Ухвала
від 20.03.2024 по справі 27/104б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

20.03.2024 Справа №27/104б

Господарський суд Донецької області у складі судді Чернової О.В., розглянувши клопотання представника Бондаренко Ірини Олександрівни про закриття провадження у справі

за заявою кредитора (заявника) ОСОБА_2 , м. Донецьк

до боржника фізичної особи-підприємця Бондаренко Ірини Олександрівни, м. Донецьк (ІПН НОМЕР_1 )

про неплатоспроможність,

керуючий реалізацією - арбітражна керуюча Карауш Ю.В.,

без повідомлення (виклику) учасників справи,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні судді Господарського суду Донецької області Чернової О.В. знаходиться справа №27/104б про банкрутство Суб`єкта підприємницької діяльності - фізичної особи Бондаренко Ірини Олександрівни.

Постановою господарського суду Донецької області від 07.09.2010 Суб`єкта підприємницької діяльності - фізичну особу Бондаренко І.О., м. Донецьк визнано банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура.

Ухвалою господарського суду від 10.08.2023, залишеною без змін постановою Східного апеляційного господарського суду від 23.10.2023, введено процедуру погашення боргів у справі №27/104б про неплатоспроможність фізичної особи-підприємця Бондаренко Ірини Олександрівни (ІПН НОМЕР_1 ). Призначено керуючим реалізацією у справі №27/104б про неплатоспроможність фізичної особи-підприємця Бондаренко Ірини Олександрівни (ІПН НОМЕР_1 ) арбітражну керуючу Карауш Юлію Вікторівну (свідоцтво про право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1051 від 11.07.2013.

06.03.2024 електронною поштою від представника боржника - адвоката Вегери А.А. надійшло клопотання про закриття провадження у справі №27/104б.

За змістом розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №3200-IX, зміни, що вносяться зазначеним Законом до Господарського процесуального кодексу України, вводяться в дію 18.10.2023, крім змін до підпунктів 17.3, 17.15 підпункту 17, підпункти 19.1, 19.2 підпункту 19 пункту 1 розділу XI «Перехідні положення» Господарського процесуального кодексу України, введення в дію яких відбулося одночасно з набранням Законом №3200-IX чинності.

Відповідно до частини третьої статті 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Згідно з новою редакцією частини 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України (у редакції Законів України від 29.06.2023 №3200-IX та від 19.10.2023 №3424-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення обов`язків учасників судової справи») адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Суд звертає увагу, що особливості використання електронного підпису в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, визначаються Положенням про ЄСІТС та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів) (абзац 3 частини 8 статті 6 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до пунктів 24, 26 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 №1845/0/15-21, підсистема «Електронний суд» - це підсистема ЄСІТС, що забезпечує можливість користувачам у передбачених законодавством випадках відповідно до наявних технічних можливостей підсистеми ЄСІТС реалізованого функціоналу створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні чи інші документи до суду, інших органів та установ у системі правосуддя, а також отримувати інформацію про стан і результати розгляду таких документів чи інші документи.

Електронні документи створюються із застосуванням вбудованого текстового редактора шляхом заповнення форм документів, передбачених Інструкцією користувача Електронного суду, підписуються кваліфікованим електронним підписом (підписами) його підписувача (підписувачів) та надсилаються засобами відповідної підсистеми ЄСІТС.

Відповідно до частини 8 статті 6 Господарського процесуального кодексу України реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням кваліфікованого електронного підпису або із застосуванням засобів електронної ідентифікації, що мають високий рівень довіри, відповідно до вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги», якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Таким чином, надсилання процесуальних документів до суду в електронному вигляді передбачає використання сервісу «Електронний суд», розміщеного за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua/login, з попередньою реєстрацією офіційної електронної адреси (електронного кабінету) та з обов`язковим використанням власного електронного підпису, при цьому, реєстрація в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Отже, з урахуванням наведених приписів Господарського процесуального кодексу України адвокат може подавати процесуальні документи до суду через електронний кабінет в ЄСІТС або в паперовій формі.

Подібний висновок зробив Верховний Суд в ухвалі від 18.01.2024 у справі №904/853/23.

Враховуючи викладене, представник боржника - адвокат Вегера А.А. звернувся з відповідним клопотанням у непередбачений Господарським процесуальним кодексом України спосіб.

Загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення з процесуальних питань та наслідки недотримання таких вимог визначені у статті 170 Господарського процесуального кодексу України.

За змістом пункту 1 частини першої статті 170 Господарського процесуального кодексу України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Згідно з частиною четвертої вказаної норми суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Судом встановлено, що у поданому клопотанні на порушення вимог пункту 1 частини першої статті 170 Господарського процесуального кодексу України, відсутні відомості щодо наявності або відсутності електронного кабінету у визначених в клопотання учасників справи, у зв`язку з чим таке клопотання підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Суд звертає увагу, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню з такою заявою до господарського суду у встановленому порядку.

На підставі викладеного, керуючись статтями 6, 170, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Бондаренко Ірини Олександрівни про закриття провадження у справі повернути заявнику без розгляду.

Ухвала складена та підписана 20.03.2024.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Східного апеляційного господарського суду у строк та в порядку, встановленими статтями 256-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В. Чернова

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117786164
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —27/104б

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Постанова від 13.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Судовий наказ від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Судовий наказ від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Судовий наказ від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Судовий наказ від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Судовий наказ від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

Судовий наказ від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чернова Оксана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні