Ухвала
від 21.03.2024 по справі 908/696/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

21.03.2024 Справа № 908/696/24

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі суду: судді Боєвої О.С., розглянувши матеріали за позовом: Лівобережного відділу освіти Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради, м. Запоріжжя

до відповідача: Громадської організації «Союз православних хрещених», м. Запоріжжя

про виселення з нежитлових приміщень,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області 15.03.2024 надійшла позовна заява Лівобережного відділу освіти Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради (документ сформований в системі «Електронний суд», вхід.№ 763/08-07/24 від 15.03.2024) до відповідача: Громадської організації «Союз православних хрещених» з позовними вимогами про:

- звільнення нежитлових приміщень шляхом виселення у примусовому порядку Громадської організації «Союз православних хрещених» (код ЄДРПОУ 43180285) з нерухомого майна, а саме: з нежитлових приміщень першого поверху №№1-16, хол №1, сходову клітину №11, тамбури №№ІІІ, IV, загальною площею 237,8 кв.м та нежитлові приміщення другого поверху №№1-19, сходової клітини №1, хол №11, загальною площею 244,1 кв.м по вул. Степовій, 17, м. Запоріжжя та передачі зазначеного нерухомого майна, Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради в особі Лівобережного відділу освіти Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради (код ЄДРПОУ 37611422) по акту приймання передавання;

- звільнення нежитлових приміщень шляхом виселення у примусовому порядку Громадської організації «Союз православних хрещених» (код ЄДРПОУ 43180285) з нерухомого майна, а саме: з нежитлового приміщення №№1-6 першого поверху харчоблоку (літ. Г-1) загальною площею 59,4 кв.м по вул. Степовій, 17, м. Запоріжжя та передачі зазначеного нерухомого майна Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради в особі

Лівобережного відділу освіти Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради (код ЄДРПОУ 37611422) по акту приймання - передавання.

У позовній заяві заявник, в т.ч. просить суд прийняти додане до позовної заяви клопотання про об`єднання позовних вимог про виселення з нежитлових приміщень за договорами оренди нерухомого майна №№ 47/20 та 48/20 від 31.01.2020, укладеними з відповідачем, в одне провадження.

Згідно з витягом з протоколу автоматизованого розподілу від 15.03.2024 здійснено автоматичний розподіл судової справи між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/696/24 та визначено до розгляду судді Боєвій О.С.

Розглянувши матеріали зазначеної позовної заяви, суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху на наступних підставах.

Відповідно до ч. ч. 1 та 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч.3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України).

За змістом статей 4, 45 ГПК України сторонами в судовому процесі позивачами і відповідачами можуть бути юридичні особи та фізичні особи-підприємці, державні органи, органи місцевого самоврядування.

Відповідно до чинного законодавства, зокрема, Цивільного та Господарського кодексів України, Законів України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань», «Про акціонерні товариства», юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами.

В силу приписів ст. 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Згідно з ч.ч. 1, 4 ст. 89 ЦК України юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення. До єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Відповідно до ч. 2, ч. 4 ст. 64 Господарського кодексу України функції, права та обов`язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами. Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

Таким чином, філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи наділяються певною господарською компетенцією, втім, не маючи статусу юридичної особи такі підрозділи не наділяються самостійною господарською процесуальною правоздатністю та дієздатністю. В такому випадку стороною у справі є юридична особа, від імені якої (в особі якої) діє відокремлений підрозділ.

У зв`язку із чим позовну заяву необхідно привести у відповідність до наведених вище висновків суду, оскільки стороною у справі може бути в даному випадку юридична особа - Департамент освіти і науки Запорізької міської ради в особі Лівобережного відділу освіти Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради.

Згідно з ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Приписами частини 3 та 4 ст. 174 ГПК України встановлено: якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

За змістом ч.ч. 1, 4, 5 статті 6 ГПК України у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, яка відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу. Суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів.

Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, суд вручає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою (ч. 7 ст. 6 ГПК України).

Керуючись ст. 162, ч.ч. 1, 2 ст. 174, ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Лівобережного відділу освіти Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків в термін до 01.04.2024 включно, шляхом виконання наступних вимог:

- привести позовну заяву у відповідність до наведених у даній ухвалі висновків суду.

Суд звертає увагу, що 01.04.2024 є останнім днем строку, коли суд має отримати документи щодо усунення вищевказаних недоліків.

Ухвала підписана 21.03.2024.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.С. Боєва

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117818089
СудочинствоГосподарське
Сутьвиселення з нежитлових приміщень

Судовий реєстр по справі —908/696/24

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні