Рішення
від 04.03.2024 по справі 477/1523/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 477/1523/23

Провадження № 2-о/477/2/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2024 року м.Миколаїв

Жовтневий районний суд Миколаївської області у складі: головуючого у справі - судді Полішко В.В., присяжних - Проценко Т.М., Сакун О.В., з секретарем - Крошніною А.М.,

з участю:

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - адвоката Павленко Н.М.,

заінтересованої особи - ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи - адвоката Шалухіної В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Жовтневого районного суду Миколаївської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , Корабельний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ОСОБА_3 , про усиновлення повнолітньої особи,

В С Т А Н О В И В:

23 червня 2023 року заявник звернувся до суду із заявою, в якій просить оголосити його усиновлювачем ОСОБА_2 , уродженця смт. Первомайське Жовтневого району Миколаївської області. Зобов`язати Корабельний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) внести зміни до актового запису про народження від 18 вересня 1986 року, складеного Первомайською сільською радою Жовтневого району Миколаївської області, де в графі «по-батькові» записати « ОСОБА_4 », а в графі «батько» записати « ОСОБА_1 », ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заявлених вимог вказав, що 03 липня 2009 року між ним та ОСОБА_5 укладений шлюб. Проте фактичні шлюбні відносини тривають між ними з 1998 року. Від першого шлюбу дружина має сина - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 12 років якого вони проживають разом однією сім`єю. Рідний батько пасинка - ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

За час спільного проживання між ним та ОСОБА_7 склалися дружні стосунки, як між сином та батьком. Змалечку піклувався про пасинка, займався вихованням, матеріально забезпечував. ОСОБА_8 проживає разом із ним та його дружиною у належному йому будинку. Він має всі можливості для усиновлення.

Зазначив, що звернення до суду з заявою зумовлено бажанням нарешті оформити родинний зв`язок між ними. Не має іншої рідні, хто опікувався б ним у старості та здійснив поховання.

В судовому засідання ОСОБА_1 підтримав заявлені вимоги в повному обсязі, з підстав викладених у заяві. Зазначив, що на сьогодні він проживає разом з дружиною ОСОБА_3 та ОСОБА_2 однією сім`єю. До ОСОБА_7 завжди ставився як до рідного сина, а той в свою чергу - як до рідного батька. Між ними склався міцний сімейний зв`язок, вони підтримують один одного. Різниця у віці між ними 21 рік. Має всі можливості для усиновлення: задовільний стан здоров`я, до кримінальної відповідальності не притягався, батьківських прав ніколи не позбавлявся, займається підприємницькою діяльність, має постійний дохід. Із дружиною спільних дітей не мають. Також, як на підставу звернення послався на те, що в майбутньому виникнуть питання щодо його поховання, водночас, при відсутності документального підтвердження родинних зв`язків ОСОБА_7 не зможе вирішити всі супутні питання.

ОСОБА_7 не заперечує проти усиновлення. З правовими наслідками усиновлення обізнаний.

Представник заявника - адвокат Павленко Н.М. в судовому засіданні підтримала заявлені вимоги свого довірителя, просила їх задовольнити, посилаючись на підстави викладені у заяві.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 в судовому засіданні не заперечував щодо задоволення заяви, навпаки просив її задовольнити. Пояснив, що мати уклала шлюб з заявником у 2009 році. Водночас, спільно з ним почали проживати відколи йому виповнилось 12 років. Між ним та ОСОБА_1 теплі, дружні стосунки, які між сином та батьком. Заявник завжди піклувався про нього, займався його вихованням, матеріально забезпечував. На сьогодні проживає разом з матір`ю та заявником у належному ОСОБА_1 будинку. Його рідний батько помер 2021 році.

Представник ОСОБА_2 - адвокат Шелухіна В.В. в судовому засіданні, діючи в інтересах свого довірителя не заперечувала щодо задоволення заяви, підтримала думку ОСОБА_2 .

Заінтересована особа - Корабельний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) в судове засідання свого представника не направив, від начальника відділу до суду надійшов лист, в якому зазначила, що заперечень щодо задоволення заяви не має, просить розглядати справу за відсутності представника Відділу.

Заінтересована особа - ОСОБА_9 в судове засідання не з`явилася, в матеріалах справи міститься заява з проханням розглядати справу за її відсутності, щодо задоволення заявлених вимоги не заперечує.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Вислухавши учасників судового засідання, дослідивши письмові докази у справі, розглядаючи справу в межах заявлених вимог та на підставі поданих доказів, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви з наступних підстав.

Відповідно до статті 207 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно з частиною 2 статті 208 СК України у виняткових випадках суд може постановити рішення про усиновлення повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування.

Відповідно до положень статті 211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа. У разі усиновлення повнолітньої особи різниця у віці не може бути меншою, ніж вісімнадцять років.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини (стаття 224 СК України).

Особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи (частина 1 статті 229 СК України)

Положеннями частини 3 статті 231 СК України передбачено, що якщо усиновлюється повнолітня особа, її прізвище, ім`я та по батькові можуть бути змінені у зв`язку з усиновленням за заявою усиновлювача та усиновленої особи.

Частинами 3-5 статті 232 СК України встановлено, що з моменту усиновлення виникають взаємні особисті немайнові та майнові права і обов`язки між особою, яка усиновлена (а майбутньому - між її дітьми, внуками) та усиновлювачем і його родичами за проханням. Усиновлення надає усиновлювачеві права і накладає на нього обов`язки щодо дитини, яку він усиновив, у такому ж обсязі, який мають батьки щодо дитини. Усиновлення надає особі, яку усиновлено, права і накладає на неї обов`язки щодо усиновлювача у такому ж обсязі, який має дитина щодо своїх батьків.

Відповідно до пункту 3 Постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» №3 від 30 березня 2007 року, у зв`язку із включенням у СК правових норм про усиновлення повнолітньої особи необхідно брати до уваги, що така особа може бути усиновлена лише у виняткових випадках, зокрема якщо вона є сиротою або була позбавлена батьківського піклування до досягнення повноліття. Враховуючи винятковий характер права на усиновлення повнолітньої особи, суди мають установлювати при розгляді справ цієї категорії додаткові обставини, зокрема необхідність усиновлення і неможливість оформлення іншого правового зв`язку між особою, яку бажають усиновити, та особою, яка хоче це зробити (складення заповіту тощо). При цьому звернення до суду із заявою про усиновлення не повинно бути зумовлено бажанням досягти іншого правого наслідку, ніж юридичне оформлення родинного зв`язку (можливо, вже наявного факту). Слід також з`ясовувати наявність чи відсутність в усиновлювача своїх дітей. Закон не встановлює заборони на усиновлення повнолітньої особи тією, яка має власних дітей, проте на цей факт необхідно зважати виходячи з обставин, що визначають можливість рідних дітей бути спадкоємцями. У кожному конкретному випаду суд при вирішенні питання про усиновлення повнолітньої особи може врахувати й інші обставини. У СК не встановлено максимального віку повнолітньої особи, яка може бути усиновлена, однак визначено мінімальну різницю у віці між нею та усиновлювачем - не менше вісімнадцяти років.

Відповідно до ст.ст.229, 231 СК України, суд також вважає можливим задовольнити вимогу заявника про внесення змін у актовий запис про народження дитини щодо зміни по батькові повнолітньої особи та зазначення заявника батьком дитини.

Відповідно до вимог Закону України від 01 липня 2010 року «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», який підлягає застосуванню до спірних правовідносин, актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов`язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб`єктом цивільних прав і обов`язків.

До актів цивільного стану, які підлягають обов`язковій державній реєстрації, належать народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть (стаття 2).

Зокрема, відомості про народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть підлягають обов`язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру в обсязі, визначеному Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» (стаття 3 ).

Згідно із п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України № 96/5 від 12 січня 2011 року, зареєстрованими в МЮ України 14 січня 2011 року за №5/18793, підставою для внесення змін до актового запису про народження дитини (скасування або внесення відомостей про батька або матір) є рішення суду про визнання батьківства, про встановлення факту батьківства тощо.

З огляду на свідоцтво про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , серії НОМЕР_1 , виданого 18 вересня 1986 року Первомайською селищною радою Жовтневого району Миколаївської області, в графі мати вказана « ОСОБА_10 », в графі батько « ОСОБА_6 » (а.с.12).

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_6 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть від 26 липня 2021 року, серії НОМЕР_2 (а.с. 13).

03 листопада 2009 року ОСОБА_1 зареєстрував шлюб з ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб від 03 листопада 2009 року, серії НОМЕР_3 (а.с. 11).

Як на доказ факту спільного проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу ОСОБА_1 та ОСОБА_5 , а також її неповнолітнього сина ОСОБА_11 , 1986 року народження, з 1998 року по 2003 рік за адресою: АДРЕСА_1 , посилається на акт про проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу від 22 червня 2023 року (а.с. 46).

Як на доказ факту спільного проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу ОСОБА_1 та ОСОБА_5 , а також її неповнолітнього сина ОСОБА_11 , 1986 року народження, з 2003 року по ІНФОРМАЦІЯ_4 , за адресою: АДРЕСА_2 , посилається на акт про проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу від 22 червня 2023 року (а.с. 45).

З огляду на довідку про склад родини, видану Первомайською селищною радою 16 червня 2023 року за № 1219, разом з ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 зареєстровані та входять до складу його сім`ї: ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с. 14).

На підтвердження того, що заявник може бути усиновлювачем надані наступні докази:

Так, будинок АДРЕСА_2 на праві власності належить ОСОБА_1 , відповідно до свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 22 грудня 2011 року, серії НОМЕР_4 (а.с. 21)

Право власності зареєстровано в ММ БТІ 23 грудня 2011 року, що підтверджується витягом про державну реєстрацію прав від 23 грудня 2011 року №32656323 (а.с. 22).

Зазначене також підтверджується технічним паспортом на садибний (індивідуальний) житловий будинок АДРЕСА_2 , в якому ОСОБА_1 вказаний його власником (а.с. 23-26).

Крім цього, ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 0,1500 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована: АДРЕСА_2 , яка передана йому у власність на підставі рішення XVI сесії 6 скликання Первомайської селищної ради від 05 грудня 2011 року №4, що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку від 15 грудня 2011 року, серії ЯК, №281612 (а.с. 20).

Відповідно до висновку про стан здоров`я громадянина, який виявив бажання стати опікуном (піклувальником), від 19 червня 2023 року ОСОБА_1 є психічно здоровою людиною, хронічних захворювань не має. На обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває (а.с. 16).

З огляду на витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», серії ВР-001142129, виданий департаментом інформації МВС України, станом на 21 червня 2023 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не має незнятої та непогашеної судимості, (а.с. 17).

Відповідно до витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», серії ВР-001142087, виданого департаментом інформації МВС України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , станом на 21 червня 2023 року незнятої та непогашеної судимості не має (а.с. 18).

Заявник за місцем проживання характеризується позитивно, працьовитий, товариський та ввічливий, приймає участь у громадському життя селищної ради. Скарг від сусідів до селищної ради не надходило. Проживає разом з пасинком - ОСОБА_2 Займається підприємницькою діяльністю, що підтверджується характеристикою, виданою 16 червня 2023 року Первомайською селищною радою Миколаївської області № 431/02-10 (а.с. 19).

З огляду на витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 20 червня 2023 року заявник є приватним підприємцем (а.с. 28-30).

В якості доказу відсутності боргів щодо сплати податків долучив до матеріалів справи податкові декларації про майновий стан і доходи (а.с. 31-33, 34-35, 36-38, 39-40, 41-43).

Як на підставу звернення посилається на відмову Корабельного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у м. Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) щодо внесення відповідних змін до актового запису про народження ОСОБА_2 .

Так, при зверненні ОСОБА_1 до Корабельного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у м. Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) щодо внесення змін до актового запису про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , складеного Первомайською селищною радою Жовтневого району Миколаївської області 18 вересня 1986 року за №87, а саме: внесення в графу батько « ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , отримав відмову. У відповіді зазначено, що відповідні зміни будуть внесені на підставі рішення суду (а.с. 15).

Відповідно до проведеної перевірки за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян інформації щодо наявності актового запису про народження, в якому ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зазначений як батько не виявлено (а.с. 101-102).

В матеріалах справи міститься заява ОСОБА_2 нотаріально засвідчена нотаріусом Миколаївського нотаріального округу Поліщук Л.В. 21 червня 2023 року, зареєстрована в реєстрі за № 3138 з огляду на яку просить задовольнити заяву ОСОБА_1 про його усиновлення (а.с. 44).

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 може бути усиновлювачем, оскільки різниця у віці між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 складає 21 рік, між ними з 1998 року склались тісні сімейні стосунки як між батьком та сином, відомості щодо наявності дітей у заявника відсутні, заявник раніше не судимий, на обліку нарколога та психіатра не перебуває, веде здоровий спосіб життя, хронічних захворювань та протипоказань щодо усиновлення дитини не має, є працездатною особою, має стабільний дохід, житло та належні житлові умови для проживання їхньої сім`ї, має стійке бажання забезпечити стабільні умов життя їхньої сім`ї.

З боку заявника - усиновлювача ОСОБА_1 , відсутня будь-яка корислива або інша зацікавленість в усиновленні, його намір відповідає вимогам законодавства та моральним засадам суспільства.

Підстав, передбачених статтею 212 СК України, які перешкоджають усиновленню, не встановлено.

В свою чергу ОСОБА_2 є особою, яка може бути усиновлена заяавником та з огляду на матеріали справи не заперечує щодо цього.

Тобто, має місце бажання досягти правового наслідку у виді юридичного оформлення родинного зв`язку, який фактично існує протягом тривалого часу.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку щодо доцільності оголошення заявника ОСОБА_14 усиновлювачем повнолітнього ОСОБА_2 , оскільки це відповідає інтересам вказаних осіб, та на підставі ст.ст.208, 211, 218 СК України вважає можливим заяву ОСОБА_1 задовольнити у повному обсязі.

Обставини, які спростовують заяву ОСОБА_1 , в процесі судового розгляду у справі не встановлені.

Керуючись ст.ст. 207, 208 Сімейного кодексу України, 258, 259, 263, 265 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про усиновлення задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_5 , уродженця м. Рига Латвія, усиновлювачем ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової карки платника податку НОМЕР_6 , уродженця смт. Первомайське Жовтневого району Миколаївської області.

Корабельному відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) внести зміни до актового запису № 87 від 18 вересня 1986 року про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складеного Первомайською селищною радою Миколаївської області, зазначивши у ньому в графі «по батькові» - « ОСОБА_4 », в графі «батько» - « ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту рішення.

Водночас, відповідно до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди. Тобто, через Жовтневий районний суд Миколаївської області.

Повне найменування учасників судового розгляду:

заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової карки платника податку НОМЕР_5 ;

заінтересована особа - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової карки платника податку НОМЕР_6 ;

заінтересована особа - Корабельний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), пр. Богоявленський, 340/2, м. Миколаїв, ЄДРПОУ 23038206;

заінтересована особа - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_3 .

Повний текст рішення складений та підписаний 04 березня 2024 року.

Головуючий суддя В.В.Полішко

Присяжні: Т.М. Проценко

О.В. Сакун

Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117816133
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення повнолітньої особи

Судовий реєстр по справі —477/1523/23

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні