Ухвала
від 19.03.2024 по справі 420/34220/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/34220/23

У Х В А Л А

19 березня 2024 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Скупінської О.В., розглянувши заяву представника позивача Міщенко А.Л., про проведення судового засідання в режимі відеоконференції по справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕДІС УКРАЇНА» (до Південного міжрегіонального управління Державної податкової служби по роботі з великими платниками податків, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача АТ «СЕНС БАНК» про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення рішення

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду 08 грудня 2023 року надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕДІС УКРАЇНА» до Південного міжрегіонального управління Державної податкової служби по роботі з великими платниками податків, в якій позивач просить суд визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення №330/34-00-04-02-01/30622532 від 24.08.2023 прийняте Південним міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків, яким до позивача було застосовано штрафні (фінансові) санкції в розмірі 151884 грн 11 коп за затримку до 30 календарних днів сплати податку на додану вартість.

26.02.2024 суд ухвалив розгляд справи № 420/34220/23 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕДІС УКРАЇНА» до Південного міжрегіонального управління Державної податкової служби по роботі з великими платниками податків про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення рішення - проводити за правилами загального позовного провадження. Залучено до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача АТ «СЕНС БАНК». Витребувано у АТ «СЕНС БАНК» копію договору обслуговування банківського рахунку НОМЕР_1 , укладений між АТ «СЕНС БАНК» та ТОВ «ТЕДІС УКРАЇНА» та докази, що підтверджують дату та час, коли до АТ «СЕНС БАНК» надійшла платіжна інструкція №3365 від 01.05.2023. Витребуваного у ТОВ «ТЕДІС УКРАЇНА» докази, що підтверджують дату та час, коли ним до АТ «СЕНС БАНК» подана платіжна інструкція №3365 від 01.05.2023.

Призначено судове засідання на 20 березня 2024 року об 14 год 10 хв у приміщенні Одеського окружного адміністративного суду.

15.03.2024 суду надійшла заява (вх. №ЕС/10879/24) представника позивача (заявника) Міщенко А.Л., про участь у судовому засіданні в режимі відео конференції з проханням провести судове засідання по справі № 420/34220/23, що призначене на 14:10 « 20» березня 2024 р. (головуючий суддя Скупінська Олена Вадимівна), за участю представника відповідача в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

До клопотання долучено докази направлення його копій відповідачу та третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача.

Відповідно до п.10 ч.1 ст.4 КАС України зазначено, що письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом.

Суд вважає за можливе здійснити розгляд клопотання представника позивача (заявника) Міщенко А.Л., у порядку письмового провадження.

Вирішуючи питання про задоволення заяви, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.1, 2 ст.195 КАС України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Згідно з ч.6 ст.195 КАС України, суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

Згідно з ч.8 ст.195 КАС України у клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Порядок подання заяви про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції відповідачем дотримано, її подано за п`ять днів до самого засідання та надано докази надсилання позивачу копії заяви.

Статтею 195 КАС України встановлено можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за заявою учасників справи.

Частиною 3 вказаної статті зазначено про можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Згідно з ч.5 ст.195 КАС України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

За правилами ч.10 ст.195 КАС України використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки.

Відповідно до п. 49-50 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя 17 серпня 2021 року №1845/0/15-21, для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Суд ухвалює рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначені день і час).

У Одеського окружного адміністративного суду наявна технічна можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду у підсистемі відеоконференцзв`язку ЄСІТС.

З огляду на викладене, враховуючи, що учасник справи скористався своїм правом на розгляд справи у режимі відеоконференції, суд вважає, що заява представника позивача (заявника) Міщенко А.Л., підлягає задоволенню.

Щодо зазначеного в тексті заяви прохання заявника про використання власних технічних засобів, суд роз`яснює, що у відповідності до вказаного вище Положення, судове засідання можливо провести в режим відеоконференції поза приміщеннями суду лише у підсистемі відеоконференцзв`язку ЄСІТС, інші технічні засоби законодавцем не передбачено.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 195, 248, 256, 293 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву представника товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕДІС УКРАЇНА» Міщенко Андрія Леонідовича, про проведення судового засідання в режимі відео конференції (вх. №ЕС/10879/24) задовольнити частково.

Допустити представника товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕДІС УКРАЇНА» Міщенко Андрія Леонідовича, до участі у судовому засіданні, призначеному на 20 березня 2024 року об 14 год 10 хв та у наступних судових засіданнях по даній справі у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів у підсистемі відеоконференцзв`язку ЄСІТС.

Роз`яснити представника товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕДІС УКРАЇНА» Міщенку Андрію Леонідовичу, що для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник зобов`язаний: зайти та авторизуватися в системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники, камеру) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою системи відеоконференцзв`язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

Роз`яснити представнику товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕДІС УКРАЇНА» Міщенко Андрія Леонідовича, що ризики технічної неможливості участі у засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Олена СКУПІНСЬКА

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117762202
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування податкового повідомлення рішення

Судовий реєстр по справі —420/34220/23

Ухвала від 19.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Скупінська О.В.

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Скупінська О.В.

Ухвала від 22.01.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Скупінська О.В.

Ухвала від 14.12.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Скупінська О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні