Рішення
від 19.03.2024 по справі 754/3821/24
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2-о/754/186/24

Справа №754/3821/24

РІШЕННЯ

Іменем України

19 березня 2024 року Деснянський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді - Таран Н.Г.,

присяжних - Диптан О.В., Скиба К.В.,

за участі: секретаря судового засідання - Довгань Г.А.,

прокурора - Погоріла І.О.,

представника заявника лікаря - психіатра - ОСОБА_3,

адвоката - Циба Д.М.,

особи, відносно якої вирішується питання - ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи - ОСОБА_2 ,

розглянувши в порядку окремого провадження в приміщенні суду цивільну справу за заявою Комунального некомерційного підприємства «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про госпіталізацію ОСОБА_1 у КНП «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» у примусовому порядку, -

В С Т А Н О В И В:

До Деснянського районного суду міста Києва звернулася керівник Комунального некомерційного підприємства «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про госпіталізацію ОСОБА_1 у КНП «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» у примусовому порядку.

В обґрунтування заяви зазначено, що до Комунального некомерційного підприємства «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» 16.03.2024 року бригадою екстреної медичної допомоги була доставлена ОСОБА_1 у зв`язку з неадекватною, агресивною поведінкою: відкривала в квартирі доньки газ в духовці, кидалась на доньку з 5-місячною дитиною на руках, намагалась відібрати дитину, облила брата окропом. Зі слів хворої вперше захворіла в 19 років, коли зявився страх переслідування, пригнічений емоційний стан. З анамнезу відомо, що ще в дитинстві були психічні проблеми у вигляді страхів. Зверталась в ОПС «щось вживала». Появу психічного захворювання повязує з постійними стресами через одруження, намаганням підлаштуватись під стандарти чоловіка. Хвороба набула психопатоподібного характеру з 2000 року, у клініці зявилась галюцинаторно- параноїдна симптоматика: чула «голоси», «відчувала» що її прослуховують, звинувачувала у шпигунстві колег по роботі. З цього часу перебуває на диспансерному обліку. Неодноразово через загострення симптоматики, лікувалась у КМКПНЛ №1, КМПКНЛ №2, останній раз в 2019 році з діагнозом F20.0 У стані загострення стає агресивною: неодноразово конфліктувала з сусідкою, звинувачуючи ту у «споюванні» чоловіка; брехливою: зі слів хворої, дисимілювала симптоматику, щоб швидше виписатись з лікарні, зокрема скривала, що чула «голоси», які закликали податись у монастир, щоб постригтися у монахині. У якості фармакологічного лікування отримувала кветіксол, галоперідол, деканат, раз на місяць робить ін`єкцію модітену депо. 17.03.2024 року о 9 годині 10 хвилин оглянута комісією лікарів - психіатрів у складі завідувача відділення ОСОБА_5, лікаря-психіатра ОСОБА_3, лікаря - психіатра ОСОБА_4, у зв`язку з відмовою від стаціонарного лікування. Згідно заключення ЛКК комісія дійшла висновку, що пацієнтка ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає на психічний розлад у вигляді: «Шизофренія, параноїдна форма, безперервний перебіг. Виражений психопатоподібний тип дефекту. Параноїдний синдром. F20.0» У зв`язку з категоричною відмовою пацієнтки від стаціонарного лікування, враховуючи те, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , своєю поведінкою чинить дії, що являють собою безпосередню небезпеку для себе та оточуючих, потребує госпіталізації до КНП «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» у м. Києві в примусовому порядку.

Ухвалою Деснянського районного суду від 18.03.2024 року провадження у справі відкрито та призначено до судового розгляду у порядку окремого провадження.

В судовому засіданні, лікар-психіатр ОСОБА_3 підтримав у повному обсязі викладені в заяві вимоги, в обґрунтування яких зазначив, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 має погіршення психічного стану, агресивну поведінку, обумовлену параноїдною симптоматикою у зв`язку з чим, потребує нагляду лікарів.

Прокурор в судовому засіданні подану заяву просила задовольнити, вказала, що за наявними матеріалами, долученими до заяви підтверджується необхідність госпіталізації ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 до психіатричного закладу у примусовому порядку, що відповідає вимогам Закону України «Про психіатричну допомогу».

Особа, щодо якої розглядається питання про примусову госпіталізацію ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 на запитання суду зазначала, що заперечує категорично лікуватись, що її оговорює донька, взагалі вона повністю здорова.

Адвокат особи, відносно якої вирішується питання про примусову госпіталізацію щодо примусової госпіталізації не заперечував, вказавши, що матеріалами справи доведено підстави для необхідності лікування особи, що буде сприяти покращенню її стану здоровя.

Заінтересована особа, просила суд задовільнити клопотання лікаря, оскільки мати відмовляється добровільно лікуватись, а стан її здоровя стрімко погіршується.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши думки та пояснення учасників процесу, суд вважає, що заява підлягає задоволенню за наступних підстав.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу», особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Судом встановлено, 17.03.2024 року о 9 годині 10 хвилин оглянута комісією лікарів - психіатрів у складі завідувача відділення ОСОБА_5, лікаря-психіатра ОСОБА_3, лікаря - психіатра ОСОБА_4, у зв`язку з відмовою від стаціонарного лікування.

Згідно заключення ЛКК комісія дійшла висновку, що пацієнтка ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає на психічний розлад у вигляді: «Шизофренія, параноїдна форма, безперервний перебіг. Виражений психопатоподібний тип дефекту. Параноїдний синдром. F20.0»

Відповідно до ч. 6 ст. 284 Цивільного кодексу України, надання фізичній особі психіатричної допомоги здійснюється відповідно до закону.

Частиною 2 ст. 27 Закону України «Про психіатричну допомогу» передбачено, що виключно компетенцією лікаря-психіатра або комісії лікарів-психіатрів є встановлення діагнозу психічного розладу, прийняття рішення про необхідність надання психіатричної допомоги в примусовому порядку або надання висновку для розгляду питання, пов`язаного з наданням психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Згідно з ст. 16 Закону України «Про психіатричну допомогу», особа, яку було госпіталізовано до психіатричного закладу за рішенням лікаря-психіатра на підставах, передбачених статтею 14 цього Закону, підлягає обов`язковому протягом 24 годин з часу госпіталізації огляду комісією лікарів-психіатрів психіатричного закладу для прийняття рішення про доцільність госпіталізації. У випадку, коли госпіталізація визнається недоцільною і особа не висловлює бажання залишитися в психіатричному закладі, ця особа підлягає негайній виписці. У випадках, коли госпіталізація особи до психіатричного закладу в примусовому порядку визнається доцільною, представник психіатричного закладу, в якому перебуває особа, протягом 24 годин направляє до суду за місцем знаходження психіатричного закладу заяву про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку на підставах, передбачених статтею 14 цього Закону. До заяви, в якій повинні бути викладені підстави госпіталізації особи до психіатричного закладу в примусовому порядку, передбачені статтею 14 цього Закону, додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність такої госпіталізації.

Висновком комісії лікарів - психіатрів від 17.03.2024 року у складі завідувача відділення ОСОБА_5, лікаря-психіатра ОСОБА_3, лікаря - психіатра ОСОБА_4, у зв`язку з відмовою від стаціонарного лікування ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , своєю поведінкою чинить дії, що являють собою безпосередню небезпеку для себе та оточуючих, потребує госпіталізації до КНП «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» у м. Києві в примусовому порядку.

Згідно Рішення Конституційного Суду України від 01.06.2016 № 2-рп/2016, судовий контроль за госпіталізацією недієздатної особи до психіатричного закладу в порядку, передбаченому статтею 13 Закону України «Про психіатричну допомогу», є необхідною гарантією захисту прав і свобод, закріплених, зокрема, статтями 29, 55 Основного Закону України. Суд після незалежного і неупередженого розгляду питання щодо госпіталізації недієздатної особи до психіатричного закладу має ухвалити рішення стосовно правомірності обмеження конституційного права такої особи на свободу та особисту недоторканість.

Статтею 5 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод визначено право людини на свободу, однак п. "е" цієї статті передбачає затримання психічнохворих, зокрема для надання необхідної їм допомоги.

Враховуючи, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 виявляє ознаки психічного розладу, суд вважає за необхідне госпіталізувати її в психіатричний заклад в примусовому порядку, оскільки вбачаються підстави, передбачені ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу» для її госпіталізації до психіатричного закладу без усвідомленої згоди.

Керуючись ст. 2, 19, 259, 265, 270, 352, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

заяву Комунального некомерційного підприємства «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про госпіталізацію ОСОБА_1 у КНП «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» у примусовому порядку - задовольнити.

Надати дозвіл на примусову госпіталізацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до Комунального некомерційного підприємства «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) .

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи, віднести на рахунок держави.

Рішення суду допустити до негайного виконання.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Оскарження рішення суду не зупиняє його виконання.

Повне найменування учасників справи:

заявник - Комунального некомерційного підприємства «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), код ЄДРПОУ 01993992, юридична адреса: 02192, м. Київ, вул. Миропільська, 8;

особа, відносно якої вирішується питання - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована: АДРЕСА_1 ;

Повний текст рішення складено 21.03.2024 року.

Суддя Н.Г.Таран

Присяжні О.В.Диптан

К.В.Скиба

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117800152
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію ОСОБА_1 у КНП «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» у примусовому порядку

Судовий реєстр по справі —754/3821/24

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Таран Н. Г.

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Таран Н. Г.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Таран Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні