Ухвала
від 20.03.2024 по справі 296/954/24
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/954/24

1-і/296/108/24

УХВАЛА

Іменем України

20 березня 2024 року м.Житомир

Корольовський районний суд м. Житомира у складі:

Головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 12023060400003857 від 23.12.2023 за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України,-

встановив:

У провадженні Корольовського районного суду м. Житомира перебуває вищевказаний обвинувальний акт.

До Корольовського районного суду м. Житомира надійшло клопотання прокурора про продовження обвинуваченій ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, строком на 60 днів, оскільки, ризики, які були враховані при його обранні, не відпали.

У судовому засіданні прокурор доводи клопотання підтримала, просила задовольнити клопотання із викладених у ньому підстав.

Обвинувачена ОСОБА_5 та її адвокат ОСОБА_4 заперечили щодо задоволення клопотання прокурора про продовження обвинуваченій запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, просили застосувати більш м`який запобіжний захід, у вигляді домашнього арешту у визначений період доби. Адвокат ОСОБА_4 пояснив, що на утриманні підзахисної перебуває двоє малолітніх дітей. Зміна запобіжного заходу надасть змогу обвинуваченій підшукати роботу та заробляти кошти на утримання сім`ї та відшкодування шкоди потерпілій у кримінальному провадженні.

Заслухавши думку учасників судового провадження, суд доходить наступного висновку.

Відповідно до ст. 331 КПК України під час судового розгляду суд за клопотанням сторони обвинувачення або захисту має право своєю ухвалою змінити, скасувати або обрати запобіжний захід щодо обвинуваченого.

Вирішення питання судом щодо запобіжного заходу відбувається в порядку, передбаченому главою 18 цього Кодексу.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Судом встановлено, що підчас розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу прокурором доведено обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні обвинуваченою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України та наявність достатніх підстав вважати, що існують ризики, передбачені статтею 177 КПК України.

Так, з матеріалів кримінального провадження вбачається, що ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні повторного кримінального правопорушення, яке згідно ст. 12 КК України відносяться до тяжких злочинів, за який законом передбачено основне покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років, що зумовлює ризик переховування від суду.

Водночас, прокурором не доведено про недостатність застосування більш м`якого запобіжного заходу для запобігання ризикам, зазначеним у клопотанні.

У відповідності до ч. 4 ст. 194 КПК України суд має право застосувати більш м`який запобіжний захід, ніж той, який зазначений у клопотанні.

Суд приймає до уваги, що обвинувачена ОСОБА_5 з моменту обрання їй запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, до цього часу не порушувала процесуальних обов`язків, покладених на неї судом, має міцні соціальні зв`язки, постійне місце проживання.

За таких обставин суд вважає, що запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в певний період доби, може забезпечити належну поведінку обвинуваченої та виконання нею процесуальних обов`язків, передбачених КПК України.

Керуючись ст. ст.323,372 КПК України, суд, -

постановив:

В клопотанні прокурора про продовження запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту обвинуваченій ОСОБА_5 , відмовити.

Застосувати до обвинуваченої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту за адресою: АДРЕСА_1 , у період доби з 22 години 00 хвилин до 06 години 00 хвилин, строком на два місяці, до 18 травня 2024 року включно.

Покласти на обвинувачену ОСОБА_5 наступні обов`язки:

- прибувати до прокурора або суду за кожною вимогою;

- не відлучатися із будинку за адресою: АДРЕСА_1 , без дозволу суду в період доби з 22 години 00 хвилин до 06 години 00 хвилин;

- здати на зберігання до відповідного територіального органу паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну, у тому числі паспорти громадянина України для виїзду за кордон;

Термін дії обов`язків, покладених судом, визначити до 18 травня 2024 року включно.

Роз`яснити обвинуваченій ОСОБА_5 , що відповідно до ч. 5 ст. 181 КПК України, працівники органу Національної поліції з метою контролю за її поведінкою, мають право з`являтися в житло, під арештом в якому вона перебуває, вимагати надання усних чи письмових пояснень з питань, пов`язаних з виконанням покладених на неї зобов`язань.

Копію ухвали направити для виконання начальнику Житомирського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора Житомирської окружної прокуратури ОСОБА_3 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117774879
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —296/954/24

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Франчук С. В.

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Франчук С. В.

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Франчук С. В.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Франчук С. В.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Франчук С. В.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Франчук С. В.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Франчук С. В.

Ухвала від 04.03.2024

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Франчук С. В.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Франчук С. В.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Франчук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні