Ухвала
від 21.03.2024 по справі 394/4/24
НОВОАРХАНГЕЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У к р а ї н а

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

26100, смт. Новоархангельськ Кіровоградської області, вул. Слави, 26, тел. 2-10-45, E-mail: inbox@na.kr.court.gov.ua

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

21.03.2024 2/394/128/24

394/4/24

У Х В А Л А

п р о в і д к л а д е н н я п і д г о т о в ч о г о с у д о в о г о

з а с і д а н н я т а в и т р е б у в а н н я д о к а з і в

21 березня 2024 року Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

в складі головуючого: судді - Запорожець О.М.

при секретарі: Лясковській О.М.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в смт Новоархангельськ клопотання представника відповідачки про витребування доказів по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Новоархангельської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області, ОСОБА_3 про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Новоархангельського районного суду Кіровоградської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Новоархангельської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області, ОСОБА_3 про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

Підготовче судове засідання було відкладено на 21 березня 2024 року.

21 березня 2024 року до початку підготовчого судового засідання, через канцелярію суду представник відповідачки подала суду клопотання про витребування інформації по справі та відкладення підготовчого судового засідання.

Представник позивача телефонограмою просила розглядати клопотання про витребування інформації подане представником відповідачки за її відсутності та відсутності позивача. Питання про її витребування віднесла на розсуд суду.

Представник третьої особи органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Новоархангельської селищної ради надав суду клопотання в якому просив проводити підготовче судове засідання за його відсутності.

Інші учасники в судове засідання не з`явились.

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування підготовчого судового засідання не здійснювалось.

На думку суду неявка учасників в підготовче судове засідання не є перепоною для розгляду судом процедурних питань, які виникають під час підготовки справи для проведення судового засідання.

Суд зважуєнате,щометоюпроведенняпідготовчогосудовогозасіданняєвиконання завдань та основних засад цивільного судочинства.

Дослідивши клопотання та матеріали цивільної справи в сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Так, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі (частини 1 та 2 ст. 2 ЦПК України).

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків (частини 1 та 2 ст. 2 ЦПК України).

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

В ч. 1 ст. 83 ЦПК України наголошується, що сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Відповідно доч.1ст.84ЦПК України,якою передбачено,що у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинахдругійтатретійстатті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Заявлене перед судом клопотання відповідає положенням ч. 2 ст. 84 ЦПК України.

В розумінні п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом;

Це один із принципів змагальності, який вказує на те, що суд не повинен займати пасивної позиції, а навпаки сприяти всебічному і повному з`ясуванню обставин справи.

В розумінні пунктів 7, 10, 19 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд: з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше; вирішує заяви та клопотання учасників справи; здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

З огляду на викладене суд з метою повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин цивільної справи діючи виключно з дотриманням завдань та основних засад (принципів) цивільного процесу приходить до обґрунтованого та виваженого висновку про витребування інформації зазначеної в клопотанні, яка може бути доказом у даній справі у органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Новоархангельської селищної ради.

Оскільки на витребування судом інформації потрібен певний час суд вважає за доцільне відкласти підготовче судове засідання.

На підставі викладеного, керуючисьст. ст. 2, 197, 198, 199, 258, 259, 260 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Відкласти підготовче судове засідання у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи,які незаявляють самостійнихвимог напредмет спору орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Новоархангельської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області, на 09.00год.10квітня 2024року з підстав викладених у мотивувальні частині даної ухвали.

Зобов`язати орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Новоархангельської селищної ради надати суду інформацію:

- Чи були виявлені порушення щодо розпорядження та використання майна неповнолітнього ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_3 , а саме земельної ділянки площею 5, 9662 га за період оренди її ОСОБА_2 з 2016 по 2024 роки.

- Чи надходили до органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Новоархангельської селищної ради за період з 2016 року по 2024 рік заяви фізичних чи юридичних осіб щодо використання коштів (орендної плати за земельну ділянку) ОСОБА_3 не за цільовим призначенням, а саме:не вінтересах неповнолітнього ОСОБА_1 .

В підготовче судове засідання викликати учасників цивільного провадження та провести його в спеціально обладнаному приміщенні Новоархангельського районного суду Кіровоградської області.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному вебпорталі «Судова влада України» за веб - адресою: https://court.gov.ua/sud1114/.

Ухвала самостійному оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя:

СудНовоархангельський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117800934
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —394/4/24

Рішення від 05.06.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Рішення від 05.06.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні