Ухвала
від 18.04.2024 по справі 280/2283/24
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

УХВАЛА

З ПИТАНЬ ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РОЗГЛЯДУ

18 квітня 2024 року Справа № 280/2283/24 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Чернової Ж.М. розглянувши в порядку письмового провадження заяву представника Головного управління ДПС у Львівській області про залишення позовної заяви без розгляду у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СКС-ЕНЕРГО" до Головного управління ДПС у Львівській області, Державної податкової служби України про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

14 березня 2024 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "СКС-ЕНЕРГО" (далі - позивач) до Головного управління ДПС у Львівській області (далі відповідач 1), Державної податкової служби України (далі відповідач 2), в якому позивач просить суд:

визнати протиправним та скасувати рішення комісії Головного управління ДПС у Львівській області про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних №8335169/43289536 від 23.02.2023, яким Товариству з обмеженою відповідальністю «СКС-ЕНЕРГО» було відмовлено у реєстрації податкової накладної №5 від 16.12.2022, та зобов`язати Державну податкову службу України здійснити реєстрацію податкової накладної №5 від 16.12.2022 у Єдиному реєстрі податкових накладних;

стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДПС у Львівській області на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «СКС-ЕНЕРГО» судові витрати, що складаються із судового збору та витрат на професійну правничу допомогу, які Товариство з обмеженою відповідальністю «СКС-ЕНЕРГО» сплатило або має сплатити у зв`язку з розглядом справи.

Ухвалою суду 19 березня 2024 року визнано поважними причини пропуску Товариством з обмеженою відповідальністю "СКС-ЕНЕРГО" строку звернення до суду із вказаним позовом. Поновлено Товариству з обмеженою відповідальністю "СКС-ЕНЕРГО" строк звернення до адміністративного суду із позовом. Відкрито спрощене позовне провадження в адміністративній справі №280/2283/24 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СКС-ЕНЕРГО" до Головного управління ДПС у Львівській області, Державної податкової служби України про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії.

Від представника Головного управління ДПС у Львівській області до суду надійшла заява про залишення позовної заяви без розгляду, в якому представник відповідача 1 просить залишити без позов без розгляду, у зв`язку із пропуском позивачем строку звернення до суду. Так, у зазначеній заяві зазначено про те, що позивачем було в адміністративному порядку оскаржено рішення №8335169/43289536 від 24.02.2023, а рішенням від 15.03.2023 позивачу було відмовлено у задоволенні його скарги. Таким чином, представник відповідача 1 вважає, що строк звернення до суду сплив 14.06.2023. Просить залишити позовну заяву без розгляду.

У зв`язку з перебуванням судді Чернової Ж.М. у відпустці,заява про залишення позовної заяви без розгляду вирішуєтьсяу перший робочий день.

Суд, дослідивши матеріали адміністративної справи, розглянувши подану заяву, дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення поданої заяви, з огляду на наступне.

Відповідно до п.8 ч.1ст.240 КАС України, суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо: з підстав, визначених частинами третьою та четвертоюстатті 123 цього Кодексу.

Згідно ч.3 та 4ст.123 КАС України, якщо факт пропуску позивачем строку звернення до адміністративного суду буде виявлено судом після відкриття провадження в адміністративній справі і позивач не заявить про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані ним у заяві, будуть визнані судом неповажними, суд залишає позовну заяву без розгляду.

Якщо після відкриття провадження у справі суд дійде висновку, що викладений в ухвалі про відкриття провадження у справі висновок суду про визнання поважними причин пропуску строку звернення до адміністративного суду був передчасним, і суд не знайде інших підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними, суд залишає позовну заяву без розгляду.

Відповідно до ч.4ст.122 КАС України, якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору і позивач скористався цим порядком, або законом визначена обов`язковість досудового порядку вирішення спору, то для звернення до адміністративного суду встановлюється тримісячний строк, який обчислюється з дня вручення позивачу рішення за результатами розгляду його скарги на рішення, дії або бездіяльність суб`єкта владних повноважень.

Так, судом установлено, що дійсно позивач скористався правом на адміністративне оскарження рішення №8335169/43289536 від 24.02.2023, а рішенням від 15.03.2023 у задоволенні скарги відмовлено.

В свою чергу, позивач з позовною заявою звернувся до суду лише 13.03.2024 (дата подання позовної заяви через систему«Електронний суд»), що свідчить про пропуск строку звернення до суду.

Разом з тим, суд зазначає, що пунктом 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободпередбачено, що кожен має право на розгляд його справи судом. Так, Європейський суд з прав людини, в рішенніІліан проти Туреччини, зазначив, що правило встановлення обмежень доступу до суду у зв`язку з пропуском строку звернення повинно застосовуватися з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру; перевіряючи його виконання слід звертати увагу на обставини справи.

Суд зазначає, що підприємство - позивач знаходиться на території міста Запоріжжя Запорізької області, яке постійно страждає від ракетних обстрілів з боку російської федерації.

Безумовно у таких умовах підприємство не має можливості належним чином та у повному обсязі здійснювати господарську діяльність, у тому числі своєчасно вирішувати всі питання пов`язанні із господарською діяльністю підприємства.

Також, судом були враховані пояснення представника позивача, викладені у заяві про поновлення строку звернення до суду.

Враховуючи зазначені обставини, суд дійшов висновку, що строк звернення до суду пропущено з поважних причин, а відповідно наявні підстави для його поновлення та ухвалою суду 19 березня 2024 року було визнано поважними причини пропуску Товариством з обмеженою відповідальністю "СКС-ЕНЕРГО" строку звернення до суду із вказаним позовом. Поновлено Товариству з обмеженою відповідальністю "СКС-ЕНЕРГО" строк звернення до адміністративного суду із позовом.

В свою чергу, заява представника Головного управління ДПС у Львівській області про залишення позовної заяви без розгляду задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст.122,240,241,248,256 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви представника Головного управління ДПС у Львівській області про залишення позовної заяви без розглядувідмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Ж.М. Чернова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118490067
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо реалізації податкового контролю

Судовий реєстр по справі —280/2283/24

Ухвала від 12.09.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

Рішення від 14.05.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Ухвала від 18.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Ухвала від 18.04.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

Ухвала від 19.03.2024

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні