Ухвала
від 20.03.2024 по справі 906/305/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

"20" березня 2024 р. м. Житомир Справа № 906/305/24

Господарський суд Житомирської області у складі судді Соловей Л.А.,

розглянувши матеріали позовної заяви Коростишівської міської ради (м.Коростишів Житомирського району Житомирської області)

до Житомирської районної ради (м.Житомир)

про визнання протиправним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

Коростишівська міська рада звернулась до Господарського суду Житомирської області з позовом до Житомирської районної ради про визнання протиправним та скасування рішення двадцять шостої сесії Житомирської районної ради восьмого скликання "Про безоплатну передачу нерухомого майна за адресою: м.Коростишів, вул.Святотроїцька, 18 у комунальну власність Староцілецької та Харитонівської сільських рад" від 22.12.2023 №351.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що повноваження щодо прийняття до комунальної власності Коростишівської міської ради окремих об`єктів спільної власності територіальних громад, які знаходяться на її території і задовольняють колективні потреби виключно цієї територіальної громади, регламентовано положеннями Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про добровільне об`єднання територіальних громад" та Бюджетного кодексу України. Водночас, в порушення норм законодавства, Житомирська обласна рада, рішенням від 22.12.2023 №351 неправомірно передала нерухоме майно - адміністративну будівлю з господарськими спорудами за адресою: Житомирська область, Житомирський район, м.Коростишів, вул.Святотроїцька,18, у спільну сумісну комунальну власність Старосілецької сільської ради Житомирського району Житомирської області та Харитонівської сільської ради Житомирського району Житомирської області.

Оглянувши матеріали позовної заяви, суд встановив, що позовна заява відповідає вимогам, визначеним ст.162 Господарського процесуального кодексу України; підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Відповідно до ч.1 ст.176 ГПК України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

З огляду на вищевикладене, позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Позивачем також заявлено клопотання про витребування у Житомирської районної ради належним чином завірені копії протоколу постійної комісії районної ради на якій розглядалися питання "Про безоплатну передачу нерухомого майна за адресою: м.Коростишів, вул. Святотроїцька, 18 у комунальну власність Старосілецької та Харитонівської сільських рад" та "Про безоплатну передачу нерухомого майна за адресою: м.Коростишів, вул. Святотроїцька, 18 у комунальну власність Коростишівської міської ради" та протокол двадцять шостої сесії Житомирської районної ради восьмого скликання від 22.12.2023 та поіменне голосування з вищевказаних питань.

Розглянувши клопотання про витребування доказів вн.№01-44/894/24, судом враховане наступне.

В обґрунтування поданого клопотання позивач зазначає, що на адресу Житомирської районної ради неодноразово направлялися листи про надання належним чином завірених документів, в тому числі витягу з протоколу постійної комісії районної ради в частині розгляду питань "Про безоплатну передачу нерухомого майна за адресою: м.Коростишів, вул.Святотроїцька, 18 у комунальну власність Старосілецької та Харитонівської сільських рад" та "Про безоплатну передачу нерухомого майна за адресою: м.Коростишів, вул.Святотроїцька, 18 у комунальну власність Коростишівської міської ради"; витягу з протоколу двадцять шостої сесії Житомирської районної ради восьмого скликання від 22.12.2023 в частині розгляду та прийняття питань "Про безоплатну передачу нерухомого майна за адресою: м.Коростишів, вул.Святотроїцька, 18 у комунальну власність Старосілецької та Харитонівської сільських рад" та "Про безоплатну передачу нерухомого майна за адресою: м.Коростишів, вул.Святотроїцька, 18 у комунальну власність Коростишівської міської ради" та поіменне голосування з вищевказаних питань. Проте, копії вказаних документів представнику позивача не було надано.

Вирішуючи вищевказане клопотання, суд приймає до уваги, що господарське судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, і кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. При цьому, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, зокрема, повинен сприяти учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених ГПК України.

Відповідно ч.1 ст.73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ч.1 ст. 81 ГПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до ч.4 ст.81 ГПК України, у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Зважаючи на те, що докази, про витребування яких заявлено стороною у справі, стосуються предмету доказування і мають значення для вирішення справи, а також те, що позивач не має можливості отримати вказані докази, тобто у нього існують складнощі в їх отриманні, для забезпечення повного й об`єктивного встановлення обставин цієї справи, керуючись приписами ст.ст.73, 81 ГПК України, суд дійшов висновку про задоволення клопотання про витребування доказів.

Керуючись ст.ст.73, 81,176,234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на "22" квітня 2024 р. об 11:45. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Житомирської області за адресою: м.Житомир, майдан Путятинський,3/65 в залі судових засідань № 622.

4. Витребувати у Житомирської районної ради належним чином завірені копії наступних документів:

- витяг з протоколу постійної комісії районної ради в частині розгляду питань "Про безоплатну передачу нерухомого майна за адресою: м.Коростишів, вул. Святотроїцька, 18 у комунальну власність Старосілецької та Харитонівської сільських рад";

- витяг з протоколу постійної комісії районної ради в частині розгляду питань та "Про безоплатну передачу нерухомого майна за адресою: м.Коростишів, вул. Святотроїцька, 18 у комунальну власність Коростишівської міської ради" ;

- витяг з протоколу двадцять шостої сесії Житомирської районної ради восьмого скликання від 22.12.2023 в частині розгляду та прийняття питання "Про безоплатну передачу нерухомого майна за адресою: м.Коростишів, вул. Святотроїцька, 18 у комунальну власність Старосілецької та Харитонівської сільських рад" та поіменне голосування з вищевказаного питання;

- витягу з протоколу двадцять шостої сесії Житомирської районної ради восьмого скликання від 22.12.2023 в частині розгляду та прийняття питання "Про безоплатну передачу нерухомого майна за адресою: м.Коростишів, вул. Святотроїцька, 18 у комунальну власність Коростишівської міської ради" та поіменне голосування з вищевказаного питання.

5. Позивачу надати для огляду в судовому засіданні оригінали документів, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

6. Відповідачу рекомендувати відповідно до ст.165 ГПК України подати відзив на позовну заяву у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі; одночасно надіслати позивачу та третій особі копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

7. Позивачу надіслати суду та відповідачу відповідь на відзив на позовну заяву до дня призначеного підготовчого засідання у порядку, передбаченому ч.ч.3-6 ст.165, ст.166 Господарського процесуального кодексу України. Докази направлення відповіді на відзив надати суду.

8. Відповідачу надіслати суду та позивачу заперечення щодо відповіді на відзив у порядку, передбаченому ч.ч.3-6 ст.165, ст.167 Господарського процесуального кодексу України. Докази направлення заперечення щодо відповіді на відзив надати суду.

9. Сторонам визначитись щодо:

- уточнення позовних вимог та заперечень проти них та у разі такого подати відповідні заяви;

- повідомлення про всі обставини справи, які їм відомі;

- надання доказів, на які зроблено посилання у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання;

- вирішення питання про витребування додаткових доказів;

- розміру заявлених судових витрат.

10. Сторонам подання доказів по справі здійснювати відповідно до ст.80 Господарського процесуального кодексу України.

Рекомендувати учасникам судового процесу:

- приймати участь у підготовчому/судовому засіданні в режимі відеоконференції в порядку ст. 197 ГПК України (за умови наявності у суді відповідної технічної можливості на дату їх проведення);

- надавати процесуальні документи до суду через підсистему Електронний суд: https://id.court.gov.ua/; офіційну електронну адресу суду: inbox@zt.arbitr.gov.ua;

- вказувати у процесуальних документах актуальні електронні адреси, в тому числі своїх представників, а також актуальні мобільні номери телефонів та найбільш зручний месенджер;

- подавати окремо оформленими документами заяви (клопотання) з кожного процесуального питання (ст. ст. 169,170 ГПК України).

Звернути увагу суб`єктів, визначених у ч.6 ст.6 ГПК України, на необхідності виконання обов`язку зареєструвати офіційну електронну адресу в ЄСІТС.

Ухвала набрала законної сили 20.03.2024 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/

Суддя Соловей Л.А.

друк.

1- у справу;

2,3- сторонам через "Електронний суд"

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117786184
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —906/305/24

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Соловей Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні