Ухвала
від 20.03.2024 по справі 636/3774/21
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 636/3774/21 Провадження 2/636/340/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.03.2024 місто Чугуїв

Чугуївський міський суд Харківської області у складі:

головуючої судді Золотоверхої О.О.,

за участі секретаря судового засідання Караулової О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Чугуєві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Новопокровської селищної ради Чугуївського району Харківської області, про встановлення факту родинних відносин, визнання права власності в порядку спадкування за законом та скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Чугуївського міського суду Харківської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Новопокровської селищної ради Чугуївського району Харківської області, про встановлення факту родинних відносин, визнання права власності в порядку спадкування за законом та скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Представник позивача надала заяву, в якій просила витребувати у приватного нотаріуса Юрченко Олени Миколаївни інформацію щодо спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , та за наявності - копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 .

Дослідивши матеріали, судом встановлено наступне.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Згідно листа з Чугуївської державної нотаріальної контори після її смерті приватним нотаріусом Чугуївського РНО Юрченко О.М. заведено спадкову справу.

Відповідно до ст.ст. 1216, 1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Зі змісту ст.ст. 1219, 1282 ЦК України слідує, що в разі смерті фізичної особи, боржника за зобов`язальними правовідносинами, що допускають правонаступництво в порядку спадкування, обов`язки померлої особи (боржника) за загальним правилом переходять до іншої особи її спадкоємця, тобто відбувається передбачена законом заміна боржника в зобов`язанні.

Згідно з ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Частиною 1 статті 76 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Частинами 1, 2 ст. 77 ЦПК України установлено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Ураховуючи, що інформація, яку просить витребувати представник позивача має значення для справи, не може бути надана їй особисто, тому клопотання підлягає задоволенню.

Згідност. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Керуючись ст.ст.76, 77, 84, 116-118, 260, 353 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву представника позивача про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у приватного нотаріуса Чугуївського районного нотаріального округу Юрченко Олени Миколаївни інформацію щодо наявності спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , а в разі наявності такої - копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Копію ухвали направити приватному нотаріусу Юрченко О.М. для виконання в частині витребування доказів.

Ухвала оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Суддя О.О. Золотоверха

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117809429
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин, визнання права власності в порядку спадкування за законом та скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —636/3774/21

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Золотоверха О. О.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Золотоверха О. О.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Золотоверха О. О.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Золотоверха О. О.

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Золотоверха О. О.

Ухвала від 20.08.2021

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Золотоверха О. О.

Ухвала від 20.08.2021

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Золотоверха О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні