Ухвала
від 15.03.2024 по справі 398/5691/23
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/5691/23

провадження №: 2/398/847/24

УХВАЛА

Іменем України

"15" березня 2024 р. м.Олександрія

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

у складі: головуючого судді Голосеніної Т.В.

за участі секретаря судового засідання Шаповал Т.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні м.Олександрія цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ФК"ФАКТОРІНГС" до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Олександрійський відділ Державної виконавчої служби в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління юстиції (м. Одеса) про зняття нерухомого майна з-під арешту,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 10.11.2023 року відкрито провадження у цивільній справі за Товариства з обмеженою відповідальністю "ФК"ФАКТОРІНГС" до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Олександрійський відділ Державної виконавчої служби в Олександрійському районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління юстиції (м. Одеса) про зняття нерухомого майна з-під арешту.

Під час підготовки справи до розгляду суду стало відомо, що відповідач по справі ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У судове засідання представник позивача не з`явився, але надав клопотання про зупинення провадження у справі до залучення до участі спадкоємців, померлого ОСОБА_1 .

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали цивільної справи, встановив, що за наслідками отриманої судом інформації встановлено, що відповідач ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1

Згідно з ч.1 ст.48 ЦПК України, сторонами у цивільній справі є позивач і відповідач, які на час розгляду справи, відповідно до статей 46-47 вказаного Кодексу, повинні володіти цивільною процесуальною правоздатністю та цивільною процесуальною дієздатністю.

У свою чергу, з точки зору даних норм закону, цивільну процесуальну правоздатність мають усі фізичні і юридичні особи. Цивільну процесуальну дієздатність мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також, неповнолітні, у випадках, прямо передбачених законом.

Тобто, позов може бути пред`явлено до особи, яка на час вчинення названої процесуальної дії володіє цивільною процесуальною правоздатністю та цивільною процесуальною дієздатністю.

Разом з тим, за правилами ч.4 ст.25 ЦК України, цивільна правоздатність особи припиняється у момент її смерті.

Відповідно до ст.55 ЦПК України процесуальне правонаступництво у цивільній справі допускається у разі, якщо позов пред`явлено до сторони - фізичної особи, за її життя, і уже після пред`явлення позову фізична особа померла і правовідносини допускають правонаступництво.

При цьому слід розрізняти правонаступництво у матеріальних правовідносинах та процесуальне правонаступництво.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (право попередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки право попередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Згідно з ч.1 ст.55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Тобто, процесуальне правонаступництво між відповідачем та його спадкоємцями, у разі наявності таких у спірних правовідносинах, у порядку ст. 55 ЦПК України допускається, якщо на момент відкриття провадження у справі цивільна правоздатність відповідача не припинилася.

У відповідності до приписів ст.1216 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Оскільки на час звернення із даним позовом до суду відповідач ОСОБА_1 був живий, спадкоємці успадковують майно, яке увійшло до складу спадкової маси, належність майна спадкодавцеві підтверджено, іншого не встановлено, дані правовідносини допускають процесуальне та матеріальне правонаступництво, таким чином суд залучає до участі у справі спадкоємців, а на час до вступу їх у справу провадження у справі зупиняє.

На підставі викладеного та керуючись ст. 84, 201, 203, 260 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Зупинити провадження у цивільній справі за позовом Товариства зобмеженою відповідальністю"ФК"ФАКТОРІНГС"до ОСОБА_1 ,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору-Олександрійський відділДержавної виконавчоїслужби вОлександрійському районіКіровоградської областіПівденного міжрегіональногоуправління юстиції(м.Одеса)про зняттянерухомого майназ-підарешту- до залучення до участі у справі спадкоємців відповідача.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Кропивницького апеляційного суду. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Т.В.Голосеніна

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117779971
СудочинствоЦивільне
Сутьзняття нерухомого майна з-під арешту

Судовий реєстр по справі —398/5691/23

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Голосеніна Т. В.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Голосеніна Т. В.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Голосеніна Т. В.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Голосеніна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні