Постанова
від 29.08.2019 по справі 640/8307/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа№ 640/8307/19

н/п 3-в/640/69/19

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" серпня 2019 р. м. Харків

Суддя Київського районного суду м. Харкова Муратова С.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в приміщенні Київського районного суду м. Харкова подання начальника Київського районного відділу філії Державної установи Центр пробації в Харківській області Віхляєвої В.В. про вирішення питання щодо роз`яснення порядку правильного та своєчасного виконання про накладення адміністративного стягнення відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який не працює, мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 183-1 КУпАП,

ВСТАНОВИВ:

Постановою Київського районного суду м. Харкова від 13.05.2019 ОСОБА_1 притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 183-1 КУпАП, та накладено адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт строком на 120 годин.

22.07.2019 до Київського районного суду м. Харкова звернулась начальник Київського районного відділу філії Державної установи Центр пробації в Харківській області Віхляєва В.В. з поданням про виконання постанови про накладення адміністративного стягнення. Подання мотивовано тим, що ОСОБА_1 не з`являється за викликами органу пробації та не проживає за адресою, вказаною в постанові суду від 13.05.2019.

До канцелярії суду 06.08.2019 надійшла заява від старшого інспектора Київського ВП філії ДУ Центр пробації в Харківській області Морозової В.С., в якій зазначає, що подання щодо виконання постанови про накладення адміністративного стягнення відносно ОСОБА_1 підтримує у повному обсязі, просить розглянути справу за її відсутності.

Суд, дослідивши докази по справі, приходить до наступного.

Вимоги ст. 280 КУпАП передбачають з`ясовувати при розгляді справи про адміністративне правопорушення, зокрема, чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності.

Згідно положень ст. 7 КУпАП, ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв`язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ст. 245 КУпАП, завданнями провадження в справах про адміністративні правопорушення є, зокрема, своєчасне всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, а також вирішення її в точній відповідності з законом, забезпечення виконання винесеної постанови.

Статтею 183-1 КУпАП, передбачено відповідальність за несплату аліментів на утримання дитини, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред`явлення виконавчого документа до примусового виконання. Так, відповідно до постанови Київського районного суду м. Харкова від 13.05.2019, ОСОБА_1 був притягнутий до адміністративної відповідальності за несплату аліментів.

Згідно ч. 1 ст. 325-4 КУпАП, у разі ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт вона підлягає притягненню до адміністративної відповідальності.

Крім того, статтею 183-2 КУпАП, передбачена відповідальність за ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт у вигляді адміністративного арешту строком до десяти діб, яка у відповідності до ч. 1 ст. 221 КУпАП підлягає розгляду Київським районним судом м. Харкова.

Тому суд, аналізуючи норми ст. 255 КУпАП, де зазначено, що особою, яка має право складати протоколи про адміністративні правопорушення за ч. 1 ст. 183-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, є центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, приходить до висновку, що вказаний адміністративний матеріал підлягає поверненню до Київського районного відділу філії Державної установи Центр пробації в Харківській області, для вжиття належних заходів, передбачених КУпАП шляхом складання відповідного протоколу за ч. 1 ст. 183-2 КУпАП.

Разом з тим, у мотивувальній частині подання провідний начальник Київського районного відділу філії Державної установи Центр пробації в Харківській області Віхляєва В.В. вказує, що вважає за доцільне направити до суду, який виніс постанову, подання щодо вирішення питання, пов`язаного з виконанням постанови в порядку ст. 304 КУпАП, проте не вказує, яке саме питання повинен вирішити суд у зв`язку з неможливістю виконання вказаної постанови.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 300 КУпАП, постанова про накладення адміністративного стягнення виконується уповноваженим на те органом у порядку, встановленому цим Кодексом та іншими законами України.

Відповідно до наказу від 19.03.2013 р. № 474/5 Про затвердження Порядку виконання адміністративних стягнень у вигляді громадських робіт, виправних робіт та суспільно корисних робіт виконання стягнення у вигляді суспільно корисних робіт покладається на уповноважений орган з питань пробації. Виконання стягнення у вигляді суспільно корисних робіт здійснюється шляхом залучення порушників до суспільно корисної праці, вид якої та перелік об`єктів, на яких порушники повинні виконувати ці роботи, визначається відповідним органом місцевого самоврядування.

Згідно вимог ст. 304 КУпАП, вирішення питань, зв`язаних з виконанням постанови про накладення адміністративного стягнення, вирішуються органом (посадовою особою), який виніс постанову.

Таким чином, відсутність у мотивувальній частині подання посилання на конкретні дії, які просить вчинити суд, унеможливлює розгляд подання в порядку ст. 304 КУпАП.

Крім того, судом встановлено, що у матеріалах подання не має відомостей про отримання ОСОБА_1 виклику до уповноваженого органу з питань пробації, про наявність довідки про проведену бесіду, в якій порушник власноруч зазначає про ознайомлення з порядком відбування суспільно корисних робіт, а також наслідками ухилення особи від виконання суспільно корисних робіт.

Відповідно до ст. 36 КВК України, уповноважений орган з питань пробації: звертається до відповідних правоохоронних органів щодо розшуку засуджених, місцезнаходження яких невідоме. Отже орган пробації не здійснив всіх заходів, передбачених діючим законодавством України, щодо встановлення місця знаходження порушника ОСОБА_1 , а тому подання підлягає поверненню до Київського районного відділу філії Державної установи Центр пробації в Харківській області, для проведення дій щодо виконання постанови суду у відповідності до вимог чинного законодавства України.

Керуючись, ст.ст. 7, 183-1, 183-2, 246, ст. 294, 304, 325-4 КУпАП, суд, -

УХВАЛИВ:

Подання начальника Київського районного відділу філії Державної установи Центр пробації в Харківській області Віхляєвої Вікторії Валеріївни, щодо вирішення питань пов`язаних з виконанням постанови суду про накладення адміністративного стягнення відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , повернути Київському районному відділу філії Державної установи Центр пробації в Харківській області, для вжиття належних заходів, передбачених КУпАП.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя С.О. Муратова

Дата ухвалення рішення29.08.2019
Оприлюднено01.09.2019
Номер документу83945928
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —640/8307/19

Постанова від 18.03.2024

Адмінправопорушення

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 12.05.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Григорович П.О.

Ухвала від 24.11.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Ухвала від 09.09.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Патратій О.В.

Постанова від 29.08.2019

Адмінправопорушення

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Постанова від 05.08.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Постанова від 06.08.2019

Адмінправопорушення

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Постанова від 05.08.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 16.07.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 16.07.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні