Ухвала
від 21.03.2024 по справі 332/2859/23
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Справа № 332/2859/23

Провадження №: 2-о/332/2/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про залишення заяви без розгляду

21 березня 2024 р. м. Запоріжжя

Заводський районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючої судді Ретинської Ю.І., за участю секретаря судового засіданняБожко В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Заводського районного суду м.Запоріжжя заяву Запорізької міської територіальної громади в особі Запорізької міської ради, заінтересовані особи: Олександрівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), Комунальна установа «Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи» Запорізької обласної ради, ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання спадщини відумерлою, -

ВСТАНОВИВ:

31.05.2023 у провадження Заводського районного суду м. Запоріжжя надійшла цивільна справа за заявою Запорізької міської територіальної громади в особі Запорізької міської ради, заінтересовані особи: Олександрівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Комунальна установа «Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи» Запорізької обласної ради, про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання спадщини відумерлою, в якій заявник просить встановити факт наявності помилки в актовому записі про смерть, складеному Олександрівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеси) 13 квітня 2022 року, актовий запис № 212, в якому невірно зазначено в графі «По-батькові» - « ОСОБА_2 » замість « ОСОБА_3 », зобов`язавши Олександрівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеси) внести відповідні зміни до актового запису № 212 про смерть гр. ОСОБА_4 а також визнати спадщину, яка відкрилась після смерті гр. ОСОБА_4 , а саме: квартиру АДРЕСА_1 , відумерлою та передати у власність Запорізької міської територіальної громади в особі Запорізької міської ради.

В обґрунтування вказаної заяви заявник зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В результаті перевірки за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян по місту Запоріжжя та Запорізької області було виявлено актовий запис № 212 про смерть ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , складений 13.04.2022 Олександрівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса). При державній реєстрації смерті, паспорт померлої особи пред`явлено не було. Відомості про померлу особу вказано на підставі лікарського свідоцтва.

Відповідно до листа Комунальної установи «Запорізьке обласне бюро судово- медичної експертизи» Запорізької обласної ради від 18.04.2023 №02.2-05/1579, лікарське свідоцтво № 646 від 07.04.2022 про смерть ОСОБА_4 було виписано без наявності документів. При написанні лікарського свідоцтва про смерть, в зв`язку з великим навантаженням на той час у відділі судово-медичної експертизи трупів та чергових експертів, була допущена технічна помилка, а саме при написанні по- батькові « ОСОБА_2 » є неправильно, в дійсності згідно постанови слідчого « ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

ОСОБА_4 за життя була власницею квартири АДРЕСА_1 . Квартира має житлову площу 28,6 м. кв., загальну площу - 51,1 м.кв.

Після смерті гр. ОСОБА_4 відкрилась спадщина, яка до теперішнього часу не оформлена.

Інформація про наявність ознак відумерлої спадщини стосовно зазначеної квартири отримана від Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя Запорізької області листом від 22.03.2023 №52-103-2907 вих-23.

Спадкоємці відсутні. Так, згідно листа за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян по місту Запоріжжю та Запорізькій області відносно гр. ОСОБА_4 виявлені два актових запису: №743 про шлюб з гр. ОСОБА_5 та №343 про розірвання шлюбу. Актових записів про народження дітей не виявлено.

Також, про відсутність спадкоємців свідчить той факт, що згідно з листом Комунальної установи «Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи» Запорізької обласної ради від 18.04.2023 №02.2-05/1579, труп ОСОБА_4 тривалий час рідними не затребуваний, похований СКП «Запорізька ритуальна служба» 18.05.2022, тобто після спливу близько чотирьох місяців з моменту смерті. З цих підстав заявник звертається до суду.

Ухвалою суду від 02.06.2023 відкрито провадження по справі, розгляд справи вирішено проводити в окремому провадженні.

Ухвалою суду від 19.12.2023 до участі у справі в якості заінтересованої особи було залучено ОСОБА_1 .

16.02.2024на адресусуду надійшлоклопотання представниказаінтересованої особи ОСОБА_1 адвокатаУсенка А.В.про залишеннязаяви безрозгляду,у зв`язкуіз наявнимспором проправо.Так, ОСОБА_1 звернувсядо Заводськогорайонного судум.Запоріжжя ізцивільним позовомдо Запорізької міської територіальної громади в особі Запорізької міської ради, третя особа Приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Войтов Володимир Вікторович про визнання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Предметом спору у зазначеній справі є визначення додаткового строку позивачу як спадкоємцю для подання заяви про прийняття спадщини, до якої входить квартира АДРЕСА_1 , після смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 спадкодавця ОСОБА_4 .

У судовому засіданні редставник заявника заперечувала проти задоволення клопотання представника заінтересованої особи ОСОБА_1 адвоката Усенка А.В. про залишення заяви без розгляду. Просила зупинити провадження у даній справі, посилаючись на те, що спір про право виникне лише після надання судом відповідно до рішення додаткового строку для прийняття спадщини.

Представники Олександрівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Комунальної установи «Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи» Запорізької обласної ради до зали судового засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені своєчасно та належним чином. У матеріалах справи містяться заяви представників зацікавлених осіб про розгляд справи у їх відсутності.

Заінтересована особа ОСОБА_1 та його представник адвокат Усенко А.В. до зали судового засідання не з`явились. Від представника заінтересованої особи в матеріалах справи міститься заява про розгляд клопотання у їх відсутності.

Дослідивши матеріали справи та наявні в ній письмові докази, суд дійшов до висновку про залишення без розгляду заяви Запорізької міської територіальної громади в особі Запорізької міської ради, заінтересовані особи: Олександрівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Комунальна установа «Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи» Запорізької обласної ради, ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання спадщини відумерлою з огляду на таке.

Згідно з ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідний порядок застосовується, зокрема, якщо встановлення такого факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право.

Юридичні факти можуть бути встановлені лише для захисту, виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав самого заявника.

Пунктом 8 ч. 2 ст.293ЦПК України визначено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання спадщини відумерлою.

Згідно з ч. 1 ст. 338 ЦПК України, суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Верховний Суд при ухваленні постанови від 27.10.2021 року по справі № 641/2666/19 виходив з того, що особливістю розгляду справи про визнання спадщини відумерлою, яка розглядається в окремому провадженні, як і інших справ окремого провадження, зокрема, є: заявлені вимоги у порядку окремого провадження повинні бути безспірними (відсутній спір про право); справи окремого провадження порушуються за заявою і розглядаються за участю заявника, заінтересованих осіб (відсутність спору про право зумовлює відсутність сторін з протилежними інтересами, відсутність позову); немає інститутів і категорій, властивих позовному провадженню (пред`явлення зустрічного позову, заміна сторін, співучасть, мирова угода, треті особи, звернення до третейського суду тощо); справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Верховний Суд зазначає, що наявність спору про право повинна встановлюватись за ознакою можливого заперечення суб`єктивного права особи, щодо якого виникає спір.

Суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо із заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, залишає заяву без розгляду (ч. 4 ст. 315 ЦПК України).

Як встановлено судом під час розгляду справи по суті, ОСОБА_4 за життя була власницею квартири АДРЕСА_1 на підставі договору купівлі-продажу №5363 від 04.09.2007 року, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Задачиною Н.В., що підтверджується інформаційною довідкою з державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 04.04.2023 №3227987414 (а.с. 8).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується листом відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькій області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Одеса) від 28.04.2023 №2313/06.10-36 (а.с. 5).

У своїй заяві про визнання спадщини відумерлою Запорізька міська рада зазначає, що спадкоємці відсутні, що підтверджується листом відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькій області Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Одеса) від 28.04.2023 №2313/06.10-36 (а.с. 5).

При цьому, на виконання ухвали суду від 17.11.2023 приватний нотаріус ЗМНО ГураМ.Г. надав копію заповіту, складеного від імені ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Заповідач заповідала квартиру АДРЕСА_1 гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 75).

Спір про право, це спір, що пов`язаний виключно з порушенням, оспоренням або невизнанням, а також не доведенням суб`єктивного права, при якому існують конкретні особи, які перешкоджають в реалізації права.

В даномувипадку суддійшов довисновку проіснування спорупро право,адже доучасті у справибув залучений у якості заінтересованої особи ОСОБА_1 , на ім`я якого ОСОБА_4 був складений заповіт. До складу спадщини входить квартира АДРЕСА_1 , яка є предметом розгляду даної справи.

Клопотання представника заявника про зупинення розгляду справи до розгляду позовної заяви ОСОБА_1 до Запорізької міської територіальної громади в особі Запорізької міської ради, третя особа Приватний нотаріус Запорізького міського нотаріального округу Войтов Володимир Вікторович про визнання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини не підлягає задоволенню, адже під час розгляду справи був виявлений спір, що є підставою для залишення заяви без розгляду (ч. 4 ст. 315 ЦПК України).

Що стосуєтьсязаяви провстановлення факту наявності помилкив актовомузаписі просмерть ОСОБА_4 та про зобов`язання Олександрівськоговідділу державноїреєстрації актівцивільного стануу містіЗапоріжжі Південногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Одеси)внести відповіднізміни доактового запису№ 212про смертьгр. ОСОБА_4 ,суд зауважує,що вимогипро зобов`язаннявчинити певнідії притаманніпозовному провадженню,а неокремому,а встановленняфакту наявностіпомилки вактовому записіпро смерть ОСОБА_4 саме по собі не породжує виникнення, зміну або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб.

Отже, із встановлених під час судового розгляду обставин вбачається спір про право, який підлягає вирішенню в порядку позовного провадження, тому зазначена заява підлягає залишенню без розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.265,293,338ЦПК України,суд -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Запорізької міської територіальної громади в особі Запорізької міської ради, заінтересовані особи: Олександрівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Комунальна установа «Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи» Запорізької обласної ради, ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання спадщини відумерлою - залишити без розгляду.

Ухвалу може бути оскаржено протягом п`ятнадцяти з дня її проголошення до Запорізького апеляційного суду через Заводський районний суд м. Запоріжжя.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Ю.І. Ретинська

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено22.03.2024
Номер документу117814546
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення та визнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —332/2859/23

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Ретинська Ю. І.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Ретинська Ю. І.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Ретинська Ю. І.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Ретинська Ю. І.

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Ретинська Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні