Ухвала
від 03.04.2024 по справі 442/1298/24
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 442/1298/24

Провадження № 2-о/442/158/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" квітня 2024 р.

Дрогобицький міськрайонноий суд Львівської області

в складі: головуючої - судді : Гарасимків Л.І.

при секретарі : Петрів В.М.

за участю присяжних - Бойко Р.Т.

ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дрогобичі клопотанння про призначення судово-психіатричної експертизи по цивільній справі за заявою ОСОБА_2 , інтереси якого представляє адвокат Вернієвська Олена Богданівна, за участю заінтересованої особи - Опікунської ради при виконавчому комітеті Меденицької селищної Ради Дрогобицького району Львівської області, ОСОБА_3 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки,-

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області знаходиться цивільна справа за заявою ОСОБА_2 , інтереси якого представляє адвокат Вернієвська Олена Богданівна, за участю заінтересованої особи - Опікунської ради при виконавчому комітеті Меденицької селищної Ради Дрогобицького району Львівської області, ОСОБА_3 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки.

Заявник просить визнати недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації : АДРЕСА_1 .

Заявник в судове засідання не з`явився, просить проводити розгляд справи у його відсутності та призначити судово-психіатричну експертизу, з метою визначення психічного стану ОСОБА_3 .

Представник заінтересованої особи - Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Меденицької селищної Ради Дрогобицького району Львівської області в судове засідання не з`явився.

Від представника недієздатної ОСОБА_3 адвоката Чехова Д.А. поступила заява про розгляд справи у його відсутності, просить призначити експертизу.

Дослідивши матеріали справи вважає, що клопотання заявника підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі в тому числі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Крім того, згідно п.2 ч.1 ст.105ЦПК України призначення експертизи є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: психічний стан особи.

Відповідно до ст.298 ЦПК Українисуд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Статтею 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» передбачено, що судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Відповідно дост.7 Закону України «Про судову експертизу»виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Згідно п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1ст.253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Враховуючи, що наявні достатні дані про психічний розлад ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації : АДРЕСА_1 та вирішення питання про те, чи може ОСОБА_3 розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд приходить до висновку про необхідність призначення судово-психіатричної експертизи у справі.

Відповідно до ч.2 ст.261 ЦПК України ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Керуючисьч.1 п.5 ст. 252, п.9 ч.1ст.253,ч.1 ст. 298 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Призначити у справі за заявою ОСОБА_2 , інтереси якого представляє адвокат Вернієвська Олена Богданівна, за участю заінтересованої особи - Опікунської ради при виконавчому комітеті Меденицької селищної Ради Дрогобицького району Львівської області, ОСОБА_3 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, і призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на розгляд якої поставити наступні питання:

-Чи хворіє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації : АДРЕСА_1 , психічним захворюванням, якщо так то яким саме?

-Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації : АДРЕСА_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

-Чи потребує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації : АДРЕСА_1 , за своїм станом здоров`я встановлення опіки.

-Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації : АДРЕСА_1 , за станом здоров`я особисто брати участь у судовому засіданні та давати пояснення по суті справи?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Львівської філіїсудово-психіатричнихекспертиз Державноїустанови "Інститутпсихіатрії,судово-психіатричноїекспертизи тамоніторингу наркотиківМіністерства охорониздоров"яУкраїни"(79000, м.Львів, вул.Кульпарківська,95), направивши їм копію ухвали суду про призначення судово-психіатричної експертизи.

В розпорядження експерта направити матеріали цивільної справи №442/1298/24, провадження №2-о/442/158/24.

Роз`яснити заявнику положення ст.109ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі: - у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст.384, 385КК України за завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Витрати по оплаті експертизи віднести за рахунок держави.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, в іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Відповідно до ст. 261 ЦПК України, ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Головуючий суддя Гарасимків Л.І.

Присяжні Бойко Р.Т.

Гернага О.Г.

СудДрогобицький міськрайонний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118118077
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —442/1298/24

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні