Ухвала
від 02.04.2024 по справі 908/696/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 9/58/24

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

02.04.2024 Справа № 908/696/24

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі суду: судді Боєвої О.С., розглянувши матеріали за позовом: Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради в особі Лівобережного відділу освіти Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради, м. Запоріжжя

до відповідача: Громадської організації «Союз православних хрещених», м. Запоріжжя

про виселення з нежитлових приміщень,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області через підсистему «Електронний суд» надійшла позовна заява Лівобережного відділу освіти Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради (документ сформований в системі «Електронний суд» 15.03.2024) до відповідача: Громадської організації «Союз православних хрещених» з позовними вимогами про:

- звільнення нежитлових приміщень шляхом виселення у примусовому порядку Громадської організації «Союз православних хрещених» (код ЄДРПОУ 43180285) з нерухомого майна, а саме: з нежитлових приміщень першого поверху №№1-16, хол №1, сходову клітину №11, тамбури №№ІІІ, IV, загальною площею 237,8 кв.м та нежитлові приміщення другого поверху №№1-19, сходової клітини №1, хол №11, загальною площею 244,1 кв.м по вул. Степовій, 17, м. Запоріжжя та передачу зазначеного нерухомого майна, Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради в особі Лівобережного відділу освіти Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради (код ЄДРПОУ 37611422) по акту приймання передавання;

- звільнення нежитлових приміщень шляхом виселення у примусовому порядку Громадської організації «Союз православних хрещених» (код ЄДРПОУ 43180285) з нерухомого майна, а саме: з нежитлового приміщення №№1-6 першого поверху харчоблоку (літ. Г-1) загальною площею 59,4 кв.м по вул. Степовій, 17, м. Запоріжжя та передачу зазначеного нерухомого майна Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради в особі

Лівобережного відділу освіти Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради (код ЄДРПОУ 37611422) по акту приймання - передавання.

Разом із позовною заявою надійшло клопотання про об`єднання позовних вимог про виселення з нежитлових приміщень за договорами оренди нерухомого майна №№ 47/20 та 48/20 від 31.01.2020, укладеними з відповідачем.

Згідно з витягом з протоколу автоматизованого розподілу від 15.03.2024 здійснено автоматичний розподіл судової справи між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/696/24 та визначено до розгляду судді Боєвій О.С.

Ухвалою суду від 21.03.2024 вищевказану позовну заяву на підставі ч. 1 ст. 174 ГПК України залишено без руху, позивачу надано строк для усунення недоліків позовної заяви до 01.04.2024 включно.

28.03.2024 до суду від заявника, на виконання ухвали суду від 21.03.2024, надійшло клопотання (документ сформований в системі «Електронний суд» 28.03.2024) до господарського суду з доданими до нього документами, до якого додана позовна заява з усунутими недоліками, згідно з якою позивачем вказано Департамент освіти і науки Запорізької міської ради в особі Лівобережного відділу освіти Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради.

Враховуючи усунення позивачем недоліків позовної заяви у встановлений строк, суд вважає за необхідне прийняти до розгляду позовну заяву з усунутими недоліками (в редакції, що надійшла до суду 28.03.2024) та відкрити провадження у справі.

Як слідує із змісту позовної заяви, а також окремо оформленого клопотання, заявлені позовні вимоги виникли із договорів про оренду нерухомого майна у Комунарському районі м. Запоріжжя, по вул. Степовій, буд.17, які були укладені з тим самим відповідачем (орендарем), що мають аналогічні умови та однаково не виконані відповідачем; крім того, докази, що надаються до позову є спільними для правовідносин, які стали предметом спору. На підставі ст. 173 ГПК України позивач просив суд об`єднати дві позовні вимоги про виселення відповідача з нежитлових приміщень за договорами оренди нерухомого майна №№ 47/20, 48/20 від 31.01.2020

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 173 ГПК України у одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

Суд з урахуванням положень частини першої цієї статті може за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи об`єднати в одне провадження декілька справ за позовами: 1) одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача; 2) одного й того самого позивача до різних відповідачів; 3) різних позивачів до одного й того самого відповідача.

На підставі викладеного, суд дійшов до висновку про можливість прийняття до розгляду позовної заяви, в якій об`єднано вищезазначені позовні вимоги одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача, які є однорідними, виникли з аналогічних підстав (договорів) і пов`язані між собою одним і тим самим способом захисту, а також стосовно нерухомого майна, що знаходиться за однією адресою.

Згідно з ч. 1, 3, 4 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження. Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у прощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі (ч. 1 ст. 250 ГПК України).

За змістом ч.ч. 1, 2 ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

За змістом ч. 3 ст. 247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує, зокрема: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі; кількість сторін та інших учасників справи; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Оцінивши у сукупності характер правовідносин сторін, предмет спору позовні вимоги немайнового характеру, які не підлягають вартісній оцінці, враховуючи, що справа не відноситься до визначеного ч. 4 ст. 247 ГПК України виключного переліку категорій справ, які не можуть бути розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження, суд дійшов до висновку, що дана справа може бути розглянута в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне здійснювати розгляд справи у спрощеному провадженні без повідомлення (виклику) сторін.

Частинами 2, 3 ст. 252 ГПК України встановлено, що розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

За змістом ч.ч. 1, 4 статті 6 ГПК України у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, яка відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу.

Згідно з абз. 1 частини 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі (ч. 8 ст. 6 ГПК України).

Згідно з абз. 2 та 3 ч. 7 ст. 42 ГПК України якщо інший учасник справи відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи.

Суд, направляючи такому учаснику справи судові виклики і повідомлення, ухвали у випадках, передбачених цим Кодексом, зазначає у цих документах про обов`язок такої особи зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

За результатами запиту на отримання інформації про наявність зареєстрованого Електронного кабінету ЄСІТС, судом встановлено, що у юридичної особи Громадської організації «Союз православних хрещених», код ЄДРПОУ 43180285 (відповідач), який відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, зареєстрований електронний кабінет відсутній.

Керуючись ч. 3 ст. 174, ст.ст. 173, 176, 234, 247, 250-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву (в уточненій редакції) та відкрити провадження у справі №908/696/24. Присвоїти справі номер провадження 9/58/24.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

3. Розгляд справи по суті розпочати через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

4. Суд зазначає про обов`язок відповідача зареєструвати свій електронний кабінет згідно з вимогами абз. 1 частини 6 ст. 6 ГПК України та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Відповідно до ст. 165, ст. 251 ГПК України запропонувати відповідачу надати відзив з документальним обґрунтуванням протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше ніж у строк до 25.04.2024. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду направити копію відзиву та доданих до нього документів позивачу, з урахуванням вимог ст. 42 ГПК України; докази направлення/вручення надати суду (додати до відзиву).

Суд зазначає, що відповідно до ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Відзив підписується відповідачем або його представником. До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача (ч.ч. 2, 7 ст. 165 ГПК України). Представником у суді може бути адвокат або законний представник (ч. 1 ст. 58 ГПК України).

5. Запропонувати: позивачу - надати відповідь на відзив, а відповідачу заперечення протягом п`яти днів з дня отримання відзиву/відповіді на відзив.

Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін відповідач може подати в строк для подання відзиву, а позивач не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву (ч.7 ст. 252 ГПК України).

Заява із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження (за наявності та необхідності) може бути подана відповідачем у строк до 15.04.2024 включно.

6. Суд наголошує, що копії усіх заяв по суті справи та заяв процесуальних питань, що подаються до суду, - одночасно надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи з урахуванням положень статті 42 ГПК України (докази направлення/вручення надаються суду).

Заяви по суті спору та докази мають бути направлені до суду з таким розрахунком щоб вони були отримані судом у встановлені строки.

Право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку (ч. 1 ст. 118 ГПК України).

Учасники справи зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази (ч. 2 ст. 42 ГПК України). Копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи, крім випадків, передбачених ч. 9 ст.80 ГПК України.

Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, суд вручає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою (ч. 7 ст. 6 ГПК України).

Якщо позов, апеляційна, касаційна скарга подані до суду в електронній формі, позивач, особа, яка подала скаргу, мають подавати до суду заяви по суті справи, клопотання та письмові докази виключно в електронній формі, крім випадків, коли судом буде надано дозвіл на їх подання в паперовій формі (ч. 9 ст. 42 ГПК України).

Єдиний Контакт-центр судової влади України: (044) 207-35-46. «Гаряча» телефонна лінія господарського суду функціонує за номером (061) 764-89-30.

Отримати інформацію про стан розгляду справи можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/sud5009. Ознайомитись з процесуальними документами у справі в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/.

Ухвала підписана 02.04.2024.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.С. Боєва

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118068509
СудочинствоГосподарське
Сутьвиселення з нежитлових приміщень

Судовий реєстр по справі —908/696/24

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні