Ухвала
від 13.03.2024 по справі 532/540/24
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/540/24

2-з/532/10/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 березня 2024 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області в складі:

судді Омельченко І.І.,

з участю секретаря судового засідання Логвиненко А.В.,

розглянувши заяву Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату про забезпечення доказів,

Встановив:

13 березня 2024 року до Кобеляцького районного суду Полтавської області звернувся директор Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату із заявою про продовження строку дії рішення суду про визнання ОСОБА_1 недієздатним.

13 березня 2024 року директор Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату подав до суду заяву про забезпечення доказів, в якій прохав вжити заходів шляхом призначення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який визнаний рішенням Козельщинського районного суду Полтавської області від 21.03.2022 року недієздатним.

Відповідно до ст. 116 ЦПК України, суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

Згідно ч. 1 ст. 117 ЦПК України, в заяві про забезпечення доказів зазначається, зокрема: 1) докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні; 2) обґрунтування необхідності забезпечення доказів; 3) спосіб забезпечення доказів.

За ч. 5 ст. 118 ЦПК України, за результатами розгляду заяви про забезпечення доказів суд постановляє ухвалу про задоволення чи відмову в задоволенні заяви.

У заяві про забезпечення доказу заявник зобов`язаний зазначити конкретний доказ, який він подає чи має намір подати, і подання якого стане неможливим чи утрудненим, якщо доказ не забезпечити, або якщо засіб доказування може бути втрачений у разі незабезпечення доказу. Крім того, заявник повинен вказати підставу або сукупність підстав, передбачених у ч. 1 ст. 116 ЦПК України, які роблять необхідним забезпечення доказу.

При доводах, наведених у заяві, враховуючи положення закону щодо порядку і підстав для забезпечення доказів, керуючись принципами пропорційності, змагальності, диспозитивності і рівності сторін у цивільному судочинстві, суд дійшов до висновку про можливість задоволення заявленої заяви.

На підставі ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Таким чином, для правильного вирішення та з`ясування обставин, що мають значення для справи, потрібно призначити судово-психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та його здатності (нездатності) розуміти значення своїх дій, керувати ними.

Суд враховує положення ч. 2 ст. 299 ЦПК України, що судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись статтями 116-119, 298 ЦПК України, суд, -

Постановив:

Заяву Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату про забезпечення доказів задовольнити повністю.

Призначити в справі за заявою Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату про продовження строку дії рішення суду судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1) Чи страждає ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

2) Чи є захворювання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним та стійким?

3) Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Полтавської філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (м. Полтава, вул. Медична, 1), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати адміністрацію Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату по вимозі доставити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до Полтавської філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» для проведення судово-психіатричної експертизи.

Витрати на проведення судово-психіатричної експертизи віднести на рахунок держави.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її винесення.

Оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

Суддя

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117822130
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення доказів

Судовий реєстр по справі —532/540/24

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Омельченко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні