Рішення
від 19.03.2024 по справі 225/490/24
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальнийномерсудовоїсправи: 225/490/24

Номер провадження: 2-о/225/11/2024

Дзержинський міський суд Донецької області

============================================================================

РІШЕННЯ

іменем України

19 березня 2024 року Дзержинський міський суд Донецької області у складі

головуючого - судді Челюбєєва Є.В.,

за участі секретаря Панасенко Г.Ю.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою представника заявника ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа: Торецька міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ :

В березні 2024 представник заявника Саєнко О.М., який діє в інтересах ОСОБА_2 звернувся до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Заявлені вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 на території Торецької громади трагічно загинула тітка заявниці ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина на все майно, що їй належало зажиття на праві власності та остаточний склад якого, станом на день подання даної заяви ще не визначений.

02.09.2023 ОСОБА_2 звернулась до приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу з заявою про прийняття спадщини після померлої ОСОБА_3 . Окрім заявниці за оформленням спадщини після померлої до нотаріальної контори ніхто не звертався. Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії, яка була видана приватним нотаріусом Дніпровського міського нотаріального округу Лушкіною О.В. було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті тітки ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки ОСОБА_2 не довела родинні відносини між нею та померлою.

Зазначена обставина на теперішній час є перешкодою в реалізації права спадкоємиці на оформлення спадщини, що стало приводом для її звернення до суду за захистом даного права.

Рішенням виконкому Дзержинської міської ради від 18.04.2007 року № 120 ОСОБА_3 було призначено опікуном малолітньої племінниці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до довідки № 102, яка видана Торецькою міською військовою адміністрацією Бахмутського району Донецької області, померла ОСОБА_3 на дату смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та мала наступний склад родини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (дата реєстрації за вказаною адресою 09.12.2016 року).

Тобто, з 2007 року та до моменту смерті опікун ОСОБА_3 та підоопічна ОСОБА_2 спільно проживали разом за однією адресою. Під час сумісного проживання зазначені особи вели спільне господарство, мали спільний бюджет та в силу своїх можливостей піклувались один про одного. ОСОБА_3 підтримувала матеріально свою племінницю. Заявниця, в свою чергу, приймала участь в утриманні спільного помешкання та здійснювали інші покладені на неї обов`язки як члена родини, а саме здійснювала покупки продуктів харчування, готувала їжу та ін.

Встановлення факту проживання однією сім`єю для заявника мають юридичне значення, оскільки дані факти безпосередньо породжуватимуть юридичні наслідки, в даному випадку право на оформлення спадщини.

Провадження у справі відкрито 04.03.2024.

Представник заявника в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, на задоволенні заявлених вимог наполягає.

Представник заінтересованої особи - Торецької міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області в судове засідання не з`явився, надав суду заяву з проханням справи розглянути без їх участі, просив винести рішення відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до ч. 2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Дослідив матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

З матеріалів справи вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , про що свідчить свідоцтво про смерть НОМЕР_1 видане 14.04.2023 року Дружківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Краматорському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

02.09.2023 року ОСОБА_2 звернулась до приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу з заявою про прийняття спадщини після померлої ОСОБА_3 .

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії, яка була видана приватноим нотаріусом Дніпровського міського нотаріального округу Лушкіною О.В. було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті тітки ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки ОСОБА_2 не довела родинні відносини між нею та померлою.

Рішенням виконкому Дзержинської міської ради від 18.04.2007 року № 120 ОСОБА_3 було призначено опікуном малолітньої племінниці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до довідки № 102, яка видана Торецькою міською військовою адміністрацією Бахмутського району Донецької області, померла ОСОБА_3 на дату смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та мала наступний склад родини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (дата реєстрації за вказаною адресою 09.12.2016 року).

Поняття спадкування визначено у ст.1216 ЦК України, згідно якої спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ч.1 ст.1218 ЦК України).

Положеннями ч.ч.1-3 ст.1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Статтею 1270 ЦК України встановлений строк для прийняття спадщини у шість місяців.

Відповідно до пункту 2 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30.05.2008 року (далі Постанова № 7), якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, передбачає, що якщо спадкодавець і спадкоємець зареєстровані за одним місцем проживання на момент відкриття спадщини, то це є підтвердженням факту проживання спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Як зазначено ч.2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Факт постійного проживання ОСОБА_2 разом із спадкодавцем ОСОБА_3 з 18.04.2007 року по день смерті останньої -04.04.2023 , підтверджується витягом з реєстру тнриторіальної громади про реєстрацію ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 , довідкою про склад сім`ї на момент смерті ОСОБА_3 , виданої Торецькою міською військовою адміністрацією Бахмутського району Донецької області, рішенням виконкому Дзержинської міської ради від 18.04.2007 року № 120 «Про призначення опіки над малолітньою ОСОБА_2 ».

Суд враховує, що від встановлення факту постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини залежить виникнення майнових прав заявника на спадкове майно, іншого порядку його встановлення законом не визначено.

З огляду на вказане, суд приходить до висновку про задоволення заяви.

Керуючись ст. 12, 81, 263-265, 341, 342 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву представника заявника ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ), заінтересована особа: Торецька міська військова адміністрація Бахмутського району Донецької області (85200, Донецька область, Бахмутський район, м.Торецьк, вул. Маяковського, 24а, ЄДРПОУ 44272449) про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити.

Встановити факт постійного проживання однією сім`єю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 разом з померлою ОСОБА_3 в період з 18.04.2007 року по день смерті останньої, а саме по ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дати складання повного його тексту, у порядку, передбаченому підпунктом 15.5 підпункту 15 пункту 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України в редакції від 03.10.2017 року.

Суддя Є.В. Челюбєєв

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117772289
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —225/490/24

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Челюбєєв Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні