Рішення
від 19.03.2024 по справі 373/2809/23
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/2809/23

Номер провадження 2/373/268/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2024 року м. Переяслав

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області в складі

головуючого судді Залеської А.О.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Переяслав Буд» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за вивезення твердих побутових відходів,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ТОВ «Переяслав Буд» в особі директора Модебадзе Р.С. звернувся до суду з вказаною позовною заявою та просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь ТОВ «Переяслав Буд» заборгованість за комунальні послуги зі збирання та вивезення побутових відходів за період з травня 2016 року по листопад 2023 року у сумі 7552,45 грн та судовий збір в розмірі 2684,00 грн.

Посилається на те, що відповідач ОСОБА_1 , будучи споживачем послуг вивезення твердих побутових відходів за адресою: АДРЕСА_1 , вчасно не сплачував кошти за надані послуги в добровільному порядку, внаслідок чого утворилася заборгованість по оплаті за послуги вивезення твердих побутових відходів за період з травня 2016 року по листопад 2023 року в розмірі 7552,45 грн.

Ухвалою суду від 02.01.2024 відкрито провадження в даній справі та призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін та роз`яснено право подати клопотання про розгляд справи у судовому засіданні. Відповідачу було запропоновано протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження подати відзив на позовну заяву та роз`яснено, що розгляд справи у судовому засіданні може бути призначено за його клопотанням. Відповідач відзив на позов не надав, інших заяв та клопотань від нього також не надходило.

За таких умов у відповідності до ч.5 ст. 279 та ч.2 ст. 191 ЦПК України суд розглянув справу на підставі письмових матеріалі, поданих позивачем, та встановив наступні обставини.

Суд, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідач ОСОБА_1 є платником послуг з вивезення твердих побутових відходів з особовим рахунком № НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Послуги з вивезення твердих побутових відходів на території міста Переяслав-Хмельницький з 2016 року, та на території Переяславської міської територіальної громади з 2021 року здійснює ТОВ «Переяслав Буд», згідно з рішенням Переяслав-Хмельницької міської ради № 01-18-VІІ «Про затвердження результатів конкурсу на право на надання послуг з збирання та вивезення побутових відходів на території м.Переяслав-Хмельницький» від 14.06.2016 та рішенням Переяславської міської ради №121-12-VІІІ від 17.06.2021.

Відповідно до Публічного Договору про надання послуг із вивезення побутових відходів від 01.01.2021, який відповідає Типовому договору, затвердженому КМУ №1070 від 10.12.2008, та який опублікований в офіційному виданні - газеті «Вісник Переяславщини» №1 від 06.01.2022, споживач зобов`язується оплачувати в установлений договором строк надані йому послуги з поводженням побутовими відходами.

Фактом приєднання споживача ОСОБА_1 до умов Договору про надання послуг із вивезення побутових відходів є прийняття оферти у вигляді конклюдентних дій, а також відсутність заперечень проти договору, що підтверджується наявним в матеріалах справи Публічним договором про надання послуг з поводження з побутовими відходами.

Згідно довідки ТОВ «Переяслав Буд» від 27.12.2023 на ОСОБА_1 відкрито рахунок № НОМЕР_1 для фіксації руху коштів, що надходять за послуги з вивезення твердих побутових відходів за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.14-15).

Відповідач у встановленому законом порядку не відмовлявся від надання послуг ТОВ «Переяслав Буд» за зазначеною адресою.

Згідно відомостей з Єдиного державного демографічного реєстру ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Нарахування плати за надання вказаних послуг за адресою по АДРЕСА_1 , споживач - ОСОБА_1 , на ім`я якого відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 , проводиться згідно з тарифами, затвердженими рішенням виконкому міської ради №388-21 від 31.10.2016, №84-04 від 27.03.2018, №207-20 від 18.06.2020, №495-25 від 21.12.2021.

З розрахунку заборгованості (перелік сум по особовому рахунку № НОМЕР_1 ), долученої до матеріалів справи, вбачається, що відповідач за період з травня 2016 року по листопад 2023 року включно за надані послуги оплату не здійснював, свої обов`язки щодо оплати за надані ТОВ «Переяслав Буд» послуги з вивезення твердих побутових відходів відповідач належним чином не виконує.

Відповідно до наданого розрахунку боргу по особовому рахунку на ім`я ОСОБА_1 № НОМЕР_1 загальна сума боргу за період з травня 2016 року по листопад 2023 року - 7552 грн 45 коп.

Відповідач як споживач, плату за послуги з вивезення твердих побутових відходів не сплачує, своїми діями порушуючи зобов`язання щодо оплати наданих послуг.

Як зазначено в ст. 5 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» до житлово-комунальних послуг належить послуга з поводження з побутовими відходами.

Згідно з п.5 ч.2. ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» індивідуальний споживач зобов`язаний, в тому числі оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до ч.1 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Згідно ч.5 ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» відмова споживача від укладання договору з виконавцем комунальної послуги не звільняє його від обов`язку оплати фактично спожитої комунальної послуги, наданої таким виконавцем.

Як відзначив у постанові від 20 квітня 2016 року у справі №6-2951цс15 Верховний Суд України, споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Згідно з ч.2 ст.12 цього Закону договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України або іншими уповноваженими законом державними органами відповідно до закону.

Відповідно до положень ч.ч.1, 2 ст.11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч.1 ст.202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Частиною 3 ст.203 ЦК України визначено, що волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Відповідно до ч. 1 статті 205 ЦК України правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

За нормами ч.1 ст.207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв`язку.

Статтею 509 ЦК України визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання повинні виконуватися належним чином у відповідності до умов договору.

Статтею 625 ЦК України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Частиною 1 ст. 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Як передбачено ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи встановлені вище обставини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обгрунтованими та доведеними, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_1 , будучи споживачем комунальних послуг зі збирання та вивезення твердих побутових відходів, не вносив оплату за надані послуги, своїми діями порушуючи зобов`язання щодо оплати наданих послуг, таким чином не виконує свій обов`язок щодо їх оплати.

Борг відповідача по оплаті відповідних послуг зі збирання та вивезення твердих побутових відходів є накопичувальним за період з травня 2016 року по листопад 2023 року та становить 7552 грн 45 коп.

Питання судового збору суд вирішує у відповідності до ч.1 ст. 141 ЦПК України та стягує його з відповідачки на користь позивача в розмірі 2684,00 грн, які були сплачені за подання позову.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 11-13, 76-81, 89, 141, 263-265, 274, 279 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Переяслав Буд» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за вивезення твердих побутових відходів - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Переяслав Буд» (код ЄДРПОУ 40099993) заборгованість за комунальні послуги зі збирання та вивезення побутових відходів за період з травня 2016 року по листопад 2023 року у розмірі 7552,45 грн (сім тисяч п`ятсот п`ятдесят дві гривні 45 копійок) та судовий збір у розмірі 2684,00 грн (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні).

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано безпосередньо до суду Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його ухвалення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття відповідної постанови суду за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивач - Товариства з обмеженою відповідальністю «Переяслав Буд», адреса: вул. Богдана Хмельницького, 32, м. Переяслав, Київська область, 08400; код ЄДРПОУ 40099993;

відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_2 .

Суддя А. О. Залеська

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117775694
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за вивезення твердих побутових відходів

Судовий реєстр по справі —373/2809/23

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні