Ухвала
від 19.03.2024 по справі 603/165/24
БУЧАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 603/165/24

Провадження № 2/595/183/2024

У Х В А Л А

19.03.2024 місто Бучач

Суддя Бучацького районного суду Тернопільської області Тхорик І.І. ознайомившись із матеріалами цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета позову: Міністерство оборони України, Тернопільський обласний центр комплектування та соціальної підтримки, Управління соціального захисту населення Чортківської районної державної адміністрації, Служба у справах дітей Монастириської міської ради, про встановлення факту проживання однією сім`єю жінки та чоловіка без шлюбу,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник - адвокат Яцків М.В., звернулася в Монастириський районний суд Тернопільської області із позовом до відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , треті особи: Міністерство оборони України, Тернопільський обласний центр комплектування та соціальної підтримки, Управління соціального захисту населення Чортківської РДА, Служба у справах дітей Монастириської міської ради, в якому просить встановити факт, а саме те, що вона ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживали однією сім`єю як жінка та чоловік без реєстрації шлюбу в період часу з 02.01.2019 по 18.08.2022.

Розпорядженням Монастириського районного суду Тернопільської області №1 від 13 березня 2024 року цивільну справу №603/165/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета позову: Міністерство оборони України, Тернопільський обласний центр комплектування та соціальної підтримки, Управління соціального захисту населення Чортківської РДА, Служба у справах дітей Монастириської міської ради, про встановлення факту проживання однією сім`єю жінки та чоловіка без шлюбу передано на розгляд Бучацькому районному суду Тернопільської області, у зв`язку із відсутністю необхідної кількості суддів.

14 березня 2024 року вищевказана справа надійшла на адресу Бучацького районного суду Тернопільської області і того ж дня протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14 березня 2024 року передана для розгляду судді Тхорик І.І.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд приходить до висновку, що позовна заява не відповідає вимогам ст.175 ЦПК України, а тому підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Так, за змістом п.2, 4 та 5 ч.3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно з вимогами ст. 6 СК України, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Відповідно до змісту позовної заяви, самостійними відповідачами у справі зазначено дітей позивача, а саме: малолітню доньку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яким є неповнолітнім.

Суд відмічає, що основною ознакою сторін цивільного процесу є їхня особиста і безпосередня заінтересованість; саме сторони є суб`єктами правовідношення, з приводу якого виник спір. Крім того, відповідач є тією особою, на яку вказує позивач як на порушника свого права. Тобто, відповідач - це особа, яка, на думку, позивача, або відповідного правоуповноваженого суб`єкта, порушила, не визнала чи оспорила суб`єктивні права, свободи чи інтереси позивача. Відповідач притягається до справи у зв`язку з позовною вимогою, яка пред`являється до нього.

За приписами ч. 1 ст. 34 ЦК України, повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття).

Згідно з частиною першою статті 47 ЦПК України здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Неповнолітні особи віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а також особи, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді у справах, що виникають з відносин, у яких вони особисто беруть участь, якщо інше не встановлено законом. Суд може залучити до участі в таких справах законного представника неповнолітньої особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена (частина друга статті 47 ЦПК України).

Відповідно до статті 59 ЦПК України права, свободи та інтереси малолітніх осіб віком до чотирнадцяти років, а також недієздатних фізичних осіб захищають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом. Права, свободи та інтереси неповнолітніх осіб віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а також осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть захищати у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, піклувальники чи інші особи, визначені законом. Суд може залучити до участі в таких справах неповнолітню особу чи особу, цивільна дієздатність якої обмежена. Законні представники можуть доручати ведення справи в суді іншим особам.

Таким чином, зважаючи на вищенаведені норми, позивач ОСОБА_1 , як матір, є законним представником малолітньої доньки ОСОБА_5 та неповнолітнього сина ОСОБА_4 . Однак, слід зауважити, що одна й та сама особа не може виступати позивачем та водночас діяти як законний представник відповідачів, тобто своїх дітей. Тому, попри участь у справі в якості третьої особи Служби у справах дітей Монастириської міської ради, є незрозумілим яким чином позивачка, як мати, буде захищати у суді права та інтереси своїх дітей, до яких позивається у даній справі.

Окрім того, дослідивши позовну заяву, судом встановлено, що така не містить змісту заявлених позовних вимог до вищезазначених відповідачів, а саме: яким чином порушено, невизнано або оспорено саме останніми права позивача та у який спосіб це право позивача може бути відновлене чи захищене, не вказано виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги саме до малолітньої доньки ОСОБА_5 та неповнолітнього сина ОСОБА_4 , та не зазначено доказів, що підтверджують вказані обставини.

За приписами ч.1 та ч.3 ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У даному випадку, стороною позивача до числа учасників справи віднесено третіх осіб: Міністерство оборони України, Тернопільський обласний центр комплектування та соціальної підтримки, Управління соціального захисту населення Чортківської районної державної адміністрації, Службу у справах дітей Монастириської міської ради.

З аналізу вищенаведених норм слідує, що саме позивач при зверненні до суду з позовом визначає коло осіб, які братимуть участь у справі, зокрема й третіх осіб. У разі, якщо з певних причин учасником справи таких не було залучено до участі в справі в якості третіх осіб, останні можуть бути залучені до участі у справі на певній стадії судового процесу за заявою учасників справи, або з ініціативи суду, якщо буде встановлено, що рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін.

У даному випадку позивачем самостійно визначено третіх осіб, які братимуть участь у справі, тому не зрозумілою є вимога, викладена у прохальній частині такої, про їх залучення судом.

Таким чином, позивачу необхідно уточнити зміст позовних вимог, а саме вказати такі способи захисту його прав або інтересів, що передбачені законом, зазначити обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а також докази, що підтверджують вказані обставини, та визначити коло учасників по справі.

Згідно з ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2-3 ст. 185 ЦПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Враховуючи вищенаведене, позовну заяву слід залишити без руху і надати позивачу строк - десять днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків позовної заяви, викладених у мотивувальній її частині.

Якщо у вказаний строк недоліки позовної заяви не будуть усунені, позовну заяву слід вважати неподаною і повернути позивачу.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.175, 185, 260, 261 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета позову: Міністерство оборони України, Тернопільський обласний центр комплектування та соціальної підтримки, Управління соціального захисту населення Чортківської районної державної адміністрації, Служба у справах дітей Монастириської міської ради, про встановлення факту проживання однією сім`єю жінки та чоловіка без шлюбу - залишити без руху, надавши строк десять днів з дня вручення копії даної ухвали для усунення недоліків, зазначених у мотивувальній частині ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання ухвали в зазначений строк позовна заява буде вважатись неподаною та буде повернена зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: І. І. Тхорик

СудБучацький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117770992
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —603/165/24

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Гудкова Ю. Г.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні