Постанова
від 18.03.2024 по справі 640/8307/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа№ 640/8307/19

н/п 3-в/953/5/24

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" березня 2024 р. м. Харків

Київський районний суд м. Харкова у складі:

судді -Муратової С.О.,

за участю секретаря Драгана О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в приміщенні Київського районного суду м. Харкова подання заступника начальника Київського районного відділу філії Державної установи "Центр пробації" в Харківській області Тріфанової Л. про вирішення питання про звільнення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисливих робіт, накладеного постановою Київського районного суду м. Харкова від 13.05.2019 у справі про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який не працює, мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 183-1 КУпАП, -

ВСТАНОВИВ:

29.11.2023 до Київського районного суду м. Харкова надійшло подання начальника Київського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Харківській області Тріфанової Л.С. щодо громадянина ОСОБА_1 , в якому просить вирішити питання про звільнення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, накладеного постановою Київського районного суду м. Харкова від 13.05.2019, у зв`язку із закінченням строку давності виконання судового рішення.

На обґрунтування подання зазначила, зокрема, що 06.06.2019 Київський районний відділ філії Державної установи «Центр пробації» в Харківській області прийняв до виконання копію постанови Київського районного суду м. Харкова від 13.05.2019 у відношенні громадянина ОСОБА_1 . Вищезазначена постанова набрала законної сили 23.05.2019.

22.07.2019 на адресу Київського районного суду м. Харкова було направлено подання щодо виконання постанови про накладення адміністративного стягнення стосовно порушника. 13.09.2019 з Київського районного суду м. Харкова надійшла постанова Київського районного суду м. Харкова від 29.08.2019, згідно якої в задоволенні подання щодо виконання постанови про накладення адміністративного стягнення стосовно ОСОБА_1 повернути для вжиття належних заходів, передбачених КУпАП.

Органом з питань пробації неодноразово направлялися виклики за допомогою відділення зв`язку «Укрпошта» за адресою, яка була зазначена в постанові суду, а саме: АДРЕСА_1 , а також були здійснені виходи за вищевказаною адресою, у ході виходів двері відчиняла матір порушника, яка повідомляла, що син з нею не проживає та не спілкується.

На виконання наказу Міністерства юстиції України від 19.03.2013 № 474/5 «Пpo затвердження Порядку виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських робіт, виправних робіт та суспільно корисних робіт» були направлені запити до відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ГУДМС в Харківській області, Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області, а також додатково було спрямовано запити до Київського відділу державно виконавчої служби м. Харкова Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Харківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області, Харківської міської поліклініки №10, Харківське обласне бюро судово-медичної експертизи, Державної установи «Харківський слідчий ізолятор», щодо встановлення місця знаходження ОСОБА_1 . З`ясувати місцезнаходження ОСОБА_1 не виявилось можливим. Постанова Київського районного суду м. Харкова від 13.05.2019 була винесена без присутності порушника. 11.09.2023 надійшла постанова Київського районного суду м. Харкова від 04.06.2021, згідно якої в задоволенні подання - відмовлено. 11.09.2023 та 19.09.2023 до ОСОБА_1 було направлено виклики до уповноваженого органу з питань пробації на 18.09.2023 та 25.09.2023 за допомогою відділення поштового зв`язку «Укрпошта» за адресою: АДРЕСА_1 . Однак за викликами порушник не прибув, про причину неприбуття не повідомив. Також для встановлення місце знаходження ОСОБА_1 було направлено запити до Харківського міського відділу державної реєстрації цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Харківського районного УП ГУНІ N?1 в Харківській області, Київського відділу державної виконавчої служби м. Харкова Головного територіального управління юстиції, але встановити місце знаходження ОСОБА_1 не виявилось можливим.

Представник Київського районного відділу філії Державної установи "Центр пробації" в Харківській області в судове засідання не з`явився, повідомлявся належним чином про дату, час та місце розгляду подання, причини неявки суду не повідомив.

ОСОБА_1 в судове засідання не з`явивсь, про час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Суд, вивчивши подання та надані докази у їх сукупності, приходить до наступного.

Постановою Київського районного суду м. Харкова від 13.05.2019 ОСОБА_1 притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 183-1 КУпАП, та накладено адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт строком на 120 годин.

Постановою Київського районного суду м. Харкова від 29.08.2019 подання щодо виконання постанови про накладення адміністративного стягнення стосовно ОСОБА_1 повернуто для вжиття належних заходів, передбачених КУпАП.

Постановою Київського районного суду м. Харкова від 20.11.2019 подання щодо виконання постанови про накладення адміністративного стягнення стосовно ОСОБА_1 повернути для вжиття належних заходів, передбачених КУпАП.

Постановою Київського районного суду м. Харкова від 19.05.2020 у задоволенні подання щодо виконання постанови про накладення адміністративного стягнення стосовно правопорушника ОСОБА_1 відмовлено.

Постановою Київського районного суду м. Харкова від 10.04.2020 у задоволенні подання щодо виконання постанови про накладення адміністративного стягнення стосовно правопорушника ОСОБА_1 відмовлено.

Постановою Київського районного суду м. Харкова від 04.02.2021 у задоволенні подання щодо виконання постанови про накладення адміністративного стягнення стосовно правопорушника ОСОБА_1 відмовлено.

Постановою Київського районного суду м. Харкова від 04.06.2021 у задоволенні подання щодо виконання постанови про накладення адміністративного стягнення стосовно правопорушника ОСОБА_1 відмовлено.

11.09.2023 та 19.09.2023 до гр. ОСОБА_1 було направлено виклики до уповноваженого органу з питань пробації на 18.09.2023 та 25.09.2023 за допомогою відділення поштового зв`язку «Укрпошта» за адресою: АДРЕСА_1 . Однак за викликами порушник не прибув, про причину неприбуття не повідомив. Також для встановлення місце знаходження гр. ОСОБА_1 було направлено запити до Харківського міського відділу державної реєстрації цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Харківського районного УП ГУНІ N?1 в Харківській області, Київського відділу державної виконавчої служби м. Харкова Головного територіального управління юстиції, але встановити місце знаходження гр. ОСОБА_1 не виявилось можливим.

Згідно ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Як передбачено ст. 129 Конституції України, однією з основних засад судочинства є: обов`язковість судового рішення.

Визначений у ч. 1 ст. 303 КУпАП строк давності виконання постанов про накладення адміністративних стягнень загальний і не залежить від виду стягнення, яке було призначено правопорушнику. Сутність строку давності виконання відповідних постанов полягає в тому, що він є граничним періодом у часі, протягом якого мають бути вчинені всі необхідні дії, спрямовані на виконання стягнення.

Перебіг строку давності постанови суду розпочинається від моменту звернення її до виконання. Постанова вважається звернутою до виконання, коли орган, який її виніс, вручає або надсилає її копію відповідній особі або надсилає органу, уповноваженому безпосередньо її виконувати. Таким чином, своєчасне направлення постанови для виконання (не більш ніж через три місяці з дня її винесення) визнається єдиним юридичним фактом, що має значення для встановлення, чи підлягає вона виконанню, незалежно від того, чи розпочато безпосереднє (реальне) виконання цієї постанови.

Законом визначений чіткий перелік випадків, у разі настання яких, орган (посадова особа), який виніс постанову про накладення адміністративного стягнення, припиняє її виконання, а саме: видання акта амністії, якщо він усуває застосування адміністративного стягнення; скасування акта, який встановлює адміністративну відповідальність; смерть особи, щодо якої було розпочато провадження в справі.

Сам факт того, що фактичне місце проживання чи перебування порушника невідоме не є підставою звернення до суду з поданням щодо вирішення питань, пов`язаних з виконанням постанови, оскільки звернення до суду з вказаним поданням знаходиться в причинному зв`язку з наявністю підстав, що унеможливлюють виконання постанови суду.

Підстави, що унеможливлюють виконання постанови суду є обставини, що роблять виконання судового рішення взагалі неможливим, до таких обставин неможливо віднести відсутність за місцем проживання чи не встановлення місця перебування правопорушника, оскільки така відсутність може бути тимчасовою та/або з метою ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт.

Крім того, суд вважає за необхідне зазначити, що виконання адміністративного стягнення у вигляді суспільно - корисних робіт регламентується Порядком виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських робіт, виправних робіт та суспільно - корисних робіт, затвердженим Наказом Міністерства юстиції України від 19.03.2013 за № 474/5 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 21.03.2013 за № 457/22989 (далі - Порядок).

Відповідно до п. 11.1. Порядку, виконання стягнення у вигляді суспільно - корисних робіт покладається на уповноважений орган з питань пробації.

Постанова про накладення адміністративного стягнення є обов`язковою для виконання державними і громадськими органами, підприємствами, установами, організаціями, посадовими особами і громадянами (стаття 298 КУпАП).

Статтею 300 КУпАП передбачено, що постанова про накладення адміністративного стягнення виконується уповноваженим на те органом у порядку, встановленому цим Кодексом та іншими законами України.

Згідно ст. 304 КУпАП, питання, зв`язані з виконанням постанови про накладення адміністративного стягнення, вирішуються органом (посадовою особою), який виніс постанову.

Відповідно до ст. 303 КУпАП, не підлягає виконанню постанова про накладення адміністративного стягнення, якщо її не було звернуто до виконання протягом трьох місяців з дня винесення.

Статтею 302 КУпАП передбачено, що за наявності обставин, зазначених у пунктах 5, 6 і 9статті 247цього Кодексу,орган (посадова особа), який виніс постанову про накладення адміністративного стягнення, припиняє її виконання.

Крім того, відповідно до п.п. 5, 6, 9 ст. 247 КУпАП, провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за таких обставин: видання акта амністії, якщо він усуває застосування адміністративного стягнення; скасування акта, який встановлює адміністративну відповідальність; смерть особи, щодо якої було розпочато провадження в справі.

На підставі зазначеного існують виключні випадки, за наявності яких припиняються виконання постанови, а саме: видання акту амністії, якщо він усуває застосування адміністративного стягнення, скасування акта, які встановлює адміністративну відповідальність, смерть особи, а також не звернення виконання постанови протягом 3 місяців з моменту з дня винесення.

Статтею 325-4 КУпАП передбачені наслідки ухилення особи від відбування суспільно корисних робіт, де зазначено, що у разі ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт вона підлягає притягненню до адміністративної відповідальності. У разі злісного ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт вона підлягає притягненню до кримінальної відповідальності в порядку, встановленому законом.

Враховуючи викладене, подання Київського районного відділу філії Державної установи "Центр пробації" в Харківській області про вирішення питання про давність виконання судового рішення задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 245, 304 КУпАП, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні подання заступника начальника Київського районного відділу філії Державної установи "Центр пробації" в Харківській області Тріфанової Л. про вирішення питання про звільнення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисливих робіт, накладеного постановою Київського районного суду м. Харкова від 13.05.2019 у справі про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який не працює, мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 183-1 КУпАП - відмовити.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Київський районний суд м. Харкова протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя С.О. Муратова

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117745186
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяАдміністративні правопорушення, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку Несплата аліментів

Судовий реєстр по справі —640/8307/19

Постанова від 18.03.2024

Адмінправопорушення

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 12.05.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Григорович П.О.

Ухвала від 24.11.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Ухвала від 09.09.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Постанова від 29.08.2019

Адмінправопорушення

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Постанова від 05.08.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Постанова від 06.08.2019

Адмінправопорушення

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Постанова від 05.08.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 16.07.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 16.07.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні