виниклих правовідносин, враховуючи, що в судовому засіданні встановлено, що між заявником та заінтересованою особою існує спір про право з приводу спадщини, що залишилася після померлого, що унеможливлює розгляд заяви про встановлення факту родинних відносин в окремому провадженні, тому суд вважає зазначену заяву заявника залишити без розгляду.

Окрім цього, суд вважає за необхідно роз`яснити заявнику його право подати позовну заяву на загальних підставах.

На підставі викладеного, керуючись ст. 247, ч. 6 ст. 294, ч. 4 ст. 315 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В

Заяву ОСОБА_3 , заінтересовані особи: Козельщинська громада в особі Козельщинської селищної ради, ОСОБА_2 про встановлення факту проживання чоловіка та жінки однією сім`єю без реєстрації шлюбу - залишити без розгляду.

Роз`яснити ОСОБА_3 право на звернення до суду в порядку цивільного судочинства із позовом про встановлення такого факту на загальних підставах.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повної ухвали суду шляхом подачі апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду через Козельщинський районний суд .

Апеляційна скарга в електронній формі подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Роз`яснити учасникам справи, що повний текст ухвали буде виготовлений впродовж п`яти днів.

Повний текст ухвали виготовлений 16.04.2024.

Суддя М. М. Оксенюк

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118376443
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання чоловіка та жінки однією сім`єю без реєстрації шлюбу

Судовий реєстр по справі —533/119/24

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Оксенюк М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні