Ухвала
від 19.03.2024 по справі 902/285/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

(в порядку загального позовного провадження)

"19" березня 2024 р.Cправа № 902/285/24

Господарський суд Вінницької області у складі судді Шамшуріної Марії Вікторівни

розглянувши матеріали

за позовом Казенного підприємства "Укрспецзв`язок" (03113, місто Київ, вулиця Макуха Василя, будинок 5б, ідентифікаційний код юридичної особи 39908375)

до Квартирно-експлуатаційного відділу м. Вінниця (21015, Вінницька область, Вінницький район, місто Вінниця, вулиця Стрілецька, будинок 87, ідентифікаційний код юридичної особи 08320218)

про стягнення 321 694,38 гривень

В С Т А Н О В И В:

До Господарського суду Вінницької області 14.03.2024 року надійшла позовна заява № 13/322/8-24 від 29.02.2024 (вх. № 293/24 від 14.03.2024) Казенного підприємства "Укрспецзв`язок" до Квартирно-експлуатаційного відділу м. Вінниця про стягнення грошових коштів за спожиту в період з 01.04.2022 по 31.12.2022 електричну енергію в сумі 319 963,02 гривень та 1 731,36 гривень 3% річних.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.03.2024 справу розподілено судді Шамшуріній М.В.

Відповідно до частини першої статті 176 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Судом установлено, що подана позовна заява відповідає вимогам, викладеним у статтях 162, 164, 172 ГПК України, а подані матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження відсутні.

За таких обставин, суд дійшов висновку про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Згідно частини 1 статті 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється у порядку наказного провадження та позовного (загального або спрощеного) провадження.

Про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій, зокрема, зазначається за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа (п. 4 ч. 2 ст. 176 ГПК України).

Відповідно до частини 3 статті 12 ГПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частиною 3 статті 247 ГПК України встановлено, що при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи клопотання позивача, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, характер спірних правовідносин сторін, предмет та підстави позову, суд дійшов висновку про розгляд справи у порядку загального позовного провадження.

Відповідно до положень статті 181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

З урахуванням викладеного, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі та встановити сторонам строки для подання ними заяв по суті справи та доказів, що обґрунтовують їх правові позиції.

У позовній заяві позивач зазначив у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Військову частину НОМЕР_1 та Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Вінницької обласної державної адміністрації.

Згідно із частинами 1, 2 статті 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Предметом спору у цій справі є вимога про стягнення з відповідача на користь позивача витрат за договором про відшкодування витрат на утримання об`єкту № 26 від 16.03.2022, які поніс позивач сплативши вартість спожитої в період з 01.04.2022 по 31.12.2022 електричної енергії в сумі 319 963,02 гривень та 1 731,36 гривень 3% річних.

Як вбачається із матеріалів справи 16.03.2022 між Казенним підприємством "Укрспецзв`язок" (далі - виконавець) та Департаментом з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Вінницької обласної державної адміністрації (далі - замовник) укладено договір № 26 про відшкодування витрат на утримання об`єкту.

Згідно з пунктом 1.1. вказаного договору з метою постійного та якісного функціонування об`єкту замовника (далі - об`єкт) та підтримання у робочому стані його систем, виконавець забезпечує утримання об`єкту, а саме забезпечення електроенергією обладнання замовника та його приміщення, з наступним відшкодуванням замовником витрат вартості електроенергії.

Як вбачається із акту передачі-приймання у тимчасове користування від 25.03.2022, відповідно до наказу начальника Вінницької обласної військової адміністрації від 20.03.2022 № ЗТ здійснено передачу Військовій частині НОМЕР_1 споруди об`єкту В-69 за адресою м. Немирів, який належить Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Вінницької обласної державної адміністрації. Комісією запропоновано загальні і технологічні приміщення, а також інженерне обладнання, яке відноситься до складу ПЗПУ передати на баланс Військовій частині НОМЕР_1 згідно акту передачі приймання у тимчасове користування.

Вказаний акт затверджений Департаментом з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Вінницької обласної державної адміністрації та погоджений Квартирно-експлуатаційним відділом м. Вінниця.

З огляду на вищевикладені обставини суд вважає за необхідне залучити до участі у справі № 902/285/24 у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Військову частину НОМЕР_1 та Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Вінницької обласної державної адміністрації.

Суд враховує, що у матеріалах справи містяться докази направлення позовної заяви з додатками третім особам, у зв`язку з чим суд не покладає на позивача обов`язок щодо їх повторного направлення учасникам справи.

Відповідно до частини другої статті 176 ГПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу.

На підставі викладеного, керуючись статтями 12, 50, 176, 181, 234-235, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі 902/285/24.

2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання у справі призначити 18 квітня 2024 року о 10:00 год. у приміщенні Господарського суду Вінницької області за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 29, 4 поверх, зал № 9.

4. У судове засідання викликати представників учасників справи з доказами про повноваження, визначеними ст. 60 ГПК України та документами, що посвідчують особу.

5. Залучити до участі у справі № 902/285/24 у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача:

- Військову частину НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_2 );

- Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Вінницької обласної державної адміністрації (21050, Вінницька область, місто Вінниця, вулиця Монастирська, будинок 26, ідентифікаційний код юридичної особи 20098691).

6. Відповідачу у порядку, передбаченому статті 165 ГПК України протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі надіслати (подати) до суду відзив на позовну заяву з наданням доказів, що підтверджують викладені у ньому обставини (із доказами надсилання копії відзиву прокурору, позивачу).

7. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

8. Встановити позивачу строк на подання до суду відповіді на відзив (із доказами направлення відповідачу) протягом п`яти днів з дня його отримання.

9. Встановити відповідачу строк на подання до суду заперечення щодо відповіді на відзив (із доказами направлення прокурору, позивачу) протягом п`яти днів з дня їх отримання.

10. Запропонувати третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Військовій частині НОМЕР_1 та Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Вінницької обласної державної адміністрації протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі надіслати (подати) до суду письмові пояснення щодо позову; письмові пояснення щодо відзиву - протягом п`яти днів з дня його отримання (із доказами направлення іншим учасникам справи).

11. Роз`яснити учасникам справи, що кожна особа, яка бере участь у справі, повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, подавши всі наявні у неї докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються вимоги або заперечення.

12. Зобов`язати учасників справи подати усі наявні у них докази, що стосуються предмету спору у цій справі, в порядку та строки, встановлені судом, не приховувати докази, зокрема:

- позивачу - надати суду докази надіслання/вручення рахунків та актів виконаних робіт замовнику, докази надіслання листа щодо відшкодування витрат по електроенергії, листа-вимоги.

13. Подання доказів по справі здійснювати відповідно до вимог статей 80, 91 ГПК України.

14. Повідомити учасникам справи про наявність технічної можливості проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, відповідно до вимог статті 197 ГПК України.

15. Примірник ухвали надіслати учасникам справи до електронних кабінетів та на відомі суду електронні адреси.

16. Повідомити, що інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vn.arbitr.gov.ua/sud5003/ та телефоном (0432) 558-038 (інформаційний центр); (0432) 558-006 (канцелярія суду).

17. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та відповідно до вимог частини 1 статті 255 ГПК України окремо від рішення суду першої інстанції оскарженню не підлягає.

Ухвалу підписано 19.03.2024 року.

Суддя Шамшуріна М.В.

віддрук. прим.:

1 - до справи;

2-4 - учасникам справи, до електронних кабінетів у системі ЄСІТС.

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117752375
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 321 694,38 гривень

Судовий реєстр по справі —902/285/24

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Шамшуріна М.В.

Ухвала від 12.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Шамшуріна М.В.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Шамшуріна М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні