Рішення
від 20.03.2024 по справі 404/9569/23
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/9569/23

Номер провадження 2/404/2393/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2024 року Кіровський районний суд м.Кіровограда

в складі: головуючого судді - Іванової Н.Ю.

при секретарі - Коцюбі Т.С.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Кіровограді за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Бахмутський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про оспорювання батьківства та виключення запису про чоловіка, як батька дитини з актового запису про народження дитини, суд

В С Т А Н О В И В:

У листопаді 2023 року до суду звернулась ОСОБА_1 з позовом до ОСОБА_2 , третя особа: Відділ державної реєстрації актів цивільного стану - Виконавчий орган Північної селищної ради міста Торецька Донецької області, про оспорювання батьківства та виключення запису про чоловіка, як батька дитини з актового запису про народження дитини, просила суд виключити з актового запису № 11 від 23 квітня 2021 року про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вчиненого Виконавчим органом Північної селищної ради міста Торецька Донецької області про ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , як батька ОСОБА_3 , народженого ІНФОРМАЦІЯ_1 , в місті Торецьк, смт Північне, Донецької області, Україна; внести зміни до актового запису № 11 від 23 квітня 2021 року про народження ОСОБА_3 , зазначивши відомості про батька - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та змінити прізвище з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », по батькові змінити з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 ». В решті актовий запис залишити без змін.

В обґрунтування поданого позову зазначено, що позивач (дошлюбне прізвище « ОСОБА_9 »), народилась та тривалий час проживала в м. Сіверськ Бахмутського району (до перейменування Артемівського) Донецької області. Та познайомилась із ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з яким 14 липня 2012 року уклала шлюб. Шлюб був зареєстрованим виконкомом Сіверської міської ради Артемівського району Донецької області, про що 14 липня 2012 року зроблено відповідний актовий запис за № 29.

Вказано, що з ОСОБА_4 однією сім`єю вони прожили не довго, так як сімейні стосунки не склались. Впродовж всього часу спільного проживання не було взаєморозуміння, у зв`язку з чим виникали часті конфлікти, які призвели до відчуження, втрати почуттів. Дітей в шлюбі не було.

Із 2014 року вони почали проживати окремо та роз`їхались по різним містам. Позивач переїхала до міста Торецька Донецької області, однак де саме проживав ОСОБА_4 точно не знала. Від спільних знайомих чула, що він періодично проживав в с. Дронівка Бахмутського району, періодично в м. Торезі Донецької області, яке було окупованим російськими військами в 2014 році.

Розірвати шлюб через орган державної реєстрації актів цивільного стану не вдалося через небажання ОСОБА_4 та відсутність будь-якого спілкування між ними. Звернутись до суду із заявою про розірвання шлюбу не могла через його проживання на окупованій території та відсутність копій його персональних документів. У ОСОБА_4 було своє особисте життя.

Проживаючи в м. Торецьк, в 2020 році вона познайомилась із

ОСОБА_2 , із яким почали проживати однією сім`єю в його будинку за адресою АДРЕСА_1 .

За його згодою зареєструвала там місце свого проживання, проживала спільно з ним однією сім`єю. Зареєструвати шлюб не могли через неможливість розірвання шлюбу із ОСОБА_4

ІНФОРМАЦІЯ_4 позивач народила сина ОСОБА_10 , однак при його реєстрації, враховуючи те, що шлюб із ОСОБА_4 не був розірваним, батьком дитини вказали його, роз`яснивши про можливість оскаржити його батьківство після розірвання шлюбу у судовому порядку протягом року.

Біологічним батьком дитини є відповідач, ОСОБА_2 , який із народження виховує та утримує сина, а син відповідно вважає його своїм батьком.

Син після народження був дуже неспокійним, з огляду на що позивач не могла його залишити та звернутись за складенням відповідної заяви та подати її до суду відразу після народження, планувала звернутись до суду ближче до виповнення року дитині.

Разом з тим, з кінця лютого 2022 року, після початку повномасштабного воєнного вторгнення з боку РФ, що мало місце 24 лютого 2022 року, на території Донецької області почалися активні бойові дії, обстріли та ракетні удари. В зв`язку із цим, вона разом із дитиною та відповідачем вимушені були переміститись із міста Торецька до іншого регіону, а саме до м. Кропивницького, де із сином проживає до теперішнього часу.

14 липня 2022 року звернулась до суду із позовною заявою про розірвання шлюбу із ОСОБА_4 , з метою подальшого оспорювання його батьківства. Однак, у вересні 2022 року від спільних знайомих дізналась, що ОСОБА_4 помер, на підтвердження чого їй надіслали його свідоцтво про смерть, видане невизнаною республікою ДНР.

Позивач вказувала, що в жовтні 2022 року вона вимушена була звернутись до суду із заявою про встановлення факту його смерті, за результатом розгляду вказаної заяви 13 жовтня 2022 року було ухвалено рішення про встановлення факту його смерті.

27 жовтня 2022 року відділом державної реєстрації смерті у місті Кропивницькому

Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) видано свідоцтво про смерть ОСОБА_4 , серії НОМЕР_1 .

Жодної інформації про батьків, родичів чи дітей ОСОБА_4 немає, оскільки через нетривалий час спільного проживання з його родичами вона знайомою не була, з його слів знає, що батьки з ним не підтримували стосунки.

22 лютого 2023 року у м. Кропивницький із відповідачем ОСОБА_2 зареєстрували

шлюб, про що зроблено відповідний актовий запис № 138 та видане свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_2 Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Продовжують проживати однією сім`єю, виховувати малолітнього сина. Разом з тим, час від часу чоловік висловлював припущення, що можливо не він є біологічним батьком ОСОБА_10 , хоча виховує та утримує його із народження.

Вказано, що позивач замовила генетичне дослідження - приватний аналіз ДНК на предмет визначення біологічного батьківства з метою отримання звіту ДНК на батьківство.

Для цього у відповідача та їхнього сина ОСОБА_10 у медичній лабораторії «Саввон» відібрали біологічні зразки, а 18 липня 2023 року надали звіт про встановлення батьківства ДНК на фірмовому бланку лабораторії.

Відповідно до вказаного звіту, передбачуваний батько - ОСОБА_2 не може бути виключений як біологічний батько досліджуваної дитини. На основі аналізу локусів STR, перерахованих вище, ймовірність встановлення батьківства дорівнює 99,99999999%.

Із 18 липня 2023 батьківство відповідача - ОСОБА_2 підтверджене безперечно.

У зв`язку з отриманням вказаного звіту позивач звернулась до найближчого відділу державної реєстрації актів цивільного стану щодо внесення змін до актового запису про народження сина та зміни батька в свідоцтві про народження, однак отримала відмову із роз`ясненням необхідності оспорювання батьківства виключно в судовому порядку.

Ухвалою судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 20 листопада 2023 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

Ухвалою Кіровського районного суду м. Кіровограда від 08 лютого 2024 року замінено по справі неналежну третю особу, Відділ державної реєстрації актів цивільного стану - Виконавчий орган Північної селищної ради міста Торецька Донецької області, на належну - Фортечний відділ ДРАЦС у м. Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Ухвалою Кіровського районного суду м. Кіровограда від 22 лютого 2024 року замінено по справі неналежну третю особу Фортечний відділ ДРАЦС у м. Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) на Бахмутський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

У підготовче засідання від позивача надійшла заява про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримала у повному обсязі та просила суд задовольнити.

Відповідач у підготовче засідання надав заяву, відповідно якої просив здійснювати розгляд справи за його відсутності, не заперечував проти задоволення позову.

Від представника третьої особи у підготовче засідання надійшла заява, відповідно якої вказано, що не заперечує проти позову, просив суд ухвалити рішення у відповідності до діючого законодавства України.

Оскільки учасники справи заявили клопотання про розгляд справи у їх відсутність, суд вважає можливим здійснити судовий розгляд на підставі наявних у суду матеріалів та враховуючи визнання позову відповідачем ухвалити рішення по справі, що передбачено ч.3 ст. 200 ЦПК України.

Положенням ч.4 ст. 200 ЦПК України передбачено, що ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього кодексу. Статтею 206 ЦПК України передбачено, що відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи та інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову в прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Суд розглянув справу в порядку ч.2 ст. 247 ЦПК України без фіксування судового процесу технічними засобами.

Вирішуючи справу на підставі наявних у справі доказів, суд дійшов висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно положень ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно правового змісту положень ст.ст. 12, 81, 82 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Судом установлено, що згідно свідоцтва про шлюб, виданого повторно Фортечним відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), ОСОБА_4 та ОСОБА_11 перебувають у зареєстрованому шлюбі з 14 липня 2012 року.

З свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого 23 квітня 2021 року Виконавчим органом Північної селищної ради міста Торецька Донецької області, ІНФОРМАЦІЯ_4 народився ОСОБА_3 , батьками якого вказані: батько - ОСОБА_4 , мати - ОСОБА_12 .

22 лютого 2023 року між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , було укладено шлюб. Вказане підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 . Прізвище позивача змінилось з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 ».

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 27 жовтня 2022 року Відділом державної реєстрації смерті у місті Кропивницькому Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_6 .

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 відповідно до довідки від 19 травня 2022 року № 3525-5001615208 є внутрішньо переміщеною особою. ОСОБА_3 є внутрішньо переміщеною особою, відповідно до довідки від 19 травня 2022 року № 3525-5001615313.

Відповідно до звіту про встановлення батьківства ДНК, складеного Endeavor DNA LABORATORIES, передбачуваний батько - ОСОБА_2 відносно дитини ОСОБА_3 не може бути виключений як біологічний батько досліджуваної дитини, ймовірність встановлення батьківства 99,9999%.

Батьківство ОСОБА_2 щодо дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , також не заперечується відповідачем у справі.

Відповідно до ст. 122 Сімейного кодексу України дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

Походження дитини від подружжя визначається на підставі свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров`я про народження дружиною дитини.

Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини.

Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір`ю дитини заяви про визнання батьківства.

Згідно ст. ст. 128 та 129 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Згідно ст. 128 ч. 3 Сімейного кодексу України, позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Статтею 129 Сімейного кодексу України, особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, має право пред`явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання свого батьківства. До вимоги про визнання батьківства застосовується позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство.

Пунктом 6 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року №3 визначено, що особа, котра вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала в шлюбі з іншим чоловіком, має право пред`явити до останнього, якщо того записано батьком, позов про визнання свого батьківства.

Відповідно до ст. 134 СК України, на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Згідно з п. 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15.05.2006 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», відповідно до ст. 213, 215 ЦПК України, рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я по батькові матері, батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено). При розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» справи про визнання батьківства щодо дитини, яка народилася не раніше 01 січня 2004 року, суд має вирішувати відповідно до норм СК, зокрема ч. 2 ст. 128, на підставі будь-яких доказів, що засвідчують походження дитини від певної особи й зібрані з дотриманням норм цивільного процесуального законодавства.

Відповідно до п.п. 20 п. 1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року №52/2, з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Так встановлено, що запис ОСОБА_4 батьком дитини був здійснений відповідно до вимог Сімейного кодексу України органами реєстрації з підстав того, що дитина народжена у шлюбі.

Відповідач визнав той факт, що під час перебування в офіційному шлюбі, позивач підтримувала інтимні відносини із ним та народила сина.

У зв`язку з чим, позивач наполягає на тому, що саме ОСОБА_2 є батьком дитини, про що свідчить також результат звіту про встановлення батьківства ДНК.

За таких обставин та зазначених вище положень законодавства, з урахуванням встановлених фактичних обставин та з метою захисту прав дитини, з урахуванням визнання відповідачем себе біологічним батьком дитини, зачатої у шлюбі з іншим чоловіком, а також встановлення факту походження дитини від кровного батька, суд дійшов висновку про наявність підстав, для задоволення позову та за можливе визнати ОСОБА_2 батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що є підставою виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька та внесення відповідних змін для зміни прізвища та по-батькові дитини.

За клопотанням позивача суд не здійснює розподілу судових витрат.

Керуючись статтями 3, 4, 12, 13, 19, 76-82, 141, 178, 200, 247, 258, 259, 263-265, 268, 352, 354, 355 ЦПК України суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Виключити відомості про батька ОСОБА_4 , з актового запису № 11 від 23 квітня 2021 року, складеного Виконавчим органом Північної селищної ради міста Торецька Донецької області, про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни до актового запису № 11 від 23 квітня 2021 року про народження ОСОБА_3 , де у графі «батько» замість « ОСОБА_4 » записати « ОСОБА_2 , громадянин України», змінивши прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », по батькові з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 ». В решті актовий запис залишити без змін.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , ІПН: НОМЕР_4 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , ІПН: НОМЕР_5 .

Третя особа: Бахмутський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бахмутському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, місцезнаходження: 36014, м. Полтава, вул. Зіньківська, буд.6В, код ЄДРПОУ 44571567.

Повний текст судового рішення складено 20.03.2024 року.

Суддя Кіровського Н. Ю. Іванова

районного суду

м.Кіровограда

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117775865
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —404/9569/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні