Ухвала
від 19.03.2024 по справі 280/2283/24
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ СПРОЩЕНОГО ПОЗОВНОГО ПРОВАДЖЕННЯ В АДМІНІСТРАТИВНІЙ СПРАВІ

19 березня 2024 року Справа № 280/2283/24 м. ЗапоріжжяСуддя Запорізького окружного адміністративного суду Чернова Ж.М. перевіривши матеріали адміністративного позову

за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "СКС-ЕНЕРГО" (69001, м.Запоріжжя, вул.Перемоги, буд.16, код ЄДРПОУ 43289536)

до Головного управління ДПС у Львівській області (79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35, код ЄДРПОУ 43968090),

Державної податкової служби України (04053, м.Київ, Львівська площа, 8, код ЄДРПОУ 43005393)

про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

14 березня 2024 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "СКС-ЕНЕРГО" (далі - позивач) до Головного управління ДПС у Львівській області (далі відповідач 1), Державної податкової служби України (далі відповідач 2), в якому позивач просить суд:

визнати протиправним та скасувати рішення комісії Головного управління ДПС у Львівській області про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №8335169/43289536 від 23.02.2023, яким Товариству з обмеженою відповідальністю «СКС-ЕНЕРГО» було відмовлено у реєстрації податкової накладної №5 від 16.12.2022, та зобов`язати Державну податкову службу України здійснити реєстрацію податкової накладної №5 від 16.12.2022 у Єдиному реєстрі податкових накладних;

стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Львівській області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «СКС-ЕНЕРГО» судові витрати, що складаються із судового збору та витрат на професійну правничу допомогу, які Товариство з обмеженою відповідальністю «СКС-ЕНЕРГО» сплатило або має сплатити у зв`язку з розглядом справи.

Крім того, разом з позовною заявою подано заяву про поновлення строків пропущеного строку позовної давності, в якій позивач просить суд:

вважати поважною причину пропуску строку на звернення до адміністративного суду із позовними вимогами про визнання протиправним та скасування рішення комісії Головного управління ДПС у Львівській області про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №8335169/43289536 від 23.02.2023 про відмову у реєстрації податкової накладної №5 від 16.12.2022; зобов`язання ДПС України вчинити певні дії;

поновити ТОВ «СКС-ЕНЕРГО» пропущений процесуальний строк, встановлений процесуальним законодавством, для звернення до суду із позовними вимогами про визнання протиправним та скасування рішення комісії Головного управління ДПС у Львівській області про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №8335169/43289536 від 23.02.2023 про відмову у реєстрації податкової накладної №5 від 16.12.2022; зобов`язання ДПС України вчинити певні дії.

Вирішуючи питання про поновлення строку звернення до суду, суд зазначає наступне.

Позивач зазначає, що директор, відповідно до наказу (розпорядження) №4-К від 29.08.2022 «Про прийняття на роботу», має тривалість робочого тижня 10 год, тобто 2 год/день. Поміж іншого, на підприємстві відсутні бухгалтер та юрист, що підтверджується відповідно до штатного розкладу позивача, затвердженого наказом №03-Ш від 01.11.2021. Крім того, зважаючи на постійні загрози ракетних обстрілів та знищення об`єктів цивільної інфраструктури, з метою забезпечення безпеки працівникам підприємства директор підприємства, відповідно до наказу №5-КВ від 09.09.2022 «Про запровадження дистанційної роботи», здійснював свою роботу дистанційно за межами м. Запоріжжя та Запорізької області, що зумовлювало певні труднощі у виготовленні копій документів, та відповідно дотримання строків звернення до суду. У зв`язку з обмеженням робочого часу та періодичною відсутністю у м. Запоріжжя директором було здійснено пошук адвоката у термін більш тривалий, ніж передбачено чинним законодавством для оцінки можливості та підстав для підготовки документів для звернення до суду. Поміж іншого позивач зазначає, що у зв`язку із тим, що контрагентом-покупцем позивача (ТОВ «УСЕП-СЕРВІС») було здійснено повернення товару відповідно до повернення постачальнику №1 від 16.03.2023 на суму 2 547 926,36 грн, що відображено у картці рахунку 361 за грудень 2022 березень 2023, позивач повинен зареєструвати розрахунок коригування до податкової накладної №5 від 16.12.2022 щоб привести у відповідність дані бухгалтерського та податкового обліку, щоб дані Єдиного реєстру податкових накладних не мали різниці між обсягом придбання товару та обсягом його постачання та, у тому числі, щоб повернути свій реєстраційний ліміт у розмірі 424 654,39 грн. Вказує, що , позбавлення позивача права на доступ до правосуддя призведе до понесення ним збитків у розмірі 424 654,39 грн, що є для нього значною сумою.

Судом береться до уваги правова позиція Верховного Суду у справі №500/1912/22 (адміністративне провадження № К/990/20688/22), викладена у постанові від 29.09.2022, відповідно до якої суворе застосування адміністративними судами під час воєнного стану процесуальних строків стосовно звернення до суду із позовними заявами, апеляційними і касаційними скаргами, іншими процесуальними документами може мати ознаки невиправданого обмеження доступу до суду. Так, поновленню підлягають лише порушені з поважних причин процесуальні строки, встановлені законом. У свою чергу, поважною може бути визнано причину, яка носить об`єктивний характер, та з обставин незалежних від сторони унеможливила звернення до суду з адміністративним позовом.

Поряд з цим, слід зауважити, що питання стосовно доступу особи до правосуддя неодноразово було предметом судового розгляду Європейського суду з прав людини.

Відповідно до вимог статті 6 КАС України - суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського Суду з прав людини.

Так, Європейський суд з прав людини в Рішенні від 19 червня 2001 року у справі «Креуз проти Польщі» констатував, що право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави. Разом з тим, такі обмеження не повинні впливати на доступ до суду чи ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди суті цього права, та мають переслідувати законну мету. Проявом цього права є забезпечення для кожної особи можливості звернутися до суду.

У рішенні по справі «Мірагаль Есколано та інші проти Іспанії» від 13 січня 2000 року та в рішенні по справі «Перес де Рада Каваніллес проти Іспанії» від 28 жовтня 1998 року Європейський Суд з прав людини вказав, що надто суворе тлумачення внутрішніми судами процесуальної норми позбавило заявників права доступу до суду і завадило розгляду їхніх позовних вимог. Це визнане порушенням п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У справі «Іліан проти Туреччини» Європейський суд з прав людини зазначив, що правило встановлення обмежень доступу до суду у зв`язку з пропуском строку звернення повинно застосовуватися з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру; перевіряючи його виконання слід звертати увагу на обставини справи.

З огляду на викладене, з метою запобігання обмеження прав позивача на доступ до правосуддя, суд вважає за необхідне визнати причину пропуску строку звернення до адміністративного суду поважною та поновити позивачу пропущений з поважних причин строк звернення до адміністративного суду з даною позовною заявою.

Спір виник із публічно-правових відносин, у яких відповідачі є суб`єктом владних повноважень.

Зазначений спір згідно зі статтею 19 КАС України належить до юрисдикції адміністративних судів та має розглядатись у порядку адміністративного судочинства і відповідно до ч. 2ст. 20 КАС України підсудний окружним адміністративним судам.

Позовна заява подана з додержанням вимог статей 160-161 КАС України, підстав для повернення позовної заяви, відмови у відкритті провадження чи передачі за підсудністю не встановлено, у зв`язку з чим провадження у справі підлягає відкриттю.

Відповідно до вимог статей 12, 257, 259 КАС України дана позовна заява підпадає під розгляд в порядку спрощеного позовного провадження.

У зв`язку із викладеним, суд уважає можливим призначити справу до судового розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 122, 171, 173, 180, 241, 248 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Визнати поважними причини пропуску Товариством з обмеженою відповідальністю "СКС-ЕНЕРГО" строку звернення до суду із вказаним позовом. Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю "СКС-ЕНЕРГО" строк звернення до адміністративного суду із позовом.

Відкрити спрощене позовне провадження в адміністративній справі №280/2283/24 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СКС-ЕНЕРГО" до Головного управління ДПС у Львівській області, Державної податкової служби України про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії.

Справа буде розглянута протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Справа розглядатиметься одноособово суддею Черновою Жанною Миколаївною в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення та виклику сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Роз`яснити сторонам право на звернення до суду з клопотанням про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, відповідно до приписів статті 262 КАС України.

Запропонувати:

відповідачам протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив/відзиви та документи на його обґрунтування, з урахуванням вимог статті 162 КАС України;

позивачу - протягом 5-ти днів від дня отримання від відповідача відзиву/відзивів, подати письмову відповідь на відзив/відзиви, в якій викласти свої пояснення, міркування та аргументи щодо наведених відповідачами у відзиві заперечень та мотиви їх визнання або відхилення, з урахуванням правил, встановлених частинами другою - четвертою статті 162 КАС України;

відповідачам - протягом 5-ти днів від дня одержання від позивача відповіді на відзив/відзиви подати заперечення щодо пояснень, міркувань та аргументів щодо наведених позивачем у відповіді на відзив, з урахуванням правил, встановлених частинами другою - четвертою статті 162 КАС України.

Роз`яснити відповідачу, що неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі до відома.

Адреса веб-сторінки за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається http://adm.zp.court.gov.ua/sud0870/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту підписання.

Суддя Ж.М. Чернова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117794004
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо реалізації податкового контролю

Судовий реєстр по справі —280/2283/24

Ухвала від 12.09.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

Рішення від 14.05.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Ухвала від 18.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Ухвала від 18.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Ухвала від 19.03.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні