Ухвала
від 19.03.2024 по справі 442/1298/24
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 442/1298/24

Провадження № 2-о/442/158/2024

УХВАЛА

Іменем України

19 березня 2024 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючої - судді Гарасимків Л.І.

присяжних Бойко Р.Т., Гернага О.Г.

при секретарі Петрів В.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м.Дрогобичі в порядку окремого провадження матеріали клопотання адвоката Вернієвської О.Б. про витребування письмових доказів та призначення захисника по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , інтереси якого представляє адвокат Вернієвська Олена Богданівна, за участю заінтересованої особи - Опікунської ради при виконавчому комітеті Меденицької селищної Ради Дрогобицького району Львівської області, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки,-

в с т а н о в и в :

В провадженні Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області знаходиться цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , інтереси якого представляє адвокат Вернієвська Олена Богданівна, за участю заінтересованої особи - Опікунської ради при виконавчому комітеті Меденицької селищної Ради Дрогобицького району Львівської області, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки.

Адвокат Вернієвська О.Б. заявила клопотання про витребування письмових доказів та призначення захисника (адвоката) для здійснення захисту прав особи, щодо якої подано заяву про визнання фізичної особи недієздатною.

Оглянувши заявлені клопотання, дослідивши матеріали справи суд дійшов наступного.

Згідно ч.5 ст.293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до ч.1 ст.299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до ст.15 ЦПК України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом. Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

Відповідно до ч.6 ст.19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», у разі отримання ухвали суду про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги зобов`язаний негайно призначити захисника.

З метою належного надання правової допомоги, враховуючи обов`язкову участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, суд вважає за необхідне, в порядку ч. 5 ст. 293 ЦПК України, доручити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (46003, Україна, м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33. офіс 603), призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адвоката для здійснення захисту за призначенням та забезпечити його прибуття для участі у зазначеній цивільній справі.

Також клопотання адвоката Вернієвська О.Б. про витребування доказів підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч.1 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Стаття 39-1 Закону України «Основи законодавства про охорону здоров`я» наголошує, що пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров`я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні.

Відповідно до ст.6 Закону України «Про психіатричну допомогу» медичні працівники, інші фахівці, які беруть участь у наданні психіатричної допомоги, та особи, яким у зв`язку з навчанням або виконанням професійних, службових, громадських чи інших обов`язків стало відомо про наявність у особи психічного розладу, про факти звернення за психіатричною допомогою та лікування у закладі з надання психіатричної допомоги чи про перебування у закладі соціального захисту осіб, які страждають на психічні розлади, або спеціальному навчальному закладі, а також інші відомості про стан психічного здоров`я особи, її приватне життя, не можуть розголошувати ці відомості, крім випадків, передбачених частинами третьою, четвертою та п`ятою цієї статті.

Право на одержання і використання конфіденційних відомостей про стан психічного здоров`я особи та надання їй психіатричної допомоги має сама особа чи її законний представник.

Відповідно до п.4 ч.5 ст.12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи категорію справи та неможливість у інший спосіб отримати доступ до медичних документів, суд дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання заявника.

У зв`язку із призначенням захисника та витребуванням нових доказів, суд дійшов висновку про відкладення розгляду справи.

Відповідно до ч.2 ст.261 ЦПК України ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Керуючись ст. ст. 4, 5, 76, 77, 79, 259, 263-265, 268, 273, 305-309, 341, 342 ЦПК України, суд -

Ухвалив:

Клопотання адвоката Вернієвської О.Б. про залучення адвоката - задовольнити.

Доручити Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (46003, Україна, м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33. офіс 603) призначити адвоката для здійснення захисту прав особи, щодо якої подано заяву про визнання фізичної особи недієздатною - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за призначенням та забезпечити його прибуття в судове засідання для участі у розгляді справи на 03.04.2024р., на 11.00 год.

Клопотання заявника про витребування доказів задовольнити.

Витребувати витяг з історії хвороби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 у Комунального некомерційного підприємства «Дрогобицька міська поліклініка» Дрогобицької міської ради ( КНП ДМП ДМР ) - ідентифікаційний код юридичної особи - 19163609, місцезнаходження юридичної особи - 82100, Львівська обл., місто Дрогобич, вул.Січових Стрільців, будинок, 22 з наданням належним чином завірених копій історій хвороби , в тому числі:

-Відомості про встановлення (продовження) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 групи інвалідності (дата встановлення, період дії, діагноз, рекомендації);

-Відомості про лікування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 з наданням належним чином завірених копій історій хвороби (по можливості - за весь період спостережень).

Строк подання доказів встановити терміном п`ять днів з моменту отримання копії ухвали.

Відкласти розгляд справи за заявою ОСОБА_1 ,інтереси якогопредставляє адвокатВернієвська ОленаБогданівна,за участю заінтересованоїособи -Опікунської радипри виконавчому комітеті Меденицькоїселищної РадиДрогобицького району Львівськоїобласті, ОСОБА_2 провизнання фізичноїособи недієздатноюта встановленняопіки,на 03 квітня 2023 року на 11 год 00 хв.

Повідомити учасників справи про день, час та місце розгляду справи.

Ухвала набирає законної сили з дати її винесення та підлягає негайному виконанню

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Апеляційного суду Львівської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом пятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Відповідно до ст.261 ЦПК України, ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Суддя Гарасимків Л.І.

Присяжні Бойко Р.Т.

Гернага О.Г.

СудДрогобицький міськрайонний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117747628
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —442/1298/24

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні