Рішення
від 27.02.2024 по справі 392/1634/23
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/1634/23

Провадження № 2/392/127/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2024 року Маловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої: судді Кавун Т.В.,

секретар Стець Т.М.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в м. Мала Виска справу за позовом заступника керівника Новоукраїнської окружної прокуратури в інтересах держави, уповноваженим органом якої є Національна служба здоров`я України, Маловисківська міська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Комунальне некомерційне підприємство "Маловисківська лікарня" Маловисківської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення вартості витрат на лікування особи, яка потерпіла від злочину,

ВСТАНОВИВ:

21.09.2023 року позивач звернувся до суду з вказаним позовом відповідно до якого посилається на те, що вироком Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 31.05.2022 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України та призначено міру покарання у виді 8 років позбавлення волі. На даний час ОСОБА_1 відбуває покарання у Бориспільській виправній колонії №119.

Своїми умисними протиправними діями ОСОБА_1 спричинив потерпілій ОСОБА_2 згідно висновку судово - медичної експертизи № 123 від 19.11.2021 року тілесні ушкодження у вигляді відкритої черепно - мозкової травми у формі струсу головного мозку: рани волосистої частини голови, осколкового перелому переднього краю правої тім`яної кістки на межі міжтім`яного та лобно - тім`яного швів, які відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя в момент спричинення, тілесні ушкодження у вигляді тупої травми лівої кисті: рани тильної поверхні лівої кисті, внутрішньосуглобові переломи голівки основної фаланги 2-го пальця, голівки 3-ої п`ястної кістки, гвинтоподібний перелом середньої третини діафізу 4-ої п`ястної кістки лівої кисті, які відносяться до категорії середніх тілесних ушкоджень, що спричинили тривалий розлад здоров`я, більше 21 дня, тілесні ушкодження у вигляді рани тильної поверхні правої кисті, відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, що спричинило короткочасний розлад здоров`я, більше 6 днів, тілесні ушкодження у вигляді садна в ділянці шиї та в піднижньощелепній ділянці відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень.

12.09.2021 року потерпіла ОСОБА_2 була доставлена до КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради де знаходилась на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні КНП «Маловисківська лікарня» з 12.09.2021 року по 21.09.2021 року тобто 10 ліжко днів. У вартість ліжко-дня включені витрати здійснені: за рахунок коштів НСЗУ (державний бюджет) в сумі 6477,60 гривень; за рахунок коштів КНП «Маловисківська лікарня» (м`який інвентар, харчування, господарчі витрати, комунальні послуги) в сумі 2270, 90 гривень.

Вартість одного ліжко-дня у вересні 2021 року на момент лікування потерпілої ОСОБА_2 в хірургічному відділенні становила 874 грн. 50 коп..

Таким чином, відділення КНП «Маловисківська лікарня» на лікування ОСОБА_2 використано 8748 грн. 50 коп. ( 874 грн. 85 коп. * 10 ліжко-днів = 8748 грн. 50 коп., що підтверджується довідкою відділення КНП «Маловисківська лікарня» про витрати, що входили у вартість одного ліжко-дня на момент лікування ОСОБА_2 та матеріалами кримінального провадження № 12021121210000384 від 13.09.2021 року.

Прокурор зазначив, що фінансування КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради здійснювалось Національною службою здоров`я України за рахунок коштів Державного бюджету України шляхом оплати наданих лікарнею медичних послуг за програмами медичних гарантій відповідно до укладеного між ними Договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій. Кошти перераховуються Національною службою здоров`я України безпосередньо на рахунок лікарні. Крім того, лікарня провадить свою діяльність за рахунок коштів міського бюджету.

Відповідно до статуту КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 29 вересня 2022 року №1433 є лікарняним закладом охорони здоров`я з поліклінікою, що надає послуги вторинної/спеціалізованої медичної допомоги будь яким особам в порядку та на умовах, встановлених чинним законодавством України та цим статутом.

Так, Комунальне некомерційне підприємство «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради (КНП «Маловисківська лікарня») належить до об`єктів комунальної власності. Основною метою створення та діяльності лікарні є забезпечення різноманітних потреб населення району у наданні первинної медичної допомоги, кваліфікованої, спеціалізованої, діагностичної, консультативної та лікувальної медичної допомоги, включаючи широкий спектр профілактичних лікувальних заходів або послуг медичного характеру, а також виконання інших функцій на основі професійної діяльності на основі професійної діяльності медичних працівників.

Засновником підприємства є Маловисківська міська рада відповідно до рішення Маловисківської міської ради від 04.06.2021 року №611, п.1.3. статуту.

Джерелами фінансування КНП «Маловисківська лікарня» є: кошти Національної служби здоров`я України, майно спільної власності територіальних громад сіл, селища і міста Маловисківського району, кошти місцевого бюджету, власні надходження, кошти від здачі в оренду майна, закріпленого на праві оперативного управління, благодійні фонди, пожертвування, добровільні внески юридичних та фізичних осіб, гранти та інші надходження, що не заборонені законом.

Таким чином, кошти, витрачені на лікування потерпілої від злочину, мають бути повернуті на рахунок Комунального некомерційного підприємства «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради та в подальшому будуть неминуче перераховані до місцевого бюджету Маловисківської міської ради як кошти минулих років, з яких фактично й були витрачені, оскільки іншого порядку повернення коштів не визначено.

На підставі викладеного Новоукраїнською окружною прокуратурою Кіровоградської області, листом від 06.03.2023 року повідомлено Маловисківську міську раду про виявлені порушення та тим самим надано можливість відреагувати на порушення інтересів держави.

Разом з тим, незважаючи на факт завдання шкоди інтересам держави, Маловисківською міською радою не вжито будь-яких заходів, спрямованих на захист та поновлення порушених інтересів держави в судовому порядку. Цивільний позов про відшкодування шкоди не заявлено та жодних дій щодо стягнення завданих збитків не вжито, що свідчить про неналежне здійснення наданих законом повноважень.

Згідно інформації Маловисківської міської ради від 10.03.2023 року за №05- 08/626 міська рада до суду з позовною заявою про стягнення витрат на стаціонарне лікування ОСОБА_2 не зверталась.

Крім того, Новоукраїнською окружною прокуратурою листом за № 53/02-3885ВИХ-23 від 07.07.2023 року повідомлено Національну службу здоров`я України про виявлені порушення та тим самим надано можливість відреагувати на порушення інтересів держави.

У наданій Національною службою здоров`я України інформації за № 24961/2-16-23 від 18.07.2023 зазначено, що нормами Положення про Національну службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 року за № 1101, не наділено повноваженнями Національної службу здоров`я України представляти інтереси держави у справах про відшкодування коштів, витрачених на лікування особи, яка потерпіла від злочину.

Разом з тим, у вищезазначеній інформації Національну службу здоров`я України повідомлено, що заходи претензійно-правового характеру, спрямовані на стягнення витрат на лікування, не вживались. Одночасно зазначено, що Національна служба здоров`я України не заперечує щодо звернення до суду в інтересах держави Новоукраїнською окружною прокуратурою стосовно відшкодування витрат на лікування потерпілих від кримінального правопорушення.

Вказане свідчить про бездіяльність Національної служби здоров`я України та відсутність наміру звернення до суду, оскільки окружною прокуратурою листом фактично повідомлено про виявленні порушення.

В той же час, оскільки Національною службу здоров`я України витратила державні (бюджетні) кошти при наданні медичних послуг - лікування потерпілих, які перебували на стаціонарному лікуванні з вини ОСОБА_1 - на підставі договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, укладеного між Національною службою здоров`я України та КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради, дані кошти необхідно стягнути з нього та зарахувати до Державного бюджету України та місцевого бюджету.

З огляду на те, що КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради є комунальними некомерційними підприємствами, є об`єктом спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, засновником якого являється Маловисківська міська рада, а кошти, які виділяються на лікування хворих, надходять із місцевого та державного бюджету, у даному випадку відсутність коштів, призводить до ненадходження коштів до бюджету, що створює навантаження на бюджет та ускладнює процес безкоштовного лікування осіб, які цього потребують, чим завдається істотна шкода державним інтересам в цілому, відтак Новоукраїнська окружна прокуратура Кіровоградської області з метою захисту державних інтересів звернулося із позовом в інтересах держави в особі Національної служби здоров`я України, Маловисківської міської ради про відшкодування витрат, понесених закладами охорони здоров`я.

Тому, просять суд стягнути з ОСОБА_1 на користь Національної служби здоров`я України матеріальні збитки, понесені закладом охорони здоров`я в сумі 6477, 60 гривень на лікування потерпілої від злочину, стягнути на користь КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради матеріальні збитки понесені закладом охорони здоров`я в сумі 2270, 90 гривень на лікування потерпілої від злочину.

Представник позивача прокурор Новоукраїнської окружної прокуратури Кіровоградської області в судове засідання не прибув, подав заяву про розгляд справи у його відсутність, позов підтримав.

Представник Національної служби здоров`я України в судове засідання не прибув, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Представник Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області в судове засідання не прибув, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідач ОСОБА_1 надіслав до суду заяву про визнання позову.

Представник третьої особи Комунального некомерційного підприємства "Маловисківська лікарня" Маловисківської міської ради в судове засідання не прибув, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступні обставини.

Вироком Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 31.05.2022 року ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.15 ч.1 ст.115 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 8 (вісім) років.

Вирок набрав законної сили 27.09.2022 року.

Під час ухвалення вироку судом встановлено, що 12.09.2021 близько 22:00 години, ОСОБА_1 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння прийшов до домоволодіння своєї колишньої співмешканки ОСОБА_2 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 . Перебуваючи в приміщенні будинку потерпілої ОСОБА_2 у ОСОБА_1 , в ході конфлікту з потерпілою, на ґрунті неприязних стосунків, виник умисел на протиправне позбавлення її життя.

Реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на умисне протиправне позбавлення життя іншої людини, ОСОБА_1 знаючи про те, що здоров`я та життя будь-якої людини рівною мірою охороняється законом і протиправне посягання на нього є кримінально караним діянням, діючи цілеспрямовано та рішуче, наніс потерпілій один удар кулаком правої руки в область лівого вуха, від якого остання впала на підлогу. Далі, ОСОБА_1 пішов до приміщення кухні, де взяв кухонну сокиру, а ОСОБА_2 в цей час піднялась та вибігла на подвір`я. Незважаючи на те, що потерпіла намагалась втекти на вулицю, ОСОБА_1 наздогнав її біля хвіртки та продовжуючи свої злочинні дії, схопив потерпілу ОСОБА_2 лівою рукою за шию, а правою рукою, в якій ОСОБА_1 тримав кухонну сокиру, наніс ОСОБА_2 декілька ударів в область голови та по лівій руці, якою потерпіла закривала голову. Далі, ОСОБА_1 повалив ОСОБА_2 на землю та знову наніс останній декілька ударів кухонною сокирою в область голови та лівої руки, після чого кинув кухонну сокиру та почав здавлювати шию потерпілої обома руками. При цьому, ОСОБА_1 свій намір на вбивство потерпілої ОСОБА_2 не довів до кінця з причин, що не залежали від його волі, не вчинив усіх дій, які вважав необхідними для доведення кримінального правопорушення до кінця, оскільки в цей час малолітній син потерпілої ОСОБА_3 , який перебував на вулиці та бачив, як ОСОБА_1 наносить тілесні ушкодження ОСОБА_2 , почав наносити удари кочергою по спині ОСОБА_1 та таким чином припинив насильницькі дії останнього відносно потерпілої.

Своїми умисними протиправними діями ОСОБА_1 спричинив потерпілій ОСОБА_2 згідно висновку судово - медичної експертизи № 123 від 19.11.2021 тілесні ушкодження у вигляді відкритої черепно мозкової травми у формі струсу головного мозку: рани волосистої частини голови, осколкового перелому переднього краю правої тім`яної кістки на межі міжтім?яного та лобно тім`яного швів, які відносяться до категорії ТЯЖКИХ тілесних ушкоджень, небезпечних для життя в момент спричинення, тілесні ушкодження у вигляді тупої травми лівої кисті: рани тильної поверхні лівої кисті, внутрішньосуглобові переломи голівки основної фаланги 2-го пальця, голівки 3-ої п?ястної кістки, гвинтоподібний перелом середньої третини діафізу 4-ої п`ястної кістки лівої кисті, які відносяться до категорії СЕРЕДНІХ тілесних ушкоджень, що спричинили тривалий розлад здоров`я, більше 21 дня, тілесні ушкодження у вигляді рани тильної поверхні правої кисті, відносяться до категорії ЛЕГКИХ тілесних ушкоджень, що спричинило короткочасний розлад здоров`я, більше 6 днів, тілесні ушкодження у вигляді садна в ділянці шиї та в піднижньощелепній ділянці відносяться до категорії ЛЕГКИХ тілесних ушкоджень.

Вказаними діями, ОСОБА_1 вчинив незакінчених замах на вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України.

06.03.2023 року заступник керівника Новоукраїнської окружної прокуратури Кіровоградської області звернувся листом № 53/02-1252ВИХ-23 на адресу КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області з проханням надати інформацію щодо вартості одного ліжко-дня на момент лікування потерпілого у закладі, період перебування на лікуванні, загальна вартість витрат на лікування та повідомити чи має на меті КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області самостійно звертатися до суду з позовом щодо відшкодування витрат закладові охорони здоров`я на лікування потерпілої ОСОБА_2 у період її перебування на лікуванні.

06.03.2023 року заступник керівника Новоукраїнської окружної прокуратури Кіровоградської області звернувся листом на адресу Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області з проханням повідомити чи має на меті міська рада самостійно звертатися до суду з позовом щодо відшкодування витрат закладові охорони здоров`я на лікування потерпілої ОСОБА_2 у період її перебування на лікуванні.

Відповідно до листа міського голови Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області від 10.03.2023 року за вих. № 05-08/626, встановлено, що Маловисківська міська рада самостійно звертатися до суду з позовом щодо відшкодування витрат закладу охорони здоров`я на лікування потерпілої від злочину не має можливості щодо здійснення видатків на оплату судових зборів по відповідному коду бюджетного класифікатора. Крім того, міська рада не заперечує щодо представництва інтересів ради у суді.

Відповідно до листа головного лікаря КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області від 10.03.2023 року за № 759/01-19, встановлено що ОСОБА_2 знаходилася на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні за період з 12.09.2021 року по 21.09.2021 року. Вартість ліжко дня складає 874,85 гривень. Загальна вартість витрат на лікування ОСОБА_2 складає 8748,50 гривень. КНП «Маловисківська лікарня» не може самостійно звертатися до суду.

Відповідно до довідки КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області встановлено, що в період перебування ОСОБА_2 на лікуванні в хірургічному відділенні з 12.09.2021 року по 21.09.2021 року вартість лікування склала 8748,50 гривень, з яких: код 2111 «Заробітна плата» - 580,95 гривень; код 2210 «м`який інвентар» - 129,10 гривень; код 2230 «Харчування» - 32,09 гривень; код 2220 «Медикаменти» - 66,81 гривень; код 2210 «Господарчі витрати» - 31,71 гривень; код 2270 «Комунальні послуги» - 34,19 гривень. Всього 874,85 гривень за один день л/день.

29.05.2023 року заступник керівника Новоукраїнської окружної прокуратури Кіровоградської області звернувся листом за № 53/02-3070ВИХ-23 на адресу КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області з проханням надати належним чином завірену копію статуту, копію Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, реквізити для здійснення оплати відповідачем.

Листом заступника головного лікаря з медичної частини КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради Новоукраїнського району від 01.06.2023 року за № 1727/01-19 на ім`я заступника керівника Новоукраїнської окружної прокуратури надано реквізити для здійснення оплати відповідачем, рішення Маловисківської міської ради від 29.09.2022 року № 1433, статут КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради Новоукраїнського району, Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань.

26.05.2023 року заступник керівника Новоукраїнської окружної прокуратури Кіровоградської області звернувся листом за № 53/02-3052ВИХ-23 на адресу ДУ «Кропивницький слідчий ізолятор» з проханням повідомити про місце відбування покарання ОСОБА_1 ..

Відповідно до листа Начальника ДУ «Кропивницький слідчий ізолятор» від 06.06.2023 року за № 7/4519/чбн, встановлено, що 10.11.2022 року ОСОБА_1 вибув для подальшого відбуття покарання до ДУ «Бориспільська ВК(119)» Київської області.

22.06.2023 року заступник керівника Новоукраїнської окружної прокуратури Кіровоградської області звернувся листом за № 53/02-3578ВИХ-23 на адресу КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області з проханням надати інформацію про джерело фінансування витрат на лікування потерпілої від злочину ОСОБА_2 ..

Відповідно до листа головного лікаря КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області від 26.06.2023 року за № 1920/01-19, встановлено, що джерелом фінансування витрат на лікування потерпілої є Національна служба здоров`я України (заробітна плата працівників, медикаменти) та кошти КНП «Маловисківська лікарня» (м`який інвентар, харчування, господарчі витрати, комунальні послуги).

07.07.2023 року заступник керівника Новоукраїнської окружної прокуратури Кіровоградської області звернувся листом за № 53/02-3885ВИХ-23 на адресу Національної служби здоров`я України з проханням надати належним чином завірену копію статуту, копію Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, реквізити для здійснення оплати відповідачем.

Відповідно до листа голови Національної служби здоров`я України від 18.07.2023 року за № 24961/2-16-23, встановлено, що НСЗУ не заперечує щодо звернення до суду в інтересах держави прокуратурою стосовно відшкодування витрат на лікування потерпілих від кримінальних правопорушень. Також, з метою визначення реквізитів рахунку Державного бюджету України, на які зараховуються кошти, витрачені на лікування особи, яка потерпіла від злочину, рекомендовано звернутися до Державної казначейської служби України. Вказаним листом на ім`я заступника керівника Новоукраїнської окружної прокуратури надано копію Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань щодо НСЗУ.

01.08.2023 року заступник керівника Новоукраїнської окружної прокуратури Кіровоградської області звернувся листом за № 53/02-4392ВИХ-23 на адресу Державної казначейської служби України з проханням надати інформацію стосовно реквізитів для здійснення оплати відповідачем в цивільній справі.

Листом начальника Державної казначейської служби України від 14.08.2023 року за № 09-12-06/4686 на ім`я заступника керівника Новоукраїнської окружної прокуратури надано реквізити рахунку державного бюджету для зарахування коштів, витрачених з Державного бюджету України на лікування особи, яка потерпіла від злочину.

01.09.2023 року заступник керівника Новоукраїнської окружної прокуратури Кіровоградської області звернувся листом за № 53/02-4902ВИХ-23 на адресу КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради з проханням надати інформацію за рахунок коштів якого бюджету (державного чи місцевого) здійснювалось фінансування лукування потерпілої від злочину та надати копію договору, на підставі якого НСЗУ відшкодовує лікарні понесені витрати на лікування осіб.

Відповідно до листа в.о. головного лікаря КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області від 19.09.2023 року за № 2527/01-19, встановлено, що джерелом фінансування витрат на лікування потерпілої є Національна служба здоров`я України (заробітна плата працівників, медикаменти), вартість лікування 6477,60 гривень та кошти КНП «Маловисківська лікарня» (м`який інвентар, харчування, господарчі витрати, комунальні послуги), вартість лікування 2270,90 гривень.

Відповідно до статуту КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 29 вересня 2022 року за №1433, КНП «Маловисківська лікарня» є лікарняним закладом охорони здоров`я з поліклінікою, що надає послуги вторинної/спеціалізованої медичної допомоги будь яким особам в порядку та на умовах, встановлених чинним законодавством України та цим статутом.

Засновником підприємства є Маловисківська міська рада відповідно до рішення Маловисківської міської ради від 04.06.2021 року № 611.

Джерелами фінансування КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради є кошти Національної служби здоров`я України.

Згідно ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданих відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист цивільних прав та інтересів у разі їх порушення.

У ч. 2 ст. 16 ЦК України визначено, що способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної шкоди тощо.

Відповідно до ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, задана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно положень ч.ч. 1, 3 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього кримінального правопорушення, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, спільній власності територіальних громад, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету, за рахунок якого таке лікування фінансувалося. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, який за відповідні надані медичні послуги отримує кошти згідно з договором про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, такі кошти зараховуються до Державного бюджету України.

Відповідно до п. 3 постанови Пленуму Верховного Суду України №11 від 07.07.1995 року «Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат» судам слід мати на увазі, що питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з "Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб кошті до відповідного бюджету і їх використання", затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року. Як передбачено цим Порядком, сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі, та щоденної вартості його лікування. Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебуває на лікуванні. До справи має бути приєднана довідка-розрахунок бухгалтерії цього закладу із записом про вартість одного ліжко-дня та загальну суму фактичних витрат на лікування потерпілого.

Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі.

Постановою КМУ № 545 від 16 липня 1993 р. «Про порядок обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я» на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання передбачено, що сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого (форма 003(у)) або інших документів, які підтверджують дати госпіталізації та виписки хворого із стаціонарного лікувального закладу. Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день проводиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентаря та обладнання. Визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора. Якщо лікування проводилось закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Частиною 1 статті 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд враховує той факт, що не вжиття будь-яких заходів в судовому порядку, щодо відшкодування шкоди завданих державі у зв`язку із лікуванням ОСОБА_2 потерпілою у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України, призведе до порушення інтересів держави в галузі охорони здоров`я та забезпечення пов`язаних з ними державних гарантій.

Вироком суду доведено вину відповідача ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення.

У зв`язку з перебуванням потерпілої ОСОБА_2 на лікуванні в КНП «Маловисківська лікарня» Маловисківської міської ради було встановлено витрати в сумі 8748,50 гривень, з яких: за рахунок коштів НСЗУ (державний бюджет) в сумі 6477,60 гривень, за рахунок коштів КНП «Маловисківська лікарня» (м`який інвентар, харчування, господарчі витрати, комунальні послуги) в сумі 2270,90 гривень.

Обов`язок щодо відшкодування витрат на лікування покладений на відповідача згідно ст. 1206 ЦК України, ураховуючи, що ОСОБА_1 позов визнав, тому суд дійшов до висновку про обґрунтованість позову та вважає за необхідне позовні вимоги заступника керівника Новоукраїнської окружної прокуратури в інтересах держави, уповноваженим органом якої є Національна служба здоров`я України, Маловисківська міська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Комунальне некомерційне підприємство "Маловисківська лікарня" Маловисківської міської ради, задовольнити.

У відповідності до положень ст. ст. 141, 142 ЦПК України підлягає вирішенню питання про стягнення з відповідача на користь держави судового збору, оскільки позивача звільнено від його сплати при зверненні із позовом до суду.

Керуючись статтями 258, 259, 263-265 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Національної служби здоров`я України (ГУК у Кіровоградській області/тг м. Мала Виска/24060300 рахунок код ЄДРПОУ: 37918230, UA588999980313090115000011469), матеріальні збитки понесені закладом охорони здоров`я в сумі 6477,60 гривень на лікування потерпілої від злочину ОСОБА_2 .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального некомерційного підприємства "Маловисківська лікарня" Маловисківської міської ради ( НОМЕР_1 АТ «Райффайзен Банк Аваль», код ЄДРПОУ: 01995203), матеріальні збитки понесені закладом охорони здоров`я в сумі 2270,90 гривень на лікування потерпілої від злочину ОСОБА_2 .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 1073,60 гривень.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи:

Новоукраїнська окружна прокуратура Кіровоградської області, код ЄДРПОУ: 02910025, місцезнаходження: вул. Степана Бандери, 7, м. Новоукраїнка Новоукраїнського району Кіровоградської області.

Національна служба здоров`я України, код ЄДРПОУ: 42032422, місцезнаходження: просп. Степана Бандери, 19, м. Київ.

Маловисківська міська рада Новоукраїнського району Кіровоградської області, код ЄДРПОУ: 04055373, місцезнаходження: вул. Спортивна, 6, м. Мала Виска Новоукраїнського району Кіровоградської області.

Комунальне некомерційне підприємство "Маловисківська лікарня" Маловисківської міської ради, код ЄДРПОУ: 01995203, місцезнаходження: вул. Шевченка, 64, м. Мала Виска Новоукраїнського району Кіровоградської області.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: с. Гвинтове, Буринського району Сумської області, кий відбуває покарання в ДУ «Бориспільська виправна колонія № 119», що знаходиться по вул. Бориспільська, 1, с. Мартусівка Київської області.

Суддя Т.В. Кавун

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117779891
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —392/1634/23

Рішення від 27.02.2024

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні