Рішення
від 22.03.2024 по справі 943/1973/23
БУСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер №943/1973/23

Провадження №2-о/943/20/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 березня 2024 року м. Буськ, Львівська область

Буський районний суд Львівської області

в складі: головуючого-судді Кос І. Б.

за участю секретаря судового засідання Дутки С.І.,

роглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Буську цивільну справу за заявою представника заявника адвоката Романка Володимира Рудольфовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Буська міська рада Золочівського району Львівської області про встановлення факту родинних відносин,-

в с т а н о в и в :

представник заявника - адвокат Романко В.Р. звернувся із заявою про встановлення факту родинних відносин. Зокрема зазначивши, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 під час виконання бойового завдання із захисту територіальної цілісності Батьківщини, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації проти України. Відповідно до свідоцтва про народження НОМЕР_1 від 07.06.2004, виданого Новосілківської сільською радою Буського району Львівської області за актовим записом №3, батьками ОСОБА_3 були: мати ОСОБА_4 , батьком ОСОБА_5 . Разом із тим, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 . Заявник фактично з 2000 року по 11.08.2022 року з ОСОБА_4 проживали без реєстрації шлюбу, від якого у них народився син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Протягом всього подружнього життя без реєстрації шлюбу вони так і не зареєстрували шлюб. З початку спільного життя вони разом виховували дитину, вели спільне господарство, разом організовували свій побут, проводили дозвілля, спільно харчувались, робили ремонти в оселі. Заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин, з метою встановити факт того, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 , є його сином. У зв`язку з цим, виникла необхідність звернення до суду.

Представник заявника адвокат Романко Володимир Рудольфович в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, просить проводити судове засідання без його участі та заінтересованої особи ОСОБА_1 , заявлені вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задоволити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву, просить проводити судове засідання без її участі, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задоволити.

Заінтересована особа Буська міська рада Золочівського району Львівської області явку свого повноважного представника суду не забезпечила, направивши суду заяву, в якій просить розглядати справу у відсутності представника, а проти задоволення заяви не заперечує.

У відповідності до ч. 2ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали та з`ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з таких підстав.

Згідно пункту 1статті 315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Частиною 2 статтею 315 ЦПК Українипередбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що відповідно до повідомлення про смерть від 03 квітня 2023 року повідомлено ОСОБА_2 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , про те що її брат, командир 4 відділення 1 аеромобільного взводу 2 аеромобільної роти 1 аеромобільного батальйону військової частини НОМЕР_2 молодший сержант ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 під час виконання бойового завдання із захисту територіальної цілісності Батьківщини, відсічі та стримування збройної агресії російської федерації проти України, в районі бойових дій біля населеного пункту Білогорівка Луганської області.

Відповідно до свідоцтва про народження НОМЕР_1 від 07.06.2004, виданого Новосілківської сільською радою Буського району Львівської області за актовим записом №3, батьками ОСОБА_3 були: мати ОСОБА_4 , батьком ОСОБА_5 .

Протягом всього подружнього життя без реєстрації шлюбу ОСОБА_1 та ОСОБА_4 так і не зареєстрували шлюб.

Довідкою від 22.02.2024 року № 85, видана Новосілківським старостинським округом Буської міської територіальної громади відомо, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , проживав без реєстрації з ОСОБА_4 в АДРЕСА_2 . Проживали одною сім`єю, виховували разом дітей та вели домашнє господарство.

Довідкою від 05.10.2023 року № 448, видана Новосілківським старостинським округом Буської територіальної громади про те, що ОСОБА_4 до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та фактично проживала за адресою: АДРЕСА_2 .

Довідкою від 06.10.2023 року № 35, видана Новосілківським закладом Загальної середньої освіти І-ІІ ступенів ім. Маркіяна Шашкевича відомо, що відповідно до заяви сестри ОСОБА_6 та інформації класного керівника випускника 2019 року ОСОБА_7 про участь батька ОСОБА_1 у шкільному житті ОСОБА_3 повідомляють, що випускник ОСОБА_3 регулярно відвідував заняття у школі, дитина завжди була охайна, доглянута, батько дитини спілкувався з педагогами, які навчали сина, приходив на батьківські збори, цікавився шкільним життям дитини, з раніше сказаних слів дитини: допомагав виконувати домашнє завдання, купував подарунки на день народження та свята.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 12 липня 2022 року, виданого Буським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Золочівському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) відомо, що ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_6 .

21 грудня 2023 року Буським районним судом Львівської області постановлено ухвалу про призначення молекулярно-генетичної експертизи , згідно експертизи відомо, що відповідно до законів успадкування, в генотипі дитини присутні тільки такі алелі, які виявляються у біологічної матері та біологічного батька. Молекулярно-генетичним аналізом встановлено: у ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , загиблого ІНФОРМАЦІЯ_2 , серед досліджених локусів не виявлено алелів умовно батьківського (нематеринського) походження, які б не виявлялись у припустимого батька. Таким чином встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , може бути біологічним батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , загиблого ІНФОРМАЦІЯ_2 . Вірогідність того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , дійсно є біологічним батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , загиблого 29.03.2023 року і це не є наслідком випадкового збігу генетичних ознак у осіб, що не мають родинних зв`язків, за результатами даного дослідження, складає не менше 99,998%.

Таким чином, враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що матеріалами справи достатньо стверджується той факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.1 ст. 89 ЦПК України - суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів; ч.1 ст. 95 ЦПК України - письмовими доказами є документи, які містять дані про обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

Пунктом 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України визначено, що справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються судами в порядку окремого провадження.

Згідно ст. 315 ЦПК України зазначено перелік справ, що розглядаються в порядку окремого провадження.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до ч. 1ст. 319 ЦПК Україниу рішенні суду про встановлення факту повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

При вирішенні питання розподілу між сторонами судових витрат, суд враховує, що відповідно до ч. 7 ст. 297 ЦПК України при ухваленні судом рішення в справах окремого провадження - судові витрати не відшкодовуються.

Статтею 1291 Конституції України визначено: Суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання.

Відповідно до ч.1 ст. 18 ЦПК України - судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України (суд ураховує також роз`яснення Верховного Суду України "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" - рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання).

На підставі викладеного та суд дійшов висновку, що заява про встановлення факту родинних відносин підлягає до задоволення.

Ураховуючи викладене, на підставі ст. ст. 3, 12, 258, 259, 265, 273, 315, 354, 355 ЦПК України, -

у х в а л и в :

заяву задовольнити повністю.

Встановити факт родинних відносин, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , який помер (загинув) ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги.

Апеляційна скарга на рішення суду подається через Буський районний суд Льівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного тексту рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 ).

Представник заявника: адвокат Романко Володимир Рудольфович (80500, м. Буськ, вул. Петрушевича, 8, Золочівського району Львівської області, РНОКПП НОМЕР_5 ).

Заінтересована особа: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП невідомий).

Заінтересована особа: Буська міська рада Золочівського району Львівської області (80500, м. Буськ. Площа 900-річчя Буська, 1, Золочівського району Львівської області, код ЄДРПОУ 26307575).

Суддя І. Б. Кос

СудБуський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117833113
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —943/1973/23

Рішення від 22.03.2024

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

Ухвала від 27.10.2023

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Кос І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні