Ухвала
від 20.03.2024 по справі 914/142/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

20.03.2024 Справа№ 914/142/23

місто Львів

Господарський суд Львівської області у складі судді Рима Т. Я. за участю секретаря судових засідань Дзвінник Х. Ю., розглянув у відкритому судовому засіданні

заяву:Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області,про:заміну сторони виконавчого провадження у справі наказного провадженняза заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю "Західземлепроект Плюс",до боржника:Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області,про: стягнення 18 763,88 гривень.У судовому засіданні взяли участь представники:

позивача:не з`явився,боржника:Пенюк А. Є.,Виконавчого комітету Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області: Пенюк А. Є.На розгляді Господарського суду Львівської області перебувала заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Західземлепроект Плюс" до боржника Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області про видачу судового наказу та стягнення заборгованості. За результатами розгляду суд видав судовий наказ, який набрав законної сили 04.02.2023.

Новокалинівська міська рада Самбірського району Львівської області подала заяву про заміну боржника у виконавчому документі (далі Заява).

Ухвалою від 12.03.2024 суд прийняв Заяву до розгляду, судове засідання призначив на 20.03.2024.

Заява обґрунтована тим, що боржник не не має відкритих рахунків. Натомість розпорядником коштів Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області є її виконавчий комітет. Зважаючи на вказане, боржника у судовому наказі потрібно замінити на Виконавчий комітет Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області як головного розпорядника бюджетних коштів.

У судове засідання 20.03.2024 з`явився представник боржника та Виконавчого комітету Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області, підтримали Заяву.

Дослідивши матеріали справи, суд установив такі обставини.

Господарський суд Львівської області 10.01.2023 видав судовий наказ про стягнення з Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області (ідентифікаційний код 25254925) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Західземлепроект Плюс" 18 763,88 грн заборгованості за договором про проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів та 248,10 грн відшкодування витрат на оплату судового збору (далі Судовий наказ).

Відповідно до статті 6 Закону України "Про виконавче провадження" рішення про стягнення коштів з державних органів, державного та місцевих бюджетів або бюджетних установ виконуються органами, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.

ТОВ "Західземлепроект плюс" звернулося в Самбірське управління Державної казначейської служби України у Львівській області (далі Казначейство). щодо виконання судового наказу. Однак Казначейство листом від 24.04.2023 повернуло без виконання Судовий наказ, оскільки станом на 24.04.2023 Новокалинівська міська рада Самбірського району Львівської області не має відкритих рахунків у Казначействі.

Листом від 26.05.2023 Виконавчий комітет Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області повідомив Стягувача, що Новокалинівська міська рада Самбірського району Львівської області не має банківських реквізитів. Натомість Виконавчий Комітет Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області (ідентифікаційний код 40351522) має відкриті рахунки.

Згідно зі статтею 11 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи.

Відповідно до п. 18 статті 2 Бюджетного кодексу України головні розпорядники бюджетних коштів - бюджетні установи в особі їх керівників, які відповідно до статті 22 Кодексу отримують повноваження шляхом встановлення бюджетних призначень, а п. 12 цієї ж статті визначено, що бюджетні установи - органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок, відповідно, державного бюджету чи місцевого бюджету. У разі визначення рішенням відповідної місцевої ради виконавчого комітету головним розпорядником бюджетних коштів з метою здійснення загальнодержавних функцій управління у межах встановлених йому бюджетних повноважень він має бути створений у статусі юридичної особи відповідно до норм чинного законодавства.

Відповідно до пункту 3 частини другої статті 22 Бюджетного кодексу головними розпорядниками бюджетних коштів за бюджетними призначеннями, визначеними іншими рішеннями про місцеві бюджети, можуть бути виключно місцеві державні адміністрації, виконавчі органи та апарати місцевих рад (секретаріат Київської міської ради), структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів місцевих рад в особі їх керівників.

Відповідно до матеріалів справи, судовий наказ залишається невиконаним.

Новокалинівська міська рада (ідентифікаційний код 25254925) не є розпорядником бюджетних коштів та будь-яких рахунків, відкритих в органах казначейської служби та банківських установах, не має. Виконавчий комітет Новокалинівської міської ради (ідентифікаційний код 40351522) є головним розпорядником коштів бюджету територіальної громади. Для виконання повноважень, покладених на виконавчий комітет, та обліку коштів загального і спеціального фондів бюджету виконавчому комітету в Державній казначейській службі України відкрито реєстраційні та спеціальні рахунки.

Статтею 129-1 Конституції України визначено, що суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Судове рішення за своєю суттю охороняє права, свободи та законні інтереси фізичних та юридичних осіб, а виконання судового рішення є завершальною стадією судового провадження, яким досягається кінцева мета правосуддя - захист інтересів фізичних та юридичних осіб і реальне поновлення їхніх порушених прав. Отже, судове рішення, яке набрало законної сили, підлягає безумовному виконанню особою, на яку покладено такий обов`язок.

Відповідно до статті 326 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до частин 1, 2 та 5 статті 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Підставою для заміни сторони у виконавчому наказі, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах. В даному випадку юридична особа «Бродівська міська рада» (код ЄДРПОУ 26525941) не є розпорядником бюджетних коштів та будь-яких рахунків, відкритих в органах казначейської служби та банківських установах, не має. Виконавчий комітет Бродівської міської ради (код ЄДРПОУ 04055989) є головним розпорядником коштів бюджету територіальної громади. Для виконання повноважень, покладених на виконавчий комітет, та обліку коштів загального і спеціального фондів бюджету виконавчому комітету в Державній казначейській службі України відкрито реєстраційні та спеціальні рахунки.

З огляду на викладене суд дійшов висновку про задоволення заяви та заміни сторону у виконавчому документі.

Враховуючи наведене та керуючись статтями 52, 234, 329, 334, пунктом 19.4 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України суд

УХВАЛИВ:

1.Задовольнити Заяву.

2.Замінити боржника у справі № 914/142/23 Новокалинівську міську раду Самбірського району Львівської області на Виконавчий комітет Новокалинівської міської ради Самбірського району Львівської області (81464, Львівська обл., Самбірський р-н, Новий Калинів, пл. Авіації, 1А; ідентифікаційний код 40351522).

Ухвала набирає законної сили після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена в порядку, визначеному розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено та підписано 21.03.2024.

Суддя Рим Т.Я.

Дата ухвалення рішення20.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117819730
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 18 763,88 гривень.У судовому засіданні взяли участь

Судовий реєстр по справі —914/142/23

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 30.08.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 17.08.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Судовий наказ від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні