Ухвала
від 13.03.2024 по справі 603/165/24
МОНАСТИРИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 603/165/24

Провадження №2/603/107/2024

У Х В А Л А

13 березня 2024 року м. Монастириська

Суддя Монастириського районного суду Тернопільської області Гудкова Ю. Г., розглянувши заяву про самовідвід у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Міністерство оборони України, Тернопільський обласний центр комплектування та соціальної підтримки, Управління соціального захисту населення Чортківської районної державної адміністрації, Служба у справах дітей Монастириської міської ради Тернопільської області, про встановлення факту проживання однією сім`єю жінки та чоловіка без шлюбу,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Яцків М. В., звернулася до суду із позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Міністерство оборони України, Тернопільський обласний центр комплектування та соціальної підтримки, Управління соціального захисту населення Чортківської районної державної адміністрації, Служба у справах дітей Монастириської міської ради Тернопільської області, у якому просить встановитифакт проживання однією сім`єю із ОСОБА_6 як жінки та чоловіка без реєстрації шлюбу у період з 02.01.2019 року до 18.08.2022 року.

Згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.03.2024 року головуючим суддею у цій справі визначено суддю ГудковуЮ.Г.

13 березня 2024 року суддею Гудковою Ю. Г. заявлено самовідвід, який мотивовано тим, що відповідач ОСОБА_2 тривалий час був включений до списку присяжних Монастириського районного суду Тернопільської області, а Осиф Т. В., яка обіймає посаду заступника керівника апарату Монастириського районного суду Тернопільської області, є невісткою відповідача ОСОБА_2 та дружиною рідного брата ОСОБА_6 , факт проживання однією сім`єю з яким позивач просить встановити. Окрім того, позивач вважає, що за вищевказаних обставин у всіх суддів Монастириського районного суду Тернопільської області є підстави для заявлення самовідводу.

Ознайомившись із заявою про самовідвід та матеріалами справи, суд вважає, що заявлений самовідвід підлягає задоволенню, виходячи із таких підстав.

Відповідно до вимог п. 5 ч. 1 ст. 36 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Відповіднодо ч. 1 ст. 15 Кодексу суддівської етики суддя має право заявити самовідвід у випадках, передбачених процесуальним законодавством, у разі наявності упередженості щодо одного з учасників процесу, а також у випадку, якщо судді з його власних джерел стали відомі докази чи факти, які можуть вплинути на результат розгляду справи.

Згідно ч. 1 ст. 39 ЦПК України з підстав, зазначених устаттях 36,37і38цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід.

Положеннями п. 1 ст. 6 Конвенції «Про захист прав людини та основних свобод» встановлено, що кожен при вирішенні питання щодо його прав та обов`язків має право на справедливий і відкритий розгляд справи впродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Європейський суд з прав людини в п. 66 рішення у справі «Бочан проти України» нагадує, що «безсторонність», в сенсі п. 1 статті 6, має визначатися відповідно до суб`єктивного критерію, на підставі особистих переконань та поведінки конкретного судді у конкретній справі тобто, жоден з членів суду не має проявляти будь-якої особистої прихильності або упередження, та об`єктивного критерію тобто, чи були у судді достатні гарантії для того, щоб виключити будь-які легітимні сумніви з цього приводу (див., серед багатьох інших джерел, «Булут проти Австрії» (Bulut v. Avstria), рішення від 22 лютого 1996 року, Reports 1996$II, с. 356, п. 31, та «Томан проти Швейцарії» (Thomann v. Switzerland), рішення від 10 червня 1996 року, Reports 1996$III, с. 825, п. 30). Відповідно до об`єктивного критерію має бути визначено, чи наявні факти, що можуть бути перевірені, які породжують сумніви щодо відсутності безсторонності судів. У цьому зв`язку навіть зовнішні ознаки мають певне значення. Ключовим питанням є питання довіри, яку суди в демократичному суспільстві мають вселяти суспільству і, перш за все, сторонам у процесі.

Інститут відводу (самовідводу) судді від участі у розгляді конкретної справи це одна із найважливіших гарантій здійснення правосуддя неупередженим та справедливим судом. Він покликаний ліквідувати найменшу підозру у заінтересованості судді в результатах розглянутої справи, навіть якщо такої заінтересованості немає, бо тут головним є публічний інтерес.

Відповідно доч.1ст.40ЦПК Українипитання провідвід (самовідвід)судді можебути вирішенояк дотак іпісля відкриттяпровадження усправі.

Питання про самовідвід судді вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу (ч. 9 ст. 40 ЦПК України).

Враховуючи вищенаведене, з метою уникнення можливих сумнівів у неупередженості судді Монастириського районного суду Тернопільської області Гудкової Ю. Г., суд приходить до переконання, що заяву про самовідвід слід задовольнити, а цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Міністерство оборони України, Тернопільський обласний центр комплектування та соціальної підтримки, Управління соціального захисту населення Чортківської районної державної адміністрації, Служба у справах дітей Монастириської міської ради Тернопільської області, для повторного автоматизованого розподілу справи.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 36, 39, 40, 260 ЦПК України,

п о с т а н о в и в:

Заяву судді Монастириського районного суду Тернопільської області Гудкової Юлії Георгіївни про самовідвід задовольнити.

Справу № 603/165/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, Міністерство оборони України, Тернопільський обласний центр комплектування та соціальної підтримки, Управління соціального захисту населення Чортківської районної державної адміністрації, Служба у справах дітей Монастириської міської ради Тернопільської області, про встановлення факту проживання однією сім`єю жінки та чоловіка без шлюбу передати у канцелярію Монастириського районного суду Тернопільської області для проведення повторного автоматизованого розподілу справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, оскарженню не підлягає.

Суддя Ю. Г. Гудкова

СудМонастириський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117604103
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —603/165/24

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Гудкова Ю. Г.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні