Ухвала
від 21.03.2024 по справі 352/928/24
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/928/24

Провадження № 1-кс/352/136/24

У Х В А Л А

21 березня 2024 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Тисменицького районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні клопотання представника заявника Приватного агропромислового підприємства «Агропродсервіс» ОСОБА_3 про скасування арешту майна,

в с т а н о в и в :

Представник заявника Приватного агропромислового підприємства «Агропродсервіс» ОСОБА_3 звернувся 20 березня 2024 року з вказаним клопотанням в обґрунтування якого послався на те, що ухвалою слідчого судді Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 13 березня 2024 року накладено арешт на майно, а саме: на автомобіль марки «Toyota» моделі «Land Cruiser 150», чорного кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , шасі (номер кузова) НОМЕР_2 , із слідами механічних пошкоджень, власником якого являється АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», м. Київ, Шевченківський район, вул. Чикаленка Євгена, 42/4, Київської області та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу автомобіля марки «Toyota» моделі «Land Cruiser 150», чорного кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , шасі (номер кузова) НОМЕР_2 , серії НОМЕР_3 вид. 27.12.2023, ТСЦ 8041 на АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», який полягає у тимчасовому, до скасування у встановленому КПК України порядку, позбавленні права на відчуження, розпорядження та користування зазначеним майном. 11 березня 2024 року вказаний транспортний засіб автомобіль марки«Toyota» моделі «Land Cruiser 150», чорного кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , шасі (номер кузова) НОМЕР_2 , із слідами механічних пошкоджень, власником якого являється АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», м. Київ, Шевченківський район, вул. Чикаленка Євгена, 42/4, Київської області та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу автомобіля марки «Toyota» моделі «Land Cruiser 150», чорного кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , шасі (номер кузова) НОМЕР_2 , серії НОМЕР_3 вид. 27.12.2023, ТСЦ 8041 на АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» було вилучено працівниками ВП №1 (м.Тисмениця) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області та поміщено на зберігання на територію майданчика тимчасово затриманих транспортних засобів в АДРЕСА_1 . На сьогоднішній день здійснено огляд транспортного засобу, проведено всі необхідні експертизи та слідчі (розшукові) дії, то потреба в подальшому застосуванні арешту відпала. Враховуючи викладене, заявник просить скасувати арешт.

Представник заявника ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, але від нього надійшла заява про розгляд клопотання за його відсутності, просив клопотання задовольнити, оскільки всі необхідні експертизи та слідчі дії щодо транспортного засобу вже проведені.

Прокурор ОСОБА_4 в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, зазначив, що дійсно експертиза проведена, тому не заперечував проти часткового скасування арешту майна, в частині заборони користування транспортним засобом.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов таких висновків.

Відповідно до ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Крім цього, відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Згідно ч.1 ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Ухвалою слідчого судді Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 13 березня 2024 року в справі № 352/928/24 накладено арешт на автомобіль марки «Toyota» моделі «Land Cruiser 150», чорного кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , шасі (номер кузова) НОМЕР_2 , із слідами механічних пошкоджень, власником якого являється АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», м. Київ, Шевченківський район, вул. Чикаленка Євгена, 42/4, Київської області та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу автомобіля марки «Toyota» моделі «Land Cruiser 150», чорного кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , шасі (номер кузова) НОМЕР_2 , серії НОМЕР_3 вид. 27.12.2023, ТСЦ 8041 на АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК».

Відповідно до ст.174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Накладання арешту на майно з визначенням заборони відчуження та розпорядження, зазначеним майном, не забороняючи використовувати майно власником (володільцем), не призведе до його зникнення, втрати та пошкодження або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України.

Як зазначає представник заявник заявника в клопотанні та підтвердив прокурор в своїй заяві, на теперішній час необхідні слідчі дії органом досудового розслідування проведені.

Враховуючи вищенаведене, скасування арешту тільки в частині заборони користування транспортним засобом - автомобілем марки «Toyota» моделі «Land Cruiser 150», реєстраційний номер НОМЕР_1 , без скасування арешту щодо відчуження і розпорядження на переконання слідчого судді не суперечитиме меті накладення арешту, як забезпечення збереження речових доказів.

Враховуючи вищенаведене, клопотання про скасування арешту майна підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст. 170-173, 309, 395 КПК України,

п о с т а н о в и в :

Клопотання представника заявника Приватного агропромислового підприємства «Агропродсервіс» ОСОБА_3 про скасування арешту майна задовольнити частково.

Скасувати арешт в частині заборони на користування майном, на транспортний засіб автомобіль марки «Toyota» моделі «Land Cruiser 150», чорного кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , шасі (номер кузова) НОМЕР_2 , із слідами механічних пошкоджень, власником якого являється АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», м. Київ, Шевченківський район, вул. Чикаленка Євгена, 42/4, Київської області та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу автомобіля марки «Toyota» моделі «Land Cruiser 150», чорного кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , шасі (номер кузова) НОМЕР_2 , серії НОМЕР_3 вид. 27.12.2023, ТСЦ 8041 на АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», що був накладений ухвалою слідчого судді Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 13 березня 2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117832372
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —352/928/24

Ухвала від 29.04.2024

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ОЛІЙНИК М. Ю.

Ухвала від 29.04.2024

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ОЛІЙНИК М. Ю.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ОЛІЙНИК М. Ю.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ОЛІЙНИК М. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні