Ухвала
від 14.03.2024 по справі 5017/871/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"14" березня 2024 р.м. Одеса Справа № 5017/871/2012

Господарський суд Одеської області у складі судді Найфлейша В.Д.,

при секретарі судового засідання Липі Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу Чорноморського міського споживчого товариства на дії Чорноморського відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса)

по справі №5017/871/2012

за позовом: Іллічівської міської ради Одеської області (м.Іллічівськ)

до відповідача: Іллічівського міського споживчого товариства Одеської облспоживспілки (м.Іллічівськ)

про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки

Представники сторін:

Представник скаржника - Ричков М.Ю (зал)

Представник ДВС - Пасіков О.М (зал) - Чорноморського відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса)

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господарського суду Одеської області перебувала справа №5017/871/2012 за позовом Іллічівської міської ради Одеської області (м.Іллічівськ) до Іллічівського міського споживчого товариства Одеської облспоживспілки (м.Іллічівськ) про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки.

Рішенням Господарського суду Одеської області від 06.06.2012 по справі №5017/871/2012 позов задоволено; зобов`язано Іллічівське міське споживче товариство Одеської облспоживспілки звільнити самовільно зайняту земельну ділянку загальною площею 72,13 кв.м., що знаходиться за адресою: м.Іллічівськ, вул. Олександрійська, 16-В, Одеської області шляхом знесення самовільно збудованих споруд: 2 кіоски та 2 навіси (під літерами "Б","В","Г","Д" в технічному паспорті); Іллічівському міському споживчому товариству Одеської облспоживспілки повернути самовільно зайняту земельну ділянку загальною площею 72,13 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Іллічівськ, вул. Олександрійська, 16-В, Одеської області, на якій самовільно збудовані 2 навіси та 2 кіоски Іллічівській міській раді Одеської області; стягнуто із Іллічівського міського споживчого товариства Одеської облспоживспілки на користь Іллічівської міської ради Одеської області 1073 грн. судового збору.

22.06.2012 на виконання рішення Господарського суду Одеської області від 06.06.2012 у справі №5017/871/2012 видано відповідні накази.

До суду від Іллічівського міського споживчого товариства Одеської облспоживспілки, назву якого змінено на Чорноморське міське споживче товариство, надійшла скарга, відповідно до якої останній просить суд: визнати протиправними дії старшого державного виконавця Чорноморського відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса) Івасьової О.О.; зобов`язати Чорноморський відділ державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса) закрити виконавче провадження №67802237 та зняти арешт на грошові кошти та на все рухоме та нерухоме майно Чорноморського міського споживчого товариства.

Ухвалою суду від 15.02.2024р., серед іншого, прийнято скаргу Чорноморського міського споживчого товариства на дії Чорноморського відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) по справі №5017/871/2012 до розгляду; призначено скаргу до розгляду в засіданні суду на "27" лютого 2024 р. о 14:45 год.; зобов`язано Чорноморський відділ державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) надати відзив на скаргу.

27.02.2024р. до суду надійшов відзив на позовну заяву (за вх.№8092/24) від Чорноморського відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса), в якому останній, не погоджуючись з доводами позивача, вказує про відсутність сплачених витрат у зв`язку з виконанням виконавчого провадження, і, відповідно, підстав для зняття арешту на грошові кошти та на все рухоме та нерухоме майно .

Ухвалою суду від 27.02.2024р. у зв`язку з неявкою учасників справи в судове засідання, розгляд справи відкладено на 14.03.2024р. о 11:30 год.

В судовому засідання 14.03.2024р. було оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представників сторін, суд зазначив наступне:

22.06.2012 на виконання рішення Господарського суду Одеської області від 06.06.2012 у справі №5017/871/2012 був виданий наказ, на підставі якого Чорноморським відділом ДВС в Одеському районі Одеської області ПМУМЮ (м.Одеса) було відкрито виконавче провадження №51914779 про: зобов`язання Іллічівське міське споживче товариство Одеської облспоживспілки звільнити самовільно зайняту земельну ділянку загальною площею 72,13 кв.м., що знаходиться за адресою: м.Іллічівськ, вул. Олександрійська, 16-В, Одеської області шляхом знесення самовільно збудованих споруд: 2 кіоски та 2 навіси (під літерами "Б","В","Г","Д" в технічному паспорті); Іллічівському міському споживчому товариству Одеської облспоживспілки повернути самовільно зайняту земельну ділянку загальною площею 72,13 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Іллічівськ, вул. Олександрійська, 16-В, Одеської області, на якій самовільно збудовані 2 навіси та 2 кіоски Іллічівській міській раді Одеської області

Постановою від 30.11.2021р. виконавче провадження з примусового виконання наказу по справі №5017/871/2012, виданого 22.06.2012р., було закінчено на підставі п.9 ч.1 ст.39 Закону України «Про виконавче провадження», а саме: через фактичне виконання в повному обсязі рішення згідно з виконавчим документом.

Скаржник, обгрунтовуючи свої вимоги, зазначає, що виконання рішення суду, а саме: знесення самовільно збудованих 2 кіосків та 2 навісів здійснювалося за власні кошти. Натомість, старшим державним виконавцем Чорноморського відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) Івасьовою О.О. 08.12.2021р. було відкрито виконавче провадження №67802237 про стягнення додаткових витрат, пов`язаних з організацією та проведенням забезпечення примусового виконання рішення суду, в розмірі 173 995,76грн. Також, 13.12.2021р. в рамках виконавчого провадження № 67802237 було накладено арешт на грошові кошти та на все рухоме та нерухоме майно Чорноморського міського споживчого товариства.

Чорноморське міське споживче товариство зверталося до виконавчої служби щодо надання договору про застосування спецтехніки для зносу торгових павільйонів, калькуляції виконаних робіт, однак вказані документи не були надані та не були залучені до матеріалів виконавчого провадження.

Крім того, скаржник зауважує, що у постанові від 30.11.2021р. було зазначено про фактичне знесення останнім самовільно збудованих 2 кіосків та 2 навісів, те ж саме передбачено й листом Виконавчого комітету Чорноморської міської ради Одеської області, що є підтвердженням самостійного виконання рішення суду без залучення виконавцем спеціаліста, тому Чорноморське міське споживче товариство стверджує, що виконавче провадження №67802237 про стягнення додаткових витрат, пов`язаних з організацією та проведенням забезпечення примусового виконання рішення суду в розмірі 173995,76грн. було відкрито безпідставно, а тому просить суд визнати протиправними дії старшого державного виконавця Чорноморського відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) Івасьової О.О. та зобов`язати Чорноморський відділ державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) закрити виконавче провадження № 67802237 та зняти арешт на грошові кошти та на все рухоме та нерухоме майно Чорноморського міського споживчого товариства.

У відзиві Чорноморський відділ ДВС в Одеському районі Одеської області ПМУМЮ (м.Одеса) зазначав, що витрати, пов`язані з виконанням виконавчого провадження № 67802237, які підлягають стягненню, сплачені Чорноморським міським споживчим товариством не були, а тому підстави для зняття арешту, передбачені ч.4 ст59 ЗУ "Про виконавче провадження", є відсутніми.

За змістом ст. 343 ГПК України, за результатами розгляду скарги суд постановляє ухвалу. У разі встановлення обґрунтованості скарги суд визнає оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність неправомірними і зобов`язує державного виконавця або іншу посадову особу органу державної виконавчої служби, приватного виконавця усунути порушення (поновити порушене право заявника). Якщо оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність були прийняті або вчинені відповідно до закону, в межах повноважень державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця і право заявника не було порушено, суд постановляє ухвалу про відмову в задоволенні скарги.

Отже, враховуючи те, що матеріали виконавчого провадження не містять належних та допустимих доказів понесених виконавцем витрат, що також підтверджується у наданому Чорноморським відділом ДВС в Одеському районі Одеської області ПМУМЮ (м.Одеса) відзиві, в якому вказано про відсутність розрахункового листа, на підставі якого винесена постанова про стягнення з боржника витрат виконавчого провадження у розмірі 173995,76 грн., договорів про застосування спецтехніки для зносу торгових павільйонів, калькуляцій виконаних робіт, документів, що підтверджують понесені витрати виконавцем, суд приходить до висновку про задоволення скарги Чорноморського міського споживчого товариства на дії Чорноморського відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) в повному обсязі.

Керуючись ч.2 ст.343, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд-

УХВАЛИВ:

1. Скаргу Чорноморського міського споживчого товариства на дії Чорноморського відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) задовольнити в повному обсязі.

2. Визнати протиправними дії старшого державного виконавця Чорноморського відділу державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса) Івасьової О.О.

3. Зобов`язати Чорноморський відділ державної виконавчої служби в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса) закрити виконавче провадження №67802237 та зняти арешт на грошові кошти та на все рухоме та нерухоме майно Чорноморського міського споживчого товариства згідно постанов про арешт майна боржника та про арешт коштів боржника від 13.12.2021р.

Повний текст ухвали складено та підписано 19.03.2024р.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст.235 ГПК України та може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її проголошення (підписання).

Суддя В.Д. Найфлейш

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117787068
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про усунення порушення прав власника

Судовий реєстр по справі —5017/871/2012

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 14.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 01.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петренко Н.Д.

Ухвала від 24.08.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 02.04.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 03.03.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Брагіна Я.В.

Ухвала від 25.12.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Брагіна Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні