Ухвала
від 20.03.2024 по справі 388/527/24
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 388/527/24

УХВАЛА

Іменем України

"20" березня 2024 р. м. Долинська

Суддя Долинського районного суду Кіровоградської області Баранський Д.М., отримавши адміністративний позов ОСОБА_1 до поліцейського СРПП відділення поліції № 1 (м.Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області Колісника Дмитра Олеговича, Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Кропивницьке районне управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення,

ВСТАНОВИВ:

У березні 2024 року ОСОБА_1 звернулась до суду з цим позовом до поліцейського СРПП відділення поліції № 1 (м.Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області Колісника Д.О., Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Кропивницьке районне управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення.

У позові, позивач ОСОБА_1 просить поновити їй строк звернення до суду з цим позовом, посилаючись на те, що постанову про адміністративне правопорушення від 24 липня 2022 року ніхто їй не вручав та не проголошував її зміст, засобами поштового зв`язку не надсилалась. Про існування вищезазначеної постанови дізналась лише 19 лютого 2024 року у Долинському відділі державної виконавчої служби у Кропивницькому районі Кіровоградської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса). До цієї дати постанову не отримувала, у зв`язку з цим не мала можливості звернутись з позовом до суду.

Зміст адміністративного позову також містить дані, що 24 липня 2022 року ОСОБА_1 визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі 850 гривень.

Зважаючи, що матеріали справи на цьому етапі судового провадження не містять будь-якої іншої інформації щодо дати отримання позивачем спірної постанови у справі про адміністративне правопорушення, відповідно її доводи щодо поважності пропуску строку звернення до суду та його поновлення є обґрунтованими.

Окремо слід зазначити, що положення ч. 4 ст. 123 КАС України передбачають, якщо після відкриття провадження у справі суд дійде висновку, що викладений в ухвалі про відкриття провадження у справі висновок суду про визнання поважними причин пропуску строку звернення до адміністративного суду був передчасним, і суд не знайде інших підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними, суд залишає позовну заяву без розгляду.

Справа підсудна місцевому Долинському районному суду Кіровоградської області.

Позовна заява подана й оформлена у порядку, передбаченому ст. ст. 160, 161 КАС України.

Немає підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду та відмови у відкритті провадження у справі.

Згідно з ч. 2 ст. 12 КАС Україниспрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до п. 3 ч. 6 ст. 17 КАС Українисправа може бути віднесена до справ незначної складності.

З урахуванням положень ч. 7 ст. 260 КАС Українисправа може бути розглянута в порядку спрощеного позовного провадження.

Крім того, позивач у позові просить звільнити (розстрочити або відстрочити) її від сплати судового збору, посилаючись на те, що наразі вона перебуває у скрутному матеріальному становищі, оскільки отримує мізерну пенсію та інших доходів не має, та в силу свого тяжкого матеріального стану не може оплатити судовий збір.

Відповідно до ч.1 ст.133 Кодексу адміністративного судочинства Українисуд,враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Згідно із ч. ч. 1, 2 ст.8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення по справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

З урахуванням вищезазначеного, дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача та звільнити її від сплати судового збору за подання даного позову.

На підставі викладеного, керуючись ст.8 Закону України «Про судовий збір», ст. ст. 12, 133, 160-161, 260, 262 КАС України,

ПОСТАНОВИВ:

Визнати поважною причину пропуску ОСОБА_1 строку звернення до суду з цим позовом та поновити такий строк.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання до суду адміністративного позову до поліцейського СРПП відділення поліції № 1 (м.Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області Колісника Дмитра Олеговича, Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Кропивницьке районне управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення.

Прийняти адміністративний позов до розгляду та відкрити спрощене позовне провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до поліцейського СРПП відділення поліції № 1 (м.Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області Колісника Дмитра Олеговича, Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Кропивницьке районне управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення.

Справа в порядку спрощеного позовного провадження буде розглядатись суддею Баранським Д.М., без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Відповідач протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття спрощеного позовного провадження у справі, має право подати обґрунтовані письмові заперечення проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження або письмовий відзив разом з доказами, що обґрунтовують доводи його заперечень, який повинен відповідати положенням ст. 162 КАС України.

Роз`яснити відповідачу, що копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Позивач протягом п`яти днів з дня отримання відзиву має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідач - заперечення, що повинні відповідати чч. 2-4 ст. 162 КАС України.

Роз`яснити, що обґрунтоване клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін, відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву. За відсутності клопотань будь-якої зі сторін справа буде розглянута в порядку спрощеного позовного провадження без їх повідомлення, за наявними у справі матеріалами.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Встановити третій особі 5-денний строк з дня отримання позову з додатками або відзиву на подання заперечень, копія яких одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Копію ухвали направити учасникам справи рекомендованою кореспонденцією із зворотною розпискою за вказаними адресами, а відповідачу (третій особі) також копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Ввеб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: https://court.gov.ua/sud1106/.

Апеляційна скарга подається до Третього апеляційного адміністративного суду у частині недотримання правил підсудності протягом п`ятнадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:Д. М. Баранський

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117800877
СудочинствоАдміністративне
Сутьнакладення адміністративного стягнення

Судовий реєстр по справі —388/527/24

Рішення від 10.04.2024

Адміністративне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Ухвала від 20.03.2024

Адміністративне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні