Ухвала
від 21.03.2024 по справі 346/5633/23
КОЛОМИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 346/5633/23

Провадження № 2-о/346/21/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2024 р.м. Коломия

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області, у складі: головуючого судді Коваленка Д.С., присяжних: Коноваленко А.В.та ГаєвийМ.В., секретарка судового засідання: ОСОБА_1 , представник заявника: ОСОБА_2 , представник заінтересованої особи: Попик О.І., представник особи стосовно якої розглядається заява: ОСОБА_3 , розглядаючи заяву ОСОБА_4 ,заінтересована особа:виконавчий комітетГвіздецької селищноїради Коломийськогорайону Івано-Франківськоїобласті, ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_4 звернувся до суду із заявою, де заінтересованою особою вказав: Гвіздецьку селищну раду Коломийського району Івано-Франківської області, як орган опіки і піклування, та просить визнати недієздатною ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , що проживає АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) та призначити ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ) опікуном ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , що проживає АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ).

Поставлене перед судом питання.

Представник заявника просив призначити судово-психіатричну експертизу, для визначення психічного стану. Представник заінтересованої особи та представник особи стосовно якої розглядається заява, не заперечили щодо клопотання.

Оцінка суду.

В силу п.2 ч.1 ст.105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча би однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

При цьому, застосовуючи означену норму права, суд враховує роз`яснення надані Пленумом Верховного Суду України у пункті 4 постанови «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» (які суд вважає актуальними і до нині), зокрема в тій частині, що в ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Разом з цим, суд враховує положення ч.1 ст.39 Цивільного кодексу України, якими передбачено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Тож з огляду на викладене, а також предмет заяви ОСОБА_4 суд вважає, що у цій справі дійсно слід призначити судово-психіатричну експертизу ОСОБА_5 , на розгляд якої слід поставити такі питання: чи хворіє вказана фізична особа на хронічну чи стійку психічну хворобу чи розлад (якщо так, то на яку чи який); чи усвідомлює ця особа значення своїх дій та/або чи може вона керувати ними, внаслідок такого захворювання чи розладу; чи страждає вказана фізична особа на такий психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, але вона здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

При цьому, з огляду на ч.3 ст.7 Закону України «Про судову експертизу» суд вважає за необхідне доручити проведення експертизи лікарям судово-психіатричним експертам Івано-Франківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», а строк проведення експертизи обмежити 1 місяцем.

Також ОСОБА_4 слід зобов`язати забезпечити прибуття ОСОБА_5 для проведення експертизи, у встановлений день та місце проведення експертизи.

Відповідно до положень пункту 5 частини 1 статті 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи. Тож враховуючи це, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі на час, необхідний для проведення вказаної експертизи.

Отже, керуючись статтями 1-23,34,102-113,252,253,258-261 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

п о с т а н о в и в:

Призначити у справі судово-психіатричну (амбулаторну) експертизу, проведення якої доручити лікарям судово-психіатричним експертам Івано-Франківської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

Експертиза потрібна для отримання висновку, з наступних питань:

- чи хворіє ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) на хронічну чи стійку психічну хворобу або психічний розлад (якщо так, то на яку чи на який саме) ?;

- чи розуміє ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) значення своїх дій та чи може вона керувати ними внаслідок такого захворювання або розладу?;

- чи страждає ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) на будь-який психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, але вона здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними ?

Попередити експертів, які будуть проводити експертизу про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Зобов`язати КНП Коломийської міської ради «Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» протягом 3 (трьох) робочих днів, з дня отримання копії цієї ухвали передати до апарату Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області оригінали витягу з протоколу ЛКК № 13/16 від 26.01.2023 року та висновок № 3/16 про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватись та самообслуговуватись і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі стосовно ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_1 ).

Передати для проведення експертизи матеріали даної цивільної справи та медичну картку ОСОБА_5 та обмежити строк проведення експертизи одним місяцем.

Зобов`язати ОСОБА_4 (мобільний номер телефону: НОМЕР_3 ) забезпечити прибуття ОСОБА_5 для проведення експертизи, у встановлений день, час та місце, за попереднім узгодженням з лікарями - судово-психіатричними експертами, які будуть проводити експертизу.

На час необхідний для проведення експертизи - зупинити провадження у справі.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання шляхом подання апеляційної скарги до Івано-Франківського апеляційного суду через Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області. Ухвала підлягає негайному виконанню.

Суддя: Коваленко Д. С.

Присяжні: Коноваленко А.В.

Гаєвий М.В.

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117837958
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —346/5633/23

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Коваленко Д. С.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Коваленко Д. С.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Коваленко Д. С.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Коваленко Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні