Ухвала
від 20.03.2024 по справі 142/43/22
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальнийномер 142/43/22

Номер провадження 2-і/142/2/24

У Х В А Л А

20 березня 2024 року смт. Піщанка

Суддя Піщанського районного суду Вінницької област Гринишина А.А., отримавши клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Піщанської селищної ради, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, та додані до неї матеріали-

В С Т А Н О В И Л А:

20 березня 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду із клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна. Свої вимоги обґрунтував тим, що рішенням Піщанського районного суду Вінницької області від 01.07.2022 року його сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатним, та його опікуном призначено його, ОСОБА_1 . Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною встановлено до 02.08.2024 року. Зазначає, що його син ОСОБА_2 є особою з інвалідністю I-А групи безтерміново, згідно із висновком судово-психіатричного експерта №85 від 07 квітня 2022 року він страждає хронічним психічним захворюванням у формі важкої розумової відсталості, за своїм психічним станом не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує опіки, на даний час продовжує хворіти, у зв`язку з цим просив продовжити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Заява з додержанням вимог ст.ст. 175, 177, ч.ч. 7, 8 ст. 300 ЦПК України. Підстави, визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України справа розглядається в порядку окремого провадження. Відповідно до ч. 4 ст. 293 ЦПК у випадках, встановлених пунктами 1, 3, 4, 9, 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно з ч. 9 ст. 300 ЦПК України суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленомустаттею 299 цього Кодексу. У відповідності до ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Положеннями п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» визначено, що право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Статтею 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено, що безоплатна вторинна правова допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Враховуючи, що особа, стосовно якої ставиться питання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, не залучила адвоката, а участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, є обов`язковою, приходжу до висновку про необхідність залучення адвоката через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Беручи до уваги, що справа підсудна Піщанському районному суду Вінницької області, враховуючи, що відсутні підстави для залишення клопотання без руху, повернення клопотання чи відмови у відкритті провадження, вбачаю підстави для прийняття клопотання до розгляду та відкриття провадження у справі.

Питання щодо визначення фактичної можливості особи, щодо якої розглядається справа про продовження строку дії рашення про визнання її недієздатною, з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи, судом буде вирішено в судовому засіданні.

Відповідно до ч. 4 ст. 293 ЦПК України розгляд даної справи буде проводитися судом у складі одного судді і двох присяжних.

Керуючись ст.ст. 105, 252, 293, 298, 299, 300 ЦПК України, суддя

УХВАЛИЛА:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Піщанської селищної ради, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Розгляд справи провести в порядку окремого провадження.

Призначити судове засідання на 13 годину 00 хвилин 10 квітня 2024 року.

Направити заінтересованій особі копію клопотання з копіями доданих до неї документів.

Доручити Томашпільському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає в АДРЕСА_1 , у цивільній справі за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Піщанської селищної ради, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Томашпільському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечити прибуття адвоката для участі в судовому засіданні призначеному на 13 годину 00 хвилин 10 квітня 2024 року, до Піщанського районного суду Вінницької області (смт. Піщанка вул. Вишнева, 5), для участі у розгляді цивільної справи за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Піщанської селищної ради, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Копію ухвали направити до Томашпільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (площа Тараса Шевченка, 6, смт Томашпіль, Вінницька обл., 24200), для виконання.

Роз`яснити учасникам справи, що вони можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на веб-сторінці Піщанського районного суду на веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: https://court.gov.ua/fair/sud0219.

Ухвала не оскаржується та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя:

СудПіщанський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117813029
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —142/43/22

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Рішення від 30.06.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 30.06.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 31.01.2022

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні