Ухвала
від 29.04.2024 по справі 352/928/24
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/928/24

Провадження № 1-кс/352/183/24

У Х В А Л А

29 квітня 2024 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Тисменицького районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ відділення поліції № 1 (м. Тисмениця) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Івано-Франківської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні № 12024091250000088 від 11 березня 2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України,

в с т а н о в и в :

Слідчий за погодженням з прокурором, як сторона кримінального провадження № 12024091250000088 від 11 березня 2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до медичних документів, а саме: догоспітального клінічного протоколу КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », комп`ютерної томографії та рентгенів з описами, медичної карти стаціонарно хворого потерпілого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходяться в приміщенні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою:

АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення їх оригіналів для подальшого ознайомлення з ними експертів ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Клопотання обґрунтовує тим, що в ході досудового розслідування з метою отримання вказаних матеріалів, як допустимих доказів, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до них з можливістю вилучення їх оригіналів, оскільки такі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, повного та всебічного проведення досудового розслідування, а також необхідні для проведення експертизи.

Слідчий у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання у його відсутності, на задоволенні клопотання наполягав.

Згідно із нормами ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання не здійснювалося.

Дослідивши клопотання і додані документи, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність його задоволення враховуючи таке:

Досудовим розслідуванням встановлено, що 11.03.2024 близько 06:40 в

АДРЕСА_2 , водій автомобіля марки «Тойота Ленд Крузер 150», чорного кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , ОСОБА_6 , рухаючись ділянкою автодороги Н-18 в напрямку м. Тернопіль, проявив неуважність, не обрав безпечної швидкості руху та допустив зіткнення із велосипедом марки «Україна» під керуванням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жит. АДРЕСА_3 . Внаслідок ДТП, велосипедиста ОСОБА_5 було доставлено до КНП

" ІНФОРМАЦІЯ_1 ", де встановлено діагноз: забій м`яких тканин голови, відкритий відламковий перелом нижньої третини правої плечової кістки зі зміщенням відламків, закритий перелом дзьобоподібного відростка та тіла правої лопатки.

На даний час в ході проведення досудового розслідування виникла необхідність встановлені ступеня тяжкості, характеру, локалізації, механізму, часу утворення, тілесних ушкоджень, які отримав ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У зв`язку із необхідністю проведення судово-медичної експертизи, експертам ІНФОРМАЦІЯ_4 необхідно надати догоспітальний клінічний протокол КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », комп`ютерну томографію та рентгени з описами, медичну карту стаціонарно хворого ОСОБА_5 .

Згідно зі ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя встановив, що документи, про доступ до яких просить слідчий, безпосередньо стосуються обставин вчинення кримінального правопорушення. Таким чином, суд вважає, вказані документи, що перебувають або можуть перебувати у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », за адресою: АДРЕСА_1 , самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Слідчий суддя також вважає, що інформація, яка міститься у документах, про тимчасовий доступ до яких просить слідчий, буде сприяти встановленню істини у кримінальному провадженні.

Разом з тим слідчий суддя переконався у доведеності обставин, передбачених ч.3 ст.132 КПК України.

Запитувані слідчим документи не відносяться до речей і документів, до яких заборонений доступ (ст. 161 КПК України).

Водночас слідчий суддя встановив, що документи, про доступ до яких просить слідчий, містять охоронювану законом таємницю, а саме: відомості, які можуть становити лікарську таємницю (п.2 ч.1 ст.162 КПК України).

При цьому слідчий суддя виходить із вимог ч.2 ст.32 Конституції України, якою передбачено, не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Відповідно до п.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Зважаючи на те, що вищезазначені документи перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_5 », за адресою: АДРЕСА_1 , і мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, іншим способом довести ці обставини неможливо, а також на можливість використання відомостей, що містяться в документах, як доказів в кримінальному провадженні, слідчим необхідно надати тимчасовий доступ до них з правом їх вилучення, оскільки таке вилучення потрібне для досягнення проведення судово-медичної експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 132, 160, 162, 163, 164 КПК України,

п о с т а н о в и в :

Клопотання про надання тимчасового доступу до речей та документів, у кримінальному провадженні № 12024091250000088 від 11 березня 2024 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України - задовольнити.

Надати слідчим у кримінальному провадженні СВ відділення поліції № 1 (м. Тисмениця) Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області ОСОБА_3 та ОСОБА_7 тимчасовий доступ до медичних документів, а саме: догоспітального клінічного протоколу КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », комп`ютерної томографії та рентгенів з описами, медичної карти стаціонарно хворого потерпілого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходяться в приміщенні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення їх оригіналів для подальшого ознайомлення з ними експертів ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Строк дії ухвали - до 29 травня 2024 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу118670942
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —352/928/24

Ухвала від 29.04.2024

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ОЛІЙНИК М. Ю.

Ухвала від 29.04.2024

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ОЛІЙНИК М. Ю.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ОЛІЙНИК М. Ю.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ОЛІЙНИК М. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні