Ухвала
від 19.03.2024 по справі 497/1508/23
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19.03.2024

Єдиний унікальний №497/1508/23

Провадження №1-кс/497/237/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів

19.03.2024 року м. Болград

Слідчий суддя Болградського районного суду Одеської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

без участі сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Болград, клопотання прокурора Болградської окружної прокуратури ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

15.08.2024 року поштовим листом до суду надійшло клопотання прокурора Болградської окружної прокуратури ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю в зв`язку з досудовим розслідуванням по кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №42023162270000029 від 07.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

В обґрунтуванняклопотання прокурорзазначає,що в ході вивчення стану додержання вимог бюджетного законодавства посадовими особами органів публічної влади в Болградському районі Одеської області, у тому числі в частині законності використання бюджетних коштів при здійсненні закупівель відповідних товарів, робіт і послуг, опрацьовувався офіційний веб-портал « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та веб-портал використання публічних коштів « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

В ході опрацювання сайту « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за посиланням ІНФОРМАЦІЯ_3 встановлено, що 08.09.2022 ІНФОРМАЦІЯ_4 укладено з ФОП ОСОБА_4 укладено договір №127 "Капітальний ремонт приміщення в будівлі тиру під споруди найпростішого укриття ІНФОРМАЦІЯ_5 » на суму 1 613 109, 61 грн.

Під час опрацювання єдиного веб-порталу використання публічних коштів « ІНФОРМАЦІЯ_2 » встановлено, що замовником у досить короткий проміжок часу з моменту укладення договору, а саме до 28.10.2022, повністю сплачено грошові кошти за виконання вищевказаних договорів. Вищевикладені обставини свідчать про можливу розтрату грошових коштів, допущену службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Враховуючи викладене, 07.06.2023 прокурором внесено відомості до ЄРДР за ч. 4 ст. 191 КК України, - привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, вчинені в умовах воєнного стану.

Отримання даних, що містяться у документах, що підтверджують укладання договору №127 від 08.09.2022 на суму 1 613 109, 61 грн. між ІНФОРМАЦІЯ_4 з ФОП ОСОБА_4 , а також виконання вказаного договору, необхідне для об`єктивного розслідування кримінального правопорушення та правильної кваліфікації діяння.

Крім того, інформація яка міститься в документах, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 має значення для виявлення осіб, які скоїли кримінальне правопорушення, а також може мати силу доказів. Відомості, що містяться у зазначених документах самі по собі або в сукупності з іншими доказами, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та будуть використані безпосередньо як доказ наявності або відсутності ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України. Іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

Тобто інформація, яка в розумінні ч. 2 ст. 99 КК України є документами у вигляді відображення на паперовому носієві, які створені з метою збереження інформації про факти укладання вищевказаного договору та виконання умов цього договору має доказове значення в кримінальному провадженні та отримати її в інший спосіб неможливо.

Прокурором направлявся відповідний запит в порядку ст. 93 КПК України до ІНФОРМАЦІЯ_4 , однак документи до прокуратури не надані, оскільки, як вказано в листі відділу освіти, їх отримання здійснюється на підставі ухвали слідчого суді або суду.

Враховуючи неможливість отримати запитувані документи інакше як на підставі ухвали слідчого судді, прокурором підготовлено та направлено на адресу слідчого судді ІНФОРМАЦІЯ_7 клопотання про тимчасовий доступ до оригіналів документів. Ухвалою слідчого судді від 26.09.2023 клопотання прокурора задоволено частково, надано тимчасовий доступ до належним чином засвідчених копій документів.

На виконання вказаної ухвали слідчого судді, слідчим повідомлено ФОП ОСОБА_4 про наявність даної ухвали та необхідність підготувати відповідні документи, однак 18.10.2023 ОСОБА_4 надав слідчому витяг з ЄРДР №12023163500000673 від 12.10.2023 за ч. 1 ст. 357 КК України та повідомив що всі документи у нього викрадено, від надання показань відмовився.

Єдиним джерелом інформації про вчинення кримінального правопорушення, спосіб його вчинення, є кримінальне провадження, яке розслідується сектором дізнання ВП №2 Одеського РУП №1 ГУНП в Одеській області.

Прокурор стверджує, що дослідження документів має суттєве значення для досягнення дієвості цього провадження, необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів.

В додатку до клопотання наявна заява прокурора, якою просить слідчого суддю розглянути подане ним клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів без його, прокурора участі та наполягає на задоволенні клопотання (а.с.19).

Крім того, прокурор просив розглянути подане клопотання у відсутність особи, у якої знаходяться документи.

Згідно ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуте слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Розгляд клопотання відповідно до ч.2 ст.163 КПК України проводився за відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Розглянувши подане клопотання, дослідивши обставини та підстави наведені в клопотанні, матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Вказані прокурором документи, відповідно до положень ч.1 ст. 162 КПК України, відносяться до документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Тому, слідчий суддя вважає, що з метою перевірки достовірності повідомлених ОСОБА_4 обставин відсутності у нього запитуваних документів, з`ясування встановлених досудовим розслідуванням обставин вчинення кримінального правопорушення, виникала необхідність у тимчасовому доступі до матеріалів кримінального провадження №12023163500000673 від 12.10.2023 за ч. 1 ст. 357 КК України, яке розслідується сектором дізнання ВП №2 Одеського РУП №1 ГУНП в Одеській області.

Таким чином, враховуючи, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає за можливе задовольнити клопотання прокурора про тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю.

Разом з цим, положеннями ст.164 КПК України визначено вимоги до ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів

Так, в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено:

1) прізвище, ім`я та по батьковіособи, якій надається правотимчасового доступу до речей і документів;

2) дата постановлення ухвали;

3) положення закону, на підставі якого постановлено ухвалу;

4) прізвище, ім`я та по батькові фізичної особи або найменування юридичної особи, які мають надати тимчасовий доступ до речей і документів;

5) назва, опис, інші відомості, які дають можливість визначити речі і документи, до яких повинен бути наданий тимчасовий доступ;

6)розпорядження надати(забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документівзазначеній в ухвалі особіта надати їй можливість вилучити зазначені речі і оригінали або копії документів, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом.

В ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено: прізвище, ім`я та по батьковіособи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів [...] (п.1 ч.1 ст.164 КПК України).

Всупереч вимогам п.1 ч.1 ст.164 КПК України в клопотанні прокурора зазначено перелік осіб, яким прокурор просить надати тимчасовий доступ до речей і документів.

Оскільки прокурором не зазначено, кому саме з вказаного переліку осіб просить надати тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя вважає за необхідне надати тимчасовий доступ до речей і документів ініціатору клопотання прокурору Болградської окружної прокуратури ОСОБА_3 та/або за його дорученням слідчому відділення №1 СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_5 .

За викладених обставин, слідчий суддя дійшов до обґрунтованого висновку, що клопотання прокурора відповідає вимогам ст.171 КПК України та підлягає частковому задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.131, 132, 159-166, 171 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурораБолградської окружноїпрокуратури ОСОБА_3 про тимчасовийдоступ доречей ідокументів задовольнити частково.

Зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_8 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , надати прокурору Болградської окружної прокуратури ОСОБА_3 та/або за його дорученням слідчому відділення №1 СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_5 тимчасовий доступ до матеріалів кримінального провадження №12023163500000673 від 12.10.2023 за ч. 1 ст. 357 КК України.

Зобов`язати начальника сектору дізнанняВП №2Одеського РУП№1ГУНП вОдеській області забезпечититимчасовий доступй можливістьвилучення належнимчином засвідченоїкопії вказаногокримінального провадження прокурором Болградської окружної прокуратури ОСОБА_3 та/або за його дорученням слідчим відділення №1 СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_5 .

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про доступ до речей і документів, підлягає обов`язковому виконанню.

У разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано тимчасовий доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудБолградський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117748803
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —497/1508/23

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 01.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 11.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні