Рішення
від 21.03.2024 по справі 451/33/24
РАДЕХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

іменем України

(заочне)

21 березня 2024 року

Справа №451/33/24 Провадження № 2/451/116/24

Радехівський районний суд Львівської області

у складі головуючого судді Семенишин О.З.,

секретаря судового засідання Федорук І.Б.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Радехів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України»,третя особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Філія «Радехівський райавтодор», про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, компенсації за невикористані дні відпустки, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні,

установив:

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача

9 січня 2024 року до Радехівського районного суду Львівської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 (надалі - позивач), від імені та в інтересах якого діє адвокат Слободян Валентин Степанович, до Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (надалі - відповідач), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Філія «Радехівський райавтодор» (надалі - третя особа),про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, компенсації за невикористані дні відпустки, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

У позовній заяві (у новій редакції) зазначив, що позивач з 16 березня 2007 року перебував у трудових відносинах з Філією «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», що видно з вкладишу Трудової книжки від 15 березня 1992 року. Відповідно до Наказу Філії «Радехівський райавтодор» №29-К від 25 серпня 2023 року про припинення трудового договору з 26 серпня 2023 року позивача звільнено з роботи за ст. 38 КЗпП України (за власним бажанням). Із вказаного вище Наказу №29-К від 25 серпня 2023 року видно, що бухгалтерії доручено провести остаточний розрахунок 26 серпня 2023 року, виплатити компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки за період роботи з 16 березня 2019 року по 26 серпня 2023 року - 96 днів. Однак, ні повного розрахунку по заробітній платі, ні компенсації за невикористані дні відпустки з позивачем на цей час не проведено. Згідно з довідкою №08 від 23 січня 2024 року, що видана Філією «Радехівський райавтодор», розмір заборгованості відповідача перед позивачем по заробітній платі станом на 23 січня 2024 року з врахуванням податків, зборів та обов`язкових платежів складає 20371 (двадцять тисяч триста сімдесят одна) гривня 91 (дев`яносто одна) копійка. Відповідно до довідки №07 від 23 січня 2024 року, виданої Філією «Радехівський райавтодор», розмір заборгованості відповідача перед позивачем по виплаті компенсації за невикористані дні щорічної відпустки станом на 23 січня 2024 року з врахуванням податків, зборів та обов`язкових платежів складає 24863 (двадцять чотири тисячі вісімсот шістдесят три) гривні 40 (сорок) копійок. З довідки №09 від 23 січня 2024 року Філії «Радехівський райавтодор» видно, що розмір середньої заробітної плати ОСОБА_1 , розрахований відповідно до Постанови КМУ №100 від 8 лютого 1995 року, становить 350 (триста п`ятдесят) гривень 4 (чотири) копійки за 1 (один) робочий день. У періоді між 27 серпня 2023 року та 2 лютого 2024 року є 160 календарних днів (або 5 місяців 7 днів), а отже розмір середнього заробітку за час затримки виплати заробітної плати після звільнення складає 350 (триста п`ятдесят) гривень 4 (чотири) копійки помножити на 160 календарних днів = 56006 (п`ятдесят шість тисяч шість) гривень 40 (сорок) копійок. Так, на думку позивача, існують фактичні та правові підстави для стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, компенсації за невикористані дні відпустки, середнього заробітку за час затримки виплати заробітної плати після звільнення, у зв`язку із чим позивач змушений звернутися з цією позовною заявою до суду за захистом своїх порушених трудових та майнових прав (а.с.3-9, 87-94).

З цих підстав, просить суд:

стягнути з Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» на користь позивача ОСОБА_1 заборгованість з нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, у сумі 20371 (двадцять тисяч триста сімдесят одна) гривня 91 (дев`яносто одна) копійка (в тому числі податки, збори та обов`язкові платежі), яка утворилася станом на 24 січня 2024 року ;

стягнути з Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» на користь позивача ОСОБА_1 24863 (двадцять чотири тисячі вісімсот шістдесят три) гривні 40 (сорок) копійок компенсації за невикористані дні відпустки;

стягнути з Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» на користь позивача ОСОБА_1 56006 (п`ятдесят шість тисяч шість) гривень 40 (сорок) копійок середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Відповідач Дочірнє підприємство «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» правом на подання відзиву на позовну заяву не скористався.

Заяви та клопотання учасників справи

24.01.2024 Філія «Радехівський райавтодор»через канцелярію суду подала заяви про приєднання документів до матеріалів справи (а.с.30,58).

02.02.2024 представник ОСОБА_1 - адвокат Слободян В.С.подав до суду клопотання про заміну неналежного відповідача та зміну статусу сторони відповідача (а.с.96-98).

14.03.2024 представник ОСОБА_1 - адвокат Слободян В.С. подав до суду заяву про долучення до справи письмових доказів (а.с.126-128).

Представник позивача Слободян В.С. подав до суду заяву, відповідно до якої просив розгляд справи здійснювати за його відсутності та відсутності позивача ОСОБА_3 , позов підтримав повністю та просив задовольнити (а.с.142).

Процесуальні дії у справі

Ухвалою про відкриття провадження у справі від 10 січня 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін та задоволено клопотання представника позивача, додане до позовної заяви, про витребування доказів (а.с.1-2).

Ухвалою судового засідання у справі від 5 березня 2024 року замінено Філію «Радехівський райавтодор» на належного відповідача Дочірнє підприємство «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», залучено у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Філію «Радехівський райавтодор».

Сторони в судове засідання не прибули.

Представник відповідача про причини неприбуття в судове засідання не повідомив, хоч про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином (а.с.141).

У судове засідання представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача не прибув, про причини неприбуття не повідомив, хоч про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином (а.с.125).

Згідно із ст. 280 ЦПК України, суд вважає за можливе розглядати справу в заочному порядку, на підставі наявних доказів, які знаходяться у матеріалах справи, чого не заперечив представник позивача.

З урахуванням наведеного, на підставі ч. 4 ст. 223 та ч. 2 ст. 247 ЦПК України розгляд справи проведено без участі сторін, без застосування фіксування судового засідання технічними засобами та на підставі представлених суду доказів.

Позиція суду

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно зі ст. 13, 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Дослідивши подані учасниками справи документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов необхідно задовольнити з таких підстав.

Фактичні обставини, встановлені судом, з покликанням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини

Згідно з Трудовою книжкою від 15 березня 1992 року (а.с.13-15), ОСОБА_1 , було прийнято на роботу 16 березня 2007 року у Філію «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» на посаду сторожа відповідно до Наказу №7-к від 15 березня 2007 року.

З 1 червня 2007 року ОСОБА_1 переведений на посаду машиніста бульдозера 5-го розряду згідно з Наказом Філії «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» №20-к від 28.05.2007 (а.с.32); 1 березня 2008 року - переведений на посаду сторожа відповідно до Наказу Філії «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» №28-к від 06.03.2008 (а.с.33); 26 травня 2008 року - переведений на посаду машиніста катка 5-го розряду на підставі Наказу Філії «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» №48к від 15.05.2008 (а.с.34); 11 травня 2016 року - переведений на посаду тракториста 5-го розряду відповідно до Наказу Філії «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» №47-к від 25.05.2016 (а.с.35); 1 листопада 2016 року - переведений на посаду машиніста автогрейдера 6-го розряду згідно з Наказом Філії «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» №84-к від 01.11.2016 (а.с.36); 1 квітня 2021 року - переведений на посаду тракториста 5-го розряду відповідно до Наказу Філії «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» №25-к від 01.04.2021 (а.с.37-39); 19 травня 2023 року - переведений на посаду сторожа на підставі Наказу Філії «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» №20-к від 19.05.2023 (а.с.40).

Зазначені вище обставини також підтверджуються особовою карткою працівника ОСОБА_1 (а.с.50).

З Наказу Філії «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» №29-К від 25 серпня 2023 року про припинення трудового договору з 26 серпня 2023 року видно, що ОСОБА_1 звільнено з роботи за ст. 38 КЗпП України (за власним бажанням) та бухгалтерії доручено провести остаточний розрахунок 26.08.2023 та виплатити ОСОБА_1 компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки за період роботи з 16.03.2019 по 26.08.2023 - 96 днів (а.с.16,41).

З Табелів обліку робочого часу за січень, лютий, березень, квітень 2023 року, виданих Філією «Радехівський райавтодор»Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України», видно, що оклад за 1 (один) місяць ОСОБА_1 на посаді тракториста становить 9364 (дев`ять тисяч триста шістдесят чотири) гривні, а відповідно до Табелів обліку робочого часу за травень, червень, липня, серпня 2023 року на посаді сторожа складає 4758 (чотири тисячі сімсот п`ятдесят вісім) гривень (а.с.42-49).

Згідно з Розрахунком представника позивача Слободяна В.С. сума заборгованості по заробітній платі перед ОСОБА_1 станом на 26 серпня 2023 року з урахуванням витрат на сплату: податку з доходів фізичних осіб (18%), військового збору (1,5%) та єдиного соціального внеску (22%) становила 60924 (шістдесят тисяч дев`ятсот двадцять чотири гривні) 33 (тридцять три) копійки (а.с.19).

Згідно з Розрахунковим листком на оплату середнього заробітку при затримці розрахункових Філії «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» ОСОБА_1 заробітна плата за червень 2023 року (15 робочих або 30 календарних днів) склала 5293 (п`ять тисяч двісті дев`яносто три) гривні 20 (двадцять) копійок, а за липень 2023 року (16 робочих або 31 календарний день) склала 5557 (п`ять тисяч п`ятсот п`ятдесят сім) гривень 92 (дев`яносто дві) копійки, тобто за 2 (два) повних місяці 10851 (десять тисяч вісімсот п`ятдесят одна) гривня 12 (дванадцять) копійок.Середній заробіток за 1 (один) робочий день становить 350 (триста п`ятдесят) гривень 4 (чотири) копійки (а.с.52).

Як видно з Довідки №08 від 23 січня 2024 року, виданої Філією «Радехівський райавтодор»Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України», розмір заборгованості по заробітній платі ОСОБА_1 станом на 23 січня 2024 року з врахуванням податків, зборів та обов`язкових платежів складає 20371 (двадцять тисяч триста сімдесят одна) гривня 91 (дев`яносто одна) копійка (а.с.53).

Відповідно до Довідки №07 від 23 січня 2024 року, виданої Філією «Радехівський райавтодор»Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України», розмір заборгованості ОСОБА_1 по виплаті компенсації за невикористані дні щорічної відпустки станом на 23 січня 2024 року з врахуванням податків, зборів та обов`язкових платежів складає 24863 (двадцять чотири тисячі вісімсот шістдесят три) гривні 40 (сорок) копійок (а.с.55).

З Довідки Філії «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» №09 від 23 січня 2024 року видно, що розмір середньої заробітної плати ОСОБА_1 розрахований відповідно до Постанови КМУ №100 від 8 лютого 1995 року становить 350,04 грн за 1 (один) робочий день (а.с.54,72).

Як видно зОборотів по 661 рахунку Філії «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» щодо ОСОБА_1 за період наявності заборгованості по заробітній платі станом на 23 січня 2024 року оплачено 33 117,36 грн (а.с.56).

Відповідно до Інформації № 06, виданої Філією «Радехівський райавтодор»Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України», від 23.01.2024 Філія «Радехівський райавтодор» в особі начальника Філії «Радехівський райавтодор» Шалаковського М.В., у зв`язку із значним зменшенням фінансування та об`ємами робіт та робіт, які виконані, але не прийняті замовником до оплати по обслуговуванні доріг загального користування, виникла значна заборгованість по сплаті податків та заробітної плати працівникам філії (а.с.57).

З копій Платіжних інструкцій №101, №102, №103, №2251514 від 23 січня 2024 року видно, що Філія «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» оплатила Головному управлінню Державної казначейської служби України у Львівській області платіж на суму 5816 (п`ять тисяч вісімсот шістнадцять) гривень 67 (шістдесят сім) копійок, 594 (п`ятсот дев`яносто чотири) гривні 97 (дев`яносто сім) копійок, Головному управлінню ДПС у Львівській області платіж на суму 10 005 (десять тисяч п`ять) гривень 64 (шістдесят чотири) копійки, ОСОБА_1 платіж на суму 33 117 (тридцять три тисячі сто сімнадцять) гривень 36 (тридцять шість) копійок (а.с.64-66).

Відповідно до копії запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 27 жовтня 2004 року, номер запису: 14151200000001610, Дочірнє підприємство «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» з 23 травня 2002 року зареєстровано в Єдиному реєстрі як юридична особа з присвоєнням коду юридичної особи 31978981. В графі «Дані про відокремлені підрозділи юридичної особи: найменування, ідентифікаційний код, місцезнаходження» вказано, зокрема: Філія «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», код ЄДРПОУ ВП:26231107 (а.с.99,99-зворот,100,100-зворот).

З копії Наказу ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» №19 від 30.05.2002 видно, що Філія «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» наявна у переліку філій дочірних підприємств ДП «Львівський облавтодор»(а.с.77,78,78-зворот,106,107,107-зворот).

У пункті 3.1. Положення Філії «Радехівський райавтодор» ДП «Львівський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», затвердженого Наказом ДП «Львівський облавтодор» №5 від 12 червня 2002 року, зазначено: «Філія є відособленим підрозділом Підприємства, не є юридичною особою, діє відповідно до чинного законодавства і цього Положення»(а.с.76,79,80,81,82,82-зворот,108,108-зворот,109,109-зворот,110,110-зворот).

Згідно із записами в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань від 27 грудня 2013 року номер запису: 14051760000000878, Філію «Радехівський райавтодор» з 16 квітня 1991 року зареєстровано в Єдиному реєстрі як філію (інший відокремлений підрозділ) Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України». Вказана філія (інший відокремлений підрозділ) не перебуває у стані припинення та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.17,17-зворот).

Судом також досліджений адвокатський запит №1059 від 8 грудня 2023 року представника позивача Слободяна В.С. до Філії «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» (а.с.18,18-зворот, 20-22).

Вказані вище обставини, учасниками процесу не оспорюються та не заперечуються, а тому відповідно до вимог ст. 12, 229 ЦПК України ці докази визнаються судом належними, допустимими та достовірними.

Докази, відхилені судом, та мотиви їх відхилення

Судом не беруться до уваги такі докази: Розрахункові листки Філії «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» (а.с.51, 73) та довідка Філії «Радехівський райавтодор» Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» від 23 січня 2024 року (а.с.72), оскільки вони не підписані бухгалтером.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування

Відповідно до ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно із ч. 1 ст. 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею.

На підставі ч. 1 ст. 3 та ст. 4 КЗпП України, трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, регулюються законодавством про працю, яке складається з Кодексу законів про працю України та інших актів законодавства України, прийнятих відповідно до нього.

Статтею 21 Закону України «Про оплату праці» регламентовано, що працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Згідно із приписами ст. 2 Закону України «Про оплату праці» основна заробітна плата це - винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов`язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців. Додаткова заробітна плата. Це - винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов`язані з виконанням виробничих завдань і функцій. Інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, виплати в рамках грантів, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

Статтею 94 КЗпП України визначено, шо заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства, установи, організації і максимальним розміром не обмежується.

Відповідно до ч. 5 ст. 97 КЗпП України, оплата праці працівників здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються власником або уповноваженим ним органом після виконанім зобов`язань щодо оплати праці.

Відповідно до частини 1 статті 115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Згідно зі статті 22 Закону України «Про оплату праці» суб`єкти організації оплати праці не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами і колективними договорами.

Відповідно до статті 36 ЗУ «Про оплату праці» за порушення законодавства про оплату праці винні особи притягаються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством.

Водночас, згідно з п. 171.1 ст. 171 Податкового кодексу України особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з доходів у вигляді заробітної плати, є роботодавець, який виплачує такі доходи на користь платника податку, у тому числі на підставі рішення суду.

Згідно з п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24 грудня 1999 року №13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» роз`яснено, що оскільки справляння і сплата прибуткового податку з громадян є відповідно обов`язком роботодавця та працівника, суд визначає зазначену суму без утримання цього податку й інших обов`язкових платежів, про що зазначає в резолютивній частині рішення.

На підставі ч. 1 ст. 116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, із зазначенням окремо кожного виду виплати (основна та додаткова заробітна плата, заохочувальні та компенсаційні виплати, інші виплати, на які працівник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до законодавства, у тому числі при звільненні) роботодавець повинен письмово повідомити працівника в день їх виплати.

Згідно із ч. 1 ст. 177 КЗпП України у разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, визначені статтею 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців.

Мотивована оцінка наведених сторонами аргументів щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення позову

Суд погоджується з аргументами сторони позивача, вважає такі обґрунтованими та підтвердженими належними, допустимими та достовірними доказами, які, в своїй сукупності, є достатніми для задоволення позову.

Так, судом установлено, що на момент звільнення, а саме: 26.08.2023, відповідачем не здійснено повний розрахунок з позивачем, доказів виплати заробітної плати, компенсаії за невикористані дні відпустки позивачу відповідач суду не надав.

Станом на 23 січня 2024 року розмір заборгованості відповідача перед позивачем по заробітній платі складає 16711 (шістнадцять тисяч сімсот одинадцять) гривень 59 (п`ятдесят дев`ять) копійок, а з урахуванням витрат на сплату: податку з доходів фізичних осіб (18%), військового збору (1,5%) та єдиного соціального внеску (22%) складає 20371 (двадцять тисяч триста сімдесят одну) гривню 91 (дев`яносто одну) копійку.

Розмір заборгованості ОСОБА_1 по виплаті компенсації за невикористані дні щорічної відпустки станом на 23 січня 2024 року з врахуванням податків, зборів та обов`язкових платежів складає 24863 (двадцять чотири тисячі вісімсот шістдесят три) гривні 40 (сорок) копійок та розмір середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні складає 56006 (п`ятдесят шість тисяч шість) гривень 40 (сорок) копійок.

Середній заробіток працівника визначається за правилами, передбаченими Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 100 від 8 лютого 1995 року (далі - Порядок № 100).

Розмір середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні складає 56006 (п`ятдесят шість тисяч шість) гривень 40 (сорок) копійок (350,04 грн * 160 календарних днів = 56 006,40 грн).

Пунктом 2 Порядку № 100 передбачено, що у всіх інших випадках збереження середньої заробітної плати середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов`язана відповідна виплата. Працівникам, які пропрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час. Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи.

Нарахування виплат у всіх випадках збереження середньої заробітної плати провадиться виходячи з розміру середньоденної (годинної) заробітної плати (пункт 5 Порядку № 100).

За змістом пункту 8 Порядку № 100 нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадиться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на число календарних днів за цей період. У разі коли середня місячна заробітна плата визначена законодавством як розрахункова величина для нарахування виплат і допомоги, вона обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати, розрахованої згідно з абзацом першим цього пункту, на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді. Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, встановленим з дотриманням вимог законодавства.

Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин): 10851 (десять тисяч вісімсот п`ятдесят одна) гривня 12 (дванадцять) копійок / (15 робочих днів місяця червня + 16 робочих днів місяця липня) = 350,04 грн.

Таким чином, згідно із ч. 1 ст. 117 КЗпП України Дочірнє підприємство «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» повинні виплатити ОСОБА_1 середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців.

Час затримки по день фактичного розрахунку у період з 27.08.2023 (дата припинення трудового договору) до 02.02.2024 (дата подання позовної заяви у новій редакції) становить 160 календарних днів (або 5 місяців 7 днів).

З огляду на наведене, розмір середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні складає 56006 (п`ятдесят шість тисяч шість) гривень 40 (сорок) копійок (350,04 грн * 160 календарних днів = 56 006,40 грн).

Таким чином, Дочірнє підприємство «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» повинні виплатити ОСОБА_1 розмір заборгованості по заробітній платі, що складає 16711 (шістнадцять тисяч сімсот одинадцять) гривень 59 (п`ятдесят дев`ять) копійок, а з урахуванням витрат на сплату: податку з доходів фізичних осіб (18%), військового збору (1,5%) та єдиного соціального внеску (22%) становить 20371 (двадцять тисяч триста сімдесят одна) гривня 91 (дев`яносто одна) копійка; компенсацію за невикористані дні відпустки станом на 23 січня 2024 року з врахуванням податків, зборів та обов`язкових платежів у сумі 24863 (двадцять чотири тисячі вісімсот шістдесят три) гривні 40 (сорок) копійок; та середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, що становить 56006 (п`ятдесят шість тисяч шість) гривень 40 (сорок) копійок.

За таких обставин, на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, досліджених в судовому засіданні, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, суд дійшов висновку про необхідність задоволення позову.

Задовільняючи вимоги про оплату праці, суди повинні в усіх випадках відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 430 Цивільного процесуального кодексу зазначати в рішенні про негайне його виконання в частині стягнення заробітної плати не більше ніж за один місяць.

Розподіл між сторонами судових витрат

Згідно із ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи належать витрати на професійну правничу допомогу.

Статтею 137 ЦПК України передбачено, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Згідно з ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Частиною 8 ст. 141 ЦПК України встановлено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

14 березня 2024 року за вх. №1904 через канцелярію суду надійшла Заява про долучення до справи письмових доказів від представника відповідача Слободяна Валентина Степановича , в якій на підтвердження судових витрат додав копію Договору про надання правової допомоги №1/071223Р від 7 грудня 2023 року, копію Протоколу доручення №1/071223Р/1 до Договору про надання правової допомоги №1/071223Р від 7 грудня 2023 року, копію Акта здачі-приймання робіт (надання послуг) №77 від 29 лютого 2024 року, копію Звіту до Акту здачі-приймання робіт (надання послуг) №77 від 19 лютого 2024 року згідно з Договору про надання правової допомоги №1/071223Р від 7 грудня 2023 року, копію Платіжної інструкції №@2PL908084 від 7 грудня 2023 року, копію Рахунку на оплату №119 від 6 березня 2024 року, копію квитанцій до платіжної інструкції №0.0.3513452900.1, №0.0.3513452900.2 від 8 березня 2024 року, копія чеку №9098 від 24 січня 2024 року, копія подорожнього листа службового легкового автомобіля №1734 від 25 січня 2024 року, копія чеку №6088 від 4 березня 2024 року, копія подорожнього листа службового легкового автомобіля №1826 від 5 березня 2024 року (а.с.126-139).

З огляду на це, суд вважає необхідним з відповідача на користь позивача стягнути витрати на професійну правничу допомогу у сумі 8186 (вісім тисяч сто вісімдесят шість) гривень 50 (п`ятдесят) копійок та стягнути з відповідача судовий збір у сумі 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) гривень 20 (двадцять) копійок на користь держави.

На підставі ст. 43, 46, 124 Конституції України, ст. 15 ЦК України, ст. 3, 4, 21, 94, 97, 115-117 КЗпП, ст. 2, 21, 22, 36 ЗУ «Про оплату праці», керуючись ст. 4, 12, 13, 19, 27, 28, 81, 82, 89, 95, 133, 141, 175, 177, 211, 217, 223, 247, 258-259, 263-265, 279 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

позов ОСОБА_1 задовольнити.

Стягнути з Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (місцезнаходження: вулиця Володимира Великого, 54, місто Львів, Львівська область, 79053, ЄДРПОУ 31978981) на користь ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) заборгованість з нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, у сумі 20371 (двадцять тисяч триста сімдесят одна) гривня 91 (дев`яносто одна) копійка (в тому числі податки, збори та обов`язкові платежі), яка утворилася станом на 24 січня 2024 року.

Стягнути з Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (місцезнаходження: вулиця Володимира Великого, 54, місто Львів, Львівська область, 79053, ЄДРПОУ 31978981) на користь ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) 24863 (двадцять чотири тисячі вісімсот шістдесят три) гривні 40 (сорок) копійок компенсації за невикористані дні відпустки.

Стягнути з Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (місцезнаходження: вулиця Володимира Великого, 54, місто Львів, Львівська область, 79053, ЄДРПОУ 31978981) на користь ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) 56006 (п`ятдесят шість тисяч шість) гривень 40 (сорок) копійок середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Рішення в частині стягнення заробітної плати за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути з Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (місцезнаходження: вулиця Володимира Великого, 54, місто Львів, Львівська область, 79053, ЄДРПОУ 31978981) на користь ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ) судові витрати на професійну правничу допомогу у сумі 8186 (вісім тисяч сто вісімдесят шість) гривень 50 (п`ятдесят) копійок.

Стягнути з Дочірнього підприємства «Львівський облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» (місцезнаходження: вулиця Володимира Великого, 54, місто Львів, Львівська область, 79053, ЄДРПОУ 31978981) на користь держави судовий збір у сумі 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) гривень 20 (двадцять) копійок до спеціального фонду Державного бюджету України (стягувач - Державна судова адміністрація України; отримувач коштів - ГУК у м. Києві/м.Київ/22030106; код отримувача (код ЄДРПОУ) - 37993783; банк отримувача - Казначейство України (ЕАП); код банку отримувача (МФО) - 899998; р/р UA908999980313111256000026001; код класифікації доходів бюджету - 22030106.

Строк і порядок набрання рішенням законної сили та його оскарження.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду може бути оскаржене позивачем безпосередньо до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення (складення). Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення (складення), має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддяСеменишин О. З.

Рішення суду виготовлено у нарадчій кімнаті 21 березня 2024 року.

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено26.03.2024
Номер документу117835544
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, компенсації за невикористані дні відпустки, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні

Судовий реєстр по справі —451/33/24

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні